15.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internăInflația a crescut din nou cu aproape 1 procent. Ce produse s-au...

Inflația a crescut din nou cu aproape 1 procent. Ce produse s-au scumpit cel mai mult

Rata anuală a inflaţiei a urcat în luna ianuarie 2024 la 7,41%, de la 6,61% în decembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,64%, cele nealimentare cu 7,36%, iar serviciile cu 10,91%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Deși ne-am fi așteptat ca inflație să fie în scădere în continuare, luna ianuarie a venit cu prețuri ridicate.

“Indicele preţurilor de consum în luna ianuarie 2024 comparativ cu luna decembrie 2023 a fost 101,10%. Rata anuală a inflaţiei în luna ianuarie 2024 comparativ cu luna ianuarie 2023 a fost 7,4%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (februarie 2023 – ianuarie 2024) faţă de precedentele 12 luni (februarie 2022 – ianuarie 2023) a fost 9,8%”, spune INS într-un comunicat.

În ceea ce priveşte mărfurile alimentare, acestea s-au scumpit, în medie, cu 5,64% comparativ cu ianuarie 2023. Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la peşte proaspăt (14,25%), conserve din fructe (13,77%) şi bere (13,36%).

Ieftiniri au fost consemnate la făină (-28,74%), ulei comestibil (-28,42%) şi la produsele de morărit (-26,52%).

Faţă de luna decembrie a anului trecut, cel mai mult s-au scumpit alte legume şi conserve de legume (+3,92%), conservele din fructe (+3,74%) şi fructele proaspete (+3,37%).

Pe de altă parte, mălaiul a fost mai ieftin cu 3,72%, în ianuarie 2024 faţă de decembrie 2023, produsele de morărit cu 2,32%, iar uleiul comestibil cu 2,07%.

Deși inflația a crescut ușor, PSD spune că este o inflație mică.

,,Altfel spus, dacă PSD nu ar fi intervenit pentru a opri specula la energie și alimente, în prezent am fi avut o inflație, de 16-17%, nu de 7,4%! Fără aceste măsuri PSD, prețurile la alimente și la alte produse ar fi fost astăzi cu până la 10% mai mari față de cele existente!”, au punctat social-democrații.

Banca Naţională a României a anunţat la începutul anului că rata anuală a inflaţiei se va mări în prima lună a anului curent şi îşi va relua apoi descreşterea graduală, pe o traiectorie mai joasă decât cea evidenţiată în prognoza pe termen mediu din noiembrie 2023.

“Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflaţiei se va mări în prima lună a anului curent şi îşi va relua apoi descreşterea graduală, pe o traiectorie mai joasă decât cea evidenţiată în prognoza pe termen mediu din noiembrie 2023. Creşterea va fi antrenată de majorarea şi introducerea în luna ianuarie a unor taxe şi impozite indirecte în scopul continuării consolidării bugetare, în timp ce scăderea ulterioară a ratei inflaţiei va avea, pe mai departe, ca resorturi majore factori pe partea ofertei – prioritar efecte de bază dezinflaţioniste şi corecţii descendente ale cotaţiilor materiilor prime agroalimentare şi ale cotaţiei ţiţeiului -, precum şi dinamica în descreştere a preţurilor importurilor”, potrivit comunicatului BNR privind decizia de politică monetară din 12 ianuarie.

Comercianții au scumpit mai multe produse după ce Guvernul le-a impus un adaos comercial de cel mult 20% la alimentele de bază. E concluzia unei analize a Consiliului Concurenței, pe baza datelor obținute de la retaileri.

Reprezentații magazinelor spun că au fost nevoiți de crească unele prețuri pentru a recupera din pierderi, în condițiile în care Executivul a prelungit de două ori măsura de limitare a câștigurilor.

Guvernul a impus comercianților și procesatorilor un adaos comercial de cel mult 20%, la unele alimente de bază, în august anul trecut. Inițial, măsură a fost introdusă pentru un trimestru, dar a fost prelungită de două ori.

Între timp, au apărut scumpiri la celelalte sortimente ale căror adaosuri comerciale nu au fost plafonate, potrivit unei analize a Consiliului Concurenței.

,,Am văzut într-adevăr faptul că în perioada în care prețurile scad la produsele de bază, se văd creșteri la alte produse. Deci undeva câștigurile retailerilor se conservă.”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Rata inflației va mai crește. De la 1 aprilie vom avea din nou scumpiri ale alimentelor, ca urmare a expirării plafonării prețurilor la alimente, iar Guvernul a decis să renunțe la plafonare mizând pe o înțelegere amiabilă a marilor comercianți.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...
Ultima oră
Pe aceeași temă