Amploarea pe care a luat-o epidemia de gripa aviara in judet l-a determinat pe ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Gheorghe Flutur, sa programeze, la Constanta, desfasurarea sedintei Comandamentului National Antiepizootic. Ministrul a fost insotit de directorul Institutului National de Diagnostic, Nicolae Stefan, si de vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare, Dan Marcu. Ministrul a anuntat instituirea carantinei in localitatile constantene Satu Nou, Crangu si Saligny, unde, incepand din aceasta dimineata, se va trece la eutanasierea pasarilor din toate gospodariile. Pentru a mentine situatia sub control, in localitatile din Constanta au fost detasati veterinari din alte judete, a caror misiune este sa sprijine efortul de eradicare a focarelor. Urmeaza ca imediat specialistii sa treaca la inventarierea pasarilor, pentru ca in sedinta de Guvern sa fie aprobate sumele necesare pentru acordarea despagubirilor. Concomitent cu actiunile pe care le vor desfasura veterinarii, Directia de Sanatate Publica va trece la aplicarea masurilor privind vaccinarea populatiei si administrarea tratamentului preventiv cu Tamiflu.
Virus deosebit de agresiv
Ministrul a recunoscut ca, pe o scara de la 1 la 3, virusul izolat la Ceamurlia, prima localitate din Dobrogea in care s-a manifestat gripa aviara, ar primi 2,9 in privinta virulentei. In aceste conditii, probele prelevate de la pasarile din judet vor fi trimise la analiza in Anglia. Agresivitatea virusului care a imbolnavit pasarile din localitatile constantene a fost demonstrata si de faptul ca au murit gaste si porumbei salbatici, despre care se stie ca rezista la infectia cu gripa aviara. Aria mare a cazurilor i-a determinat pe specialisti sa se gandesca la cauze. S-a ajuns la concluzia ca, desi au fost informati de epidemie si li s-a spus care sunt masurile ce trebuie adoptate, primarii localitatilor nu i-au informat, la randul lor, pe localnici cum trebuie sa procedeze pentru a preveni imbolnavirile. Ministrul Gheorghe Flutur a facut apel la presa sa sprijine eforturile legate de stingerea focarelor prin transmiterea informatiilor acolo unde sunt foarte necesare: in mediul rural. Pentru a preveni crearea altor focare, informatiile privind transmiterea virusului si masurile pe care trebuie sa le ia locuitorii vor fi popularizate prin unitatile de invatamant, reprezentantii Bisericii si Politiei.
Atentie la pasarile calatoare!
Ministrul s-a intalnit cu membrii Comandamentului Judetean Antiepizootic, care au primit sarcini suplimentare in ceea ce priveste monitorizarea zonelor ce se constituie in trasee pentru pasarile migratoare. Ministrul a demonstrat ca, la Constanta, a venit cu lectiile facute. A fost informat despre traseul pasarilor migratoare din zonele in care ierneaza. Din nefericire, Dobrogea este un teritoriu aflat intre ape, Dunarea si Marea Neagra, aspect ce trebuie luat in consideratie atunci cand se vorbeste despre numarul mare de cazuri de gripa aviara. Pana acum au fost eutanasiate 80.000 de pasari din gospodariile populatiei, la care se vor adauga si cele din noile focare. Pentru a tine situatia sub control, angajatii de la DADL, Agentia de Protectia Mediului, Directia Silvica si DADR vor constitui patrule ce au misiunea sa semnaleze mortalitatea pasarilor salbatice. Ministrul a declarat ca laboratorul de la Constanta este in masura sa analizeze probele din teritoriu pentru a determina existenta virusului H5N1.
Cine greseste plateste!
Gheorghe Flutur a cerut factorilor de raspundere din judetul Constanta inasprirea sanctiunilor pentru cei care nu se supun regulilor instituite pentru prevenirea extinderii focarelor de infectie. In judetul Constanta s-au aplicat deja 30 de amenzi. Ministrul a sustinut ca cei care nu respecta legea vor suporta consecintele. Pentru Satu Nou, localitate prin care trece un drum national, de acord cu Ministerul Transporturilor, va fi permisa doar tranzitarea zonei. Ministrul a cerut tuturor autoritatilor implicate in campania pentru eradicarea gripei aviare sa nu permita incalcarea legii. Mai mult chiar, Flutur a declarat ca nu vor fi diferente, in ceea ce priveste aplicarea sanctiunilor, intre autoritatile locale si cetatenii care nu respecta regulile impuse in zonele de focar.