3 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEXCLUSIV. Confuzie și secretomanie în procesul de schimbare a denumirii SIF Muntenia....

EXCLUSIV. Confuzie și secretomanie în procesul de schimbare a denumirii SIF Muntenia. De la Bedrock, la Longshield

Schimbarea denumirii Societății de Investiții Financiare Muntenia (SIF4) devine o comedie, conducerea ultimului SIF rămas cu o astfel de marcă dovedindu-se incapabilă să identifice o denumire originală și elocventă. După ce transformarea SIF Muntenia în Bedrock a fost anunțată la Bursă, acum, conducerea SIF4 a optat pentru Longshield, o marcă înregistrată deja în China.

La jumătatea anului trecut, SIF Muntenia anunţa la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) decizia acţionarilor prin care a fost aprobată schimbarea denumirii companiei din „Societatea de Investiţii Financiare Muntenia SA” în „Bedrock Investment Group SA”.

Hotărârea venea la numai o zi după ce SIF Oltenia (SIF5) a primise undă verde din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a-şi schimba numele în Infinity Capital Investments, ca urmare a unei decizii a acţionarilor din luna aprilie 2023, după cum scria Ziarul Financiar.

Conducerea SIF4 a renunțat însă la noua denumire anunțată, optând recent pentru „Longshiled Investment Group SA”.

Acționarii au fost convocați pentru sâmbăta aceasta, în vederea aprobării trecerii SIF Muntenia la Longshiel.

„România liberă” a descoperit că marca Longshield este deja înregistrată în Republica Populară Chineză, de către o entitate din această țară.

Marca Longshield a fost înregistrată în China la data de 28.09.2022.

Înregistrarea expiră la data de 27.09.2032.

În România, la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, denumirea Longshield figurează înregistrată de SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia, ca LONGSHIELD INVESTMENT GROUP.

Alegea denumirii, un mister

Interesant este că acționarii SIF Muntenia nu au fost informați din ce rațiuni conducerea societății a ales inițial denumirea Bedrock și acum a decis schimbarea în Longshield.

Publicația noastră a adresat o solicitare SIF Muntenia, prin care am cerut să ni se precizeze considerentele pentru care s-a ales denumirea Longshield, dacă a fost angajată o firmă specializată în a cerceta impactul rebrenduirii, beneficiile și să ni se pună la dispoziție concluziile unui eventual studiu prealabil realizat.

Nu am primit însă niciun răspuns din partea SIF Muntenia, nici după mai bine de o săptămână.

Ultima SIF

SIF Muntenia a rămas ultima Societate de Investiții Financiare, dintre cele cinci cu asemenea denumiri.

După cum am precizat mai sus, SIF Oltenia a devenit Infinity Capital.

Înaintea SIF Oltenia, SIF Banat-Crişana a devenit Lion Capital (LION), SIF Moldova s-a transformat în Evergent Investments (EVER), iar SIF Transilvania şi-a schimbat denumirea în Transilvania Investments Alliance (TRANSI).

De remarcat că ultima societate a ales să-și mențină o parte din vechea denumire cunoscută în noua identitate.

LION deține SAI Muntenia Invest, societatea ce administrează SIF Muntenia.

Totuși, în cazul fostei SIF Banat-Crișana denumirea LION are o legătură cu sigla originalei SIF, pe care se regăsea un leu.

Iată însă că, în cazul redenumirii SIF Muntenia, LION, prin SAI Muntenia nu se dovedește inspirată.

LION este controlată de fostul ministru al Finanțelor Publice Bogdan Drăgoi.

Activitatea acestuia este controversată, după cum a mai arătat cotidianul național „România liberă”, în alte articole, fostul demnitar fiind acuzat de Asociația Investitorilor în SIF-uri că monopolizează și manevrează piața, controlând mai multe SIF.

Tot în 2023, după cum mai scria ZF, acţionarii SIF Muntenia au aprobat inclusiv reducerea capitalului social subscris al companiei de la 78,5 milioane de lei la 76,1 milioane prin anularea unui număr de 23,5 milioane de acţiuni proprii dobândite în urma derulării unei oferte publice de răscumpărare din iulie 2022.

Noul capital a urmat să fie împărţit în 761,1 milioane de acţiuni nominative cu o valoare de 0,1 lei fiecare.

Acţiunile SIF4 au afișat dinamici de plus 8,8% anul trecut şi minus 2,6% în ultimele 12 luni, pe rulaje de patru milioane de lei, respectiv 73,2 milioane.

SIF Muntenia afişează o valoare de piaţă de un miliard de lei şi este deţinută în proporţie de 18% de Lion Capital.

În T1/2023, adică înainte de manifestarea intenției de schimbare a denumirii, compania a raportat un profit net de 21,4 milioane de lei, de la o pierdere de 53,7 milioane de lei anul trecut. Activele de la 31 martie 2023 erau de 1,9 miliarde de lei, minus 0,8% faţă de finele lui 2022, conform BVB.

Preluare de ultimă oră

În urmă cu câteva zile, SIF Muntenia şi Sea Container Services și-au exprimat intenția de a prelua 8,8% din Şantierul Naval Orşova într-o ofertă publică de preluare obligațiune.

Producătorul de nave Şantierul Naval Orşova (simbol bursier SNO) a anunţat la BVB că ASF a aprobat documentul de ofertă publică de preluare obligatorie iniţiată de cei doi acţionari majoritari, Sea Container Services şi SIF Muntenia.

Obiectul ofertei constă în puţin peste 1 milion de acţiuni SNO, cu valoarea nominală la 2,5 lei pe unitate, la un preţ de cumpărare de 5,1 lei, adică o valoare totală de 5,1 mil. lei. Oferta se va desfăşura în perioada 1-14 februarie 2024 prin BT Capital Partners.

La finele anului trecut, Transilvania Investments Alliance şi Infinity Capital Investments şi-au vândut deţinerile de 49,99% şi de 28,02% către Sea Container Services şi SIF Muntenia, care au ajuns la participaţii de 49,99% şi de 41,2% din capitalul social. SIF Muntenia avea anterior o deţinere de 13,2%.

Şantierul Naval Orşova are o capitalizare de 65,7 mil. lei. Acţiunile SNO se tranzacţionează în creştere cu 3,7% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 351.000 de lei, arată datele BVB.

Compania a încheiat primele nouă luni din 2023 cu afaceri de 82 mil. lei, aproximativ dublu faţă de cele 44 mil. lei din aceeaşi perioadă a anului 2022, trecând de la pierderi de 2,3 mil. lei la profit de 4 mil. lei.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

1.000 de zile de război pe scară largă între Rusia și Ucraina

Pe clădirile UE au fost proiectate imagini cu steaguri ucrainene, un omagiu adus apărătorilor țării Liderii, oficialii și diplomații occidentali au marcat cele 1.000 de...

Răzvan Marin, mesaj emoționant după victoria cu Cipru! „O mare onoare să port banderola României”

România a încheiat anul 2024 cu o victorie concludentă în Nations League, învingând Cipru cu 4-1. Tricolorii și-au asigurat locul în urna a doua...

Pariul lui Musk pe realegerea lui Trump, posibil cea mai de succes poziționare politică din istoria pieței de capital a SUA. Evoluția Tesla, un...

Acțiunile Tesla pot fi văzute și ca un simbol accesibil și cuantificabil al pariului îndrăzneț și câștigător al lui Elon Musk în favoarea realegerii...
Ultima oră
Pe aceeași temă