Spre deosebire de ingrijoratul Ð si perfidul Ð Albion, Franta isi deschide piata muncii pentru romani. Vestea a fost adusa ieri in „micul Paris” de ministrul francez pentru Afaceri Europene, Catherine Colonna.
Patria lui Moliere nu doar ca nu ne discrimineaza in raport cu cei care au aderat la UE in 2004 Ð precum a facut-o tara lui Shakespeare Ð, ci chiar ne avantajeaza. Spre deosebire de cetatenii celor zece state din precedentul val de extindere a UE, romanii nu vor mai avea nevoie de doi ani si de alte evaluari pentru a fi primiti la munca in Hexagon.
„Veniti legal si sunteti bine-veniti”
„Decizia pe care am luat-o exprima increderea Frantei in posibilitatile Romaniei si dorinta noastra de a-i trata pe toti cetatenii europeni in acelasi fel”, a declarat Catherine Colonna, care a participat la o conferinta de presa impreuna cu ministrul roman al Integrarii Europene, Anca Boagiu. In egala masura, decizia Frantei va constitui o bariera in fata muncii la negru. „Toti romanii care vin legal in Franta sunt bine-veniti. Dar cei care vin ilegal, indiferent de unde vin, trebuie sa se intoarca in tara lor”, a adaugat demnitarul francez.
La randul sau, Anca Boagiu a afirmat ca Romania nu va constitui un pericol pentru Europa in privinta migratiei fortei de munca. „Nu ne asteptam ca, dupa 1 ianuarie, numarul lucratorilor romani sa depaseasca 500.000 in toata Uniunea”, a spus ea. Laudand pozitia Frantei in privinta pietei muncii, Boagiu s-a referit prin contrast la „unele zone unde prezentarea a fost exagerata, reflectand preocuparile statului respectiv, care s-au spart in capul romanilor” – o aluzie stravezie la Marea Britanie si Irlanda.
Fara clauze „nejustificate”
Intrebata despre pozitia Frantei in cazul ca, dupa 1 ianuarie, Germania va cere activarea clauzei de salvgardare pentru Romania, Catherine Colonna a afirmat ca nu sustine un astfel de demers. „Franta nu are intentia sa ceara activarea clauzei. Abordarea noastra nu consta in a aplica tot felul de clauze nejustificate, noi contam pe Romania sa faca progresele necesare”, a spus ea. Intre domeniile unde mai e de lucru la Bucuresti, oficialul francez a mentionat, deloc surprinzator, lupta impotriva coruptiei, reforma justitiei si securitatea interna.
Catherine Colonna, care a fost primita la Cotroceni de presedintele Traian Basescu, a evocat „relatiile excelente” romano-franceze, materializate si prin sprijinul permanent al Frantei fata de aderarea tarii noastre la UE. „Vizita mea in Romania, in ajunul Sarbatorii Nationale de la 1 Decembrie si cu o luna inaintea aderarii la UE, este o vizita de prietenie si incredere. Salutam eforturile facute de poporul roman pe drumul spre UE – un drum greu, care a cerut eforturi considerabile. Credem ca vom avea in Romania un partener solid”, a subliniat ministrul francez.
62 de meserii cautate
De la 1 ianuarie 2007, pe romani ii asteapta 62 de meserii in Franta. Vom avea acces direct in sapte sectoare importante ale economiei franceze:
– Lucrari publice si constructii (se cauta zidari, fierari-betonisti, tamplari, sefi de santier, sefi de lucrari etc.);
– Alimentatie publica, hoteluri si restaurante (bucatari, chelneri, macelari etc.);
– Agricultura (horticultori, viticultori, zootehnisti);
– Mecanica, lucrari metalice, industrii diverse (mecanici, operatori pe masini-unelte, tubulatori, cazangii, desenatori, proiectanti, instalatori, specialisti intretinere ascensoare, controlori de calitate, lucratori in industriile electrica si electronica etc.);
– Industrii de procesare (specialisti in industria chimica, productia de energie, industria agroalimentara, sticlarie, prelucrari metalice, productia de ciment, hartie si carton, artizanat etc.);
– Comert (agenti vanzari, tehnicieni pentru vanzarea la distanta, atasati comerciali etc.);
– Salubritate (spalatori de geamuri si vitrine, agenti de intretinere si salubritate urbana).