Convoiul pontifului în vârstă de 84 de ani, condus de un vehicul blindat, s-a oprit la câţiva metri de casa lui Al-Sistani, pe care clericul a închiriat-o de zeci de ani.
Când un Francisc mascat a intrat pe uşă, câţiva porumbei albi au fost eliberaţi în semn de pace.
Întâlnirea cu uşile închise avea să atingă problemele care afectează minoritatea creştină a Irakului. Al-Sistani este o figură profund venerată în Irakul cu majoritate şiită şi opiniile sale despre chestiuni religioase şi de altă natură sunt căutate de şiiţi din întreaga lume.
Pentru minoritatea creştină în scădere a Irakului, un mesaj de solidaritate de la al-Sistani ar putea contribui la asigurarea locului lor în Irak după ani de dislocare şi uşurarea intimidărilor miliţienilor şiţi împotriva comunităţii lor.
Papa Francisc a pledat, vineri, în capitala Irakului, pentru încetarea conflictelor armate şi a cerut combaterea corupţiei şi a inegalităţilor, exprimând speranţa că vor fi respectate drepturile omului şi va exista toleranţă religioasă.
„Sunt încântat de oportunitatea efectuării acestei vizite, aşteptată şi dorită de mult timp, în Republica Irak. Sunt încântat să pot veni în acest pământ, un leagăn al civilizaţiei legat strâns, prin intermediul Patriarhului Avraam şi a numeroşi profeţi, de istoria mântuirii şi de marile tradiţii religioase ale ebraismului, creştinismului şi islamului. Îmi exprim gratitudinea faţă de domnul preşedinte Barham Salih, pentru invitaţie şi pentru cuvintele frumoase de bunvenit, pe care mi le-a adresat şi în numele autorităţii şi poporului său iubit. Îi salut şi pe membrii corpului diplomatic şi pe reprezentanţii societăţii civile”, a declarat Papa Francisc în discursul rostit vineri la Palatul Prezidenţial din Bagdad, conform site-ului Vaticanului.
Papa Francisc a avut un mesaj de încurajare pentru preoții și clericii catolici din Irak
„Îi salut cu afecţiune pe episcopi şi pe preoţi, pe clerici şi pe clerice, pe toţi credincioşii Bisericii Catolice. Vin ca pelerin pentru a-i încuraja în mărturia lor de credinţă, de speranţă şi fapte bune în mijlocul societăţii irakiene. Îi salut şi pe membrii altor Biserici şi comunităţi eclesiastice creştine, pe adepţii islamului şi pe reprezentanţii altor tradiţii religioase. Dumnezeu să ne ajute să mergem împreună, ca fraţi şi surori, având convingerea puternică a faptului că adevăratele învăţături ale religiilor ne invită să rămânem ancoraţi în valorile păcii, a cunoaşterii reciproce, a înfrăţirii umane şi coexistenţei”, a subliniat Papa Francisc.
„În ultimele decenii, Irakul s-a confruntat cu dezastrele războaielor, cu flagelul terorismului şi conflicte intercomunitare bazate adesea pe un fundamentalism care nu poate accepta coexistenţa paşnică a diverselor grupuri etnice şi religioase, a ideilor şi culturilor diferite. Toate acestea au generat moarte, distrugere, daune vizibile peste tot, şi nu doar la nivel material: daunele sunt cu atât mai profunde dacă ne gândim la rănile din inimile atât de multor persoane şi comunităţi, care vor avea nevoie de ani şi ani pentru a se vindeca”, a continuat Suveranul Pontif.