18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialS-a publicat caricatura lui Mahomed. Ei, si?

S-a publicat caricatura lui Mahomed. Ei, si?

Fara suparare, dar colegii nostri de la ziarul danez „Jyllands-Posten” au gresit. Nu pentru ca pe 30 septembrie au publicat 12 caricaturi care il infatisau pe profetul Mahomed, ci pentru ca si-au cerut scuze, in urma amenintarilor, a protestelor de strada si a presiunilor tarilor arabe. Puteau sa urle de furie toti imamii planetei, produsele daneze sa fie boicotate pe vecie iar Liga Araba si Organizatia Conferintei Islamice sa protesteze la ONU pana raguseau. Ziaristii danezi nu aveau dreptul sa se lase intimidati, pentru ca libertatea de expresie nu este a lor s-o negocieze sau s-o scuze. N-am strabatut perioada Inchizitiei (sau, aici, la noi, a Iconoclasmului) ca sa vina un tip de aiurea sa ne spuna pe cine avem sau nu dreptul sa infatisam in caricaturile pe care le publicam. Reprezentarea figurata a lui Mahomed sau a lui Dumnezeu este interzisa in islam. Cu tot respectul, dar e strict problema lor. De ce ne-ar angaja cu ceva acest tabœ pe noi in aceasta parte de lume unde se traieste in societati seculare in care fiecare poate sa practice ce religie vrea? Ce urmeaza, sa inceteze credinciosii ortodocsi sa mai venereze icoanele? Sa renuntam la crucifixuri? Sau poate numai la Mos Craciun?
Se simt musulmanii jigniti de caricaturile care deja circula – de neoprit – pe Internet? Ei, si? Nu e treaba lor sa se simta jigniti. Sa se simta jigniti ca un scriitor de talia lui Salman Rushdie este nevoit sa se ascunda din 1988 pentru ca un batran cu porniri criminale, care s-a intamplat sa fie mare ayatollah, l-a condamnat la moarte. Sa se simta jigniti pentru ca unul dintre coreligionarii lor i-a taiat gatul lui Theo van Gogh pentru ca a realizat un film despre conditia femeii in societatile „islamice” traditionale. (Apropo, daca scrie undeva in Coran ca femeile trebuie tratate ca niste sclavi sau ca trebuie violate de tot tribul inainte de a fi ucise pentru adulter, eu inghit editia in romana.) Sa se simta jigniti ca in ziarele „islamice” apar frecvent caricaturi cu rabini canibali insetati de sangele copiilor. Sa se simta jigniti ca au conducatori precum Saddam Hussein sau Mahmud Ahmadinejad, sau caricaturi de lideri precum Moammer Ghadafi. Sa se simta jigniti pentru atacul terorist de la World Trade Center.
In acest context, jos palaria pentru curajul ziarului francez „France Soir”, care a republicat caricaturile daneze ca pe o declaratie ca o societate seculara care respecta libertatea de expresie nu se poate lasa intimidata. Daca vor respect, musulmanii fundamentalisti ar trebui sa renunte la ipocrizia cu care recurg la religie cand le este la indemana sa joace comedia victimei. Daca nu, vorba lui Caragiale, „A se slabi!”.

Cele mai citite

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă