Numărul migranților care se duc la biserică și își schimbă religia pentru a obține azil a crescut în ultima vreme în Marea Britanie. Sunt și cazuri în care mulți comit atacuri, iar Guvernul britanic a început o luptă în acest sens.
Aproape unul din șapte din cei 300 de migranți aflați pe barja din Portland, Dorset, merg la biserici sub supravegherea liderilor credincioși locali, potrivit unui prezbiter al bisericii. Dezvăluirea vine pe fondul unei dispute tot mai mari asupra rolului bisericilor din Marea Britanie în sprijinirea convertirii la creștinism a migranților, inclusiv Abdul Shokoor Ezedi, presupusul atacator chimic Clapham. Ezedi a primit azil, în ciuda faptului că fusese condamnat pentru două infracțiuni sexuale cu trei ani mai devreme.
James Cleverly, ministrul de interne, urmează să primească un raport inițial care prezintă toate faptele cazului, iar surse guvernamentale au pus la îndoială dacă este „cu adevărat posibil să se susțină în mod credibil validitatea unei convertiri religioase”.
,,Domnul Cleverly este de așteptat să ia în considerare dacă sunt necesare modificări legale pentru a asigura un control mai strict al cererilor de conversie ale solicitanților de azil și pentru a permite deportarea automată a criminalilor străini condamnați, cum ar fi Ezedi, care a primit o pedeapsă de doi ani cu suspendare pentru agresiune sexuală și a primit permisul de a rămâne în Marea Britanie.”, se arată într-un raport.
Poliția din Marea Britanie a oferit o recompensă de 20.000 de lire sterline pentru informații care să conducă la arestarea bărbatului de 35 de ani. El ar fi lăsat o mamă de 31 de ani cu „răni care i-au schimbat viața” și și-a rănit cele două fiice, în vârstă de opt și trei ani, când le-a atacat cu o substanță chimică corozivă în sud-vestul Londrei.
Miniștrii sunt îngrijorați de modul în care sprijinul bisericii pentru convertirea lui Ezedi a fost esențial pentru a convinge aparent un judecător al tribunalului în cazul imigrației să susțină apelul său pentru azil, în ciuda faptului că Ministerul de Interne i-a refuzat de două ori cererea de ședere.
La a doua încercare, Ezedi a susținut că s-a convertit la creștinism, punându-și viața în pericol dacă ar fi revenit în Afganistan, țara sa natală.
Un preot a garantat convertirea sa la al treilea apel, spunând că era „în totalitate dedicat” credinței creștine. Săptămâna trecută, prietenii lui Ezidi au declarat pentru The Telegraph că este un „musulman bun”.
Primele imagini de la atac
Poliția a lansat prima filmare cu Abdul Ezedi de la atacul chimic asupra unei femei de 31 de ani și a celor două fiice ale ei în sudul Londrei.
Înregistrările CCTV îl arată pe Ezedi, în vârstă de 35 de ani, cu răni semnificative pe față, intrând într-un Tesco din Islington. În videoclip poartă o jachetă neagră și un tricou albastru.
El este văzut mergând pe culoarul supermarketului ținând o sticlă mare de apă în mâna stângă și îndreptându-se către o casă automată.
Ezedi plătește apoi și deșurubează capacul sticlei și iese din supermarket. Polițiștii îl caută în continuare pe atacator.