26 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăInternaționalInițiativa cetățenilor europeni pentru drepturile reproductive: Protejarea și promovarea drepturilor la avort

Inițiativa cetățenilor europeni pentru drepturile reproductive: Protejarea și promovarea drepturilor la avort

Într-un moment în care politicienii europeni își îndreaptă atenția către politici anti-reproducere și încălcări ale drepturilor omului, activiști și organizații din opt țări, sub conducerea Institutului 8 Martie, au anunțat lansarea mișcării “Glasul meu, Alegerea mea”, o inițiativă europeană a cetățenilor (ICE) menită să promoveze drepturile femeilor și să asigure accesul la opțiuni reproductive sigure pentru toate femeile din Europa.

Scopul acestei inițiative este de a înființa un fond european dedicat pentru facilitarea practicilor sigure de avort transfrontalier și pentru îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate reproductive în toate statele membre. Lansarea ICE simbolizează un apel urgent la acțiune pentru protejarea drepturilor la avort și susținerea justiției reproductive în regiune.

Mișcarea a reunit activiști și ONG-uri, printre care Institutul 8 Martie din Slovenia, mișcarea spaniolă condusă de activiste Kika Fumero și Cristina Fallaras, Asociația Femeilor Finlandeze Unioni, din Polonia Ogólnopolski Strajk Kobiet (Greva Femeilor Poloneze) și un colectiv Wschod, în Franța Colectivul de activiști și ONG-uri condus de Alice Coffin și Silvia Casalino, Campania pentru Drepturile la Avort și Consiliul Național al Femeilor din Irlanda.

Misiunea noastră este să avem un aliat în fiecare țară europeană și să răspândim mișcarea la nivel global

a explicat Maja Koražija, coordonatorul rețelei campaniei.

“Scopul nostru este clar, vrem să stabilim un mecanism financiar european care să ajute statele membre să se asigure că fiecare femeie are acces la avort sigur și legal, pentru toți cei care încă suferă și mor inutil din cauza lipsei de acces la îngrijirea avortului sigur. Am depus o Inițiativă Europeană a Cetățenilor la Comisia Europeană pentru a realiza aceste modificări legale și așteptăm înregistrarea sa. Următorul nostru obiectiv este să adunăm un milion de semnături în sprijinul acestei propuneri în următoarele luni”, a explicat Nika Kovač procesul.

În Europa, activiștii se tem că vom asista la o creștere a propagandei de extremă-dreapta și anti-avort în acest an. Mai mult, decizia Curții Supreme a SUA în iunie 2022 de a anula drepturile la avort acordate femeilor prin Roe vs. Wade a fost o schimbare seismică.

Polonia a câștigat notorietate în ultimii ani pentru interzicerea aproape totală a avortului, care a avut un impact devastator asupra multor femei și familiile lor. Se estimează că 200.000 de femei au avorturi ilegale în țară în fiecare an. Polonia a fost prima țară europeană care a introdus drepturi legale la avort încă din 1993. Această schimbare bruscă în lege arată cât de repede pot fi amenințate drepturile reproductive și că fiecare generație trebuie să lupte din nou pentru ele.

Accesul la avort nu este ușor în multe țări europene. Germania și Belgia, de exemplu, cer proceduri medical nejustificate, cum ar fi consilierea și un interval de așteptare arbitrar, înainte ca avortul să poată fi accesat. În Italia, femeile se luptă să găsească medici dispuși să efectueze avorturi din cauza legilor care acordă personalului medical un statut de “obiector de conștiință”.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Guvernul Ciolacu Prelungește Plafonarea Prețurilor la Energie până în 2025

Protecția Consumatorilor Români În Fața Volatilității Pieței Energetice Creșterea prețurilor la energie a fost una dintre principalele cauze ale inflației în multe țări. România a...

Ucraina a atacat teritoriul Rusiei cu rachete americane

Rusia pregătește a doua fază a ofensivei împotriva Ucrainei pe direcția Harkov și adună mari unități militare în zonă, a declarat comandantul Forțelor Ucrainene,...

Un bărbat de 45 de ani din Republica Moldova a produs o evaziune fiscală de peste 500000 de euro din vânzarea de bere

Un bărbat de 45 de ani din Republica Moldova este cercetat de poliţişti pentru evaziune fiscală cu un prejudiciu de 2,6 milioane de lei....
Ultima oră
Pe aceeași temă