4.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025

Sapard se reincarca

Miliardul de euro care va sosi in tara in acest an din partea Uniunii Europene a pus pe jar autoritatile de la Bucuresti, care au gasit solutii pentru o mai buna absorbtie a acestor fonduri. O prima masura luata de oficialii romani pentru imbunatatirea absorbtiei fondurilor comunitare a fost aceea de a extinde domeniile de investitii care vor putea primi finantare prin programul Sapard, primul vizat fiind silvicultura.
Nu mai putin de 180 milioane de euro, sprijin financiar nerambursabil, vor fi disponibile pentru activitati legate de dezvoltarea unor proiecte de management durabil al padurilor.
Prin aceasta masura se urmareste, in primul rand, acordarea de sprijin financiar pentru persoane fizice, autoritati locale si structuri asociative, detinatori de paduri si terenuri agricole, precum si pentru societatile private de exploatare, prelucrare primara a lemnului si a deseurilor rezultate din aceasta activitate. Totodata, se au in vedere finantarea investitiilor in scopul imbunatatirii valorii ecologice, economice si sociale a padurii, sprijinirea costurilor de plantare si de intretinere a plantatiilor forestiere, dar si pentru sprijinirea investitiilor facute de asociatiile de proprietari de paduri.
O prima categorie de proiecte ce vor primi finantare Sapard este reprezentata de impadurire. Suprafata fondului forestier national este de 6,4 milioane de hectare, din care 4,2 milioane se gasesc in fondul forestier proprietate privata a statului, iar 2,2 milioane apartin autoritatilor publice locale, cultelor, persoanelor juridice si persoanelor fizice. Suprafata fondului forestier national reprezinta 27% din suprafata tarii noastre, dar media europeana este de 32%.
Beneficiarii fondurilor nerambursabile Sapard pot fi chiar si persoane fizice detinatoare de terenuri agricole, unitati scolare, unitati de cult si consilii locale, pe langa beneficiarii obisnuiti in cadrul acestui program (persoane juridice private, asociatii si grupuri de producatori).
Pentru impaduriri sunt eligibile urmatoarele tipuri de cheltuieli: achizitii de puieti, executarea drumurilor tehnologice de acces la santierele de impadurire, transportul materialelor, puietilor si fortei de munca pe santier, pregatirea terenului si a solului in vederea impaduririi de catre terte parti specializate. De asemenea, se pot finanta executarea plantatiei (pichetare, transport puieti, executare gropi, plantare puieti), executarea gardului de imprejmuire a plantatiei si a unui gard viu, al carui cost nu trebuie sa depaseasca 20% din valoarea totala a investitiei.

Drumuri forestiere
cu bani de la Bruxelles

O noua destinatie a banilor europeni primiti prin programul Sapard este finantarea constructiei sau modernizarii de drumuri forestiere. Beneficiarii eligibili vor fi atat consiliile locale sau asociatiile de consilii locale, cat si proprietarii de paduri. Daca programul este public, Sapard va finanta integral investitia cu fonduri nerambursabile, iar daca este privat, cu maximum 50%.
Pe de alta parte, prin programul Sapard vor putea fi finantate cu 50% fonduri nereturnabile atat constructia sau modernizarea cladirilor operationale pentru procesare si a birourilor, dar si investitii noi in masini, echipamente si instalatii pentru procesarea primara a lemnului, depozitarea si marketingul produselor forestiere precum si utilizarea/procesarea deseurilor lemnoase, efectuate de catre detinatorii de paduri si societatile private. Valoarea totala eligibila a proiectelor se va incadra intre 10.000 si 500.000 de euro.
De bani europeni va beneficia si sectorul de gospodarire a padurii. Vor fi eligibile pentru a fi finantate investitii pentru protectia padurilor impotriva incendiilor (perdele, bazine, instalatii), investitii in cladiri operationale, computere, soft-uri, mijloace de comunicare, masini si echipamente speciale, mijloace de transport specializate initiate de asociatii de proprietari de padure pentru sprijinirea membrilor asociati.
Pentru exploatarea forestiera, vor putea fi achizitionate utilaje, masini si instalatii pentru recoltarea lemnului si pentru incarcatul sau transportul lemnului. Aceasta submasura se adreseaza numai asociatiilor de proprietari de paduri care au in administrare minimum 100 de hectare. Proiectele vor avea o valoare eligibila cuprinsa intre 6.000 si 800.000 de euro, limitata la 500.000 de euro pentru activitatile care privesc doar recoltarea. Potrivit estimarilor oficiale, aceasta masura va avea aproximativ 2.400 de beneficiari.

Dotarea laboratoarelor, pe lista europeana

Pana la finele anului in curs, Agentia Sapard va acredita si masura de finantare nerambursabila care vizeaza imbunatatirea structurilor in domeniile de control sanitar-veterinar, fitosanitar si de control al calitatii alimentelor.
Prin aceasta masura se urmaresc extinderea, modernizarea constructiilor si dotarea unor laboratoare deja existente, dar si imbunatatirea sistemelor de prelucrare si comunicare a datelor si informatiilor pentru laboratoarele publice.
Pentru sectorul sanitar-veterinar, investitiile constau in extinderea si modernizarea constructiilor existente si dotarea cu echipamente si aparatura specifica a laboratoarelor din cadrul a 16 directii judetene sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor subordonate Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare si de Siguranta a Alimentelor (ANSVSA), din opt regiuni.
In ceea ce priveste sectorul fitosanitar, se are in vedere dotarea unui laborator pentru determinarea reziduurilor de pesticide din plante si produse vegetale, care va deservi mai multe judete, dar si achizitii de aparatura, echipamente si tehnica de calcul si software pentru Sistemul Informatic National pentru Protectia Plantelor din cadrul celor 42 de unitati fitosanitare judetene. Laboratorul de control fitosanitar se va afla in judetul Mures.

Conditii pentru impaduriri

Beneficiarii privati sunt sprijiniti si pentru executarea lucrarilor de intretinere (revizuiri, mobilizari manuale si mecanizate, eliminarea altor specii ierboase si lemnoase) si completare a plantatiilor, pana la realizarea starii de masiv, pentru o perioada de maximum cinci ani. Costurile pentru aceste lucrari se ramburseaza in procent de 50% si depind de conditiile locale ale zonei impadurite si de speciile utilizate pentru impadurire. Valoarea totala eligibila a proiectelor de impadurire se incadreaza intre 10.000 de euro si 500.000 de euro. Autoritatile estimeaza ca prin programul Sapard vor putea fi impadurite aproximativ 40.000 de hectare.
Pentru a asigura materialul biologic necesar impaduririlor sunt finantate si proiectele de infiintare sau modernizare a pepinierelor, o afacere care este in plina dezvoltare, fiind emise pana in acest moment 23 de autorizatii pentru producatori privati. Cei ce vor sa dezvolte o astfel de afacere beneficiaza de sprijin pentru construirea sistemelor de irigatii, aprovizionare cu apa, constructia serelor si a solariilor pentru producerea puietilor in mediul controlat, a spatiilor pentru conservarea si depozitarea semintelor, sortarea si depozitarea puietilor, dar si pentru achizitia de masini, echipamente si instalatii. Pentru aceasta submasura sunt eligibili doar beneficiarii privati care vor prezenta proiecte cu valori eligibile totale intre 10.000 si 500.000 de euro, din care 50% va fi cofinantarea nerambursabila.

Grupurile de producatori, sprijinite financiar

De finantare Sapard vor putea beneficia si grupurile de producatori agricoli, silvici si piscicoli legal constituite si recunoscute de Ministerul Agriculturii, incepand cu data de 1 ianuarie 2004.
Grupul respectiv va trebui sa aiba un program de comercializare comuna a produselor pentru o perioada de cinci ani, fundamentat pe un plan de productie al membrilor, conform cerintelor cantitative si calitative ale pietei, care confera siguranta realizarii unei cifre de afaceri anuale de cel putin 150.000 de euro. Responsabilul grupului de producatori trebuie sa aiba pregatire de specialitate, superioara sau cel putin medie in domeniul respectiv de activitate sau sa prezinte o declaratie pe propria sa raspundere prin care sa se angajeze ca pana la prima plata a ajutorului va urma si absolvi un stagiu de pregatire, atestat oficial. Sprijinul va fi determinat anual, pentru fiecare grup de producatori, pe baza productiei anuale comercializate.

Cele mai citite

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă