137 de familii din localitatile sinistrate din judetul Galati locuiesc in corturi militare sau in adaposturi improvizate din folie. La Cosmesti, in peste 30 de gospodarii oamenii traiesc in „solarii” improvizate din leturi de lemn si folie, captusite cu paturi. La Umbraresti locuiesc in conditii asemanatoare 27 de familii. La Ivesti se gasesc in aceeasi situatie 73 de familii. La Cosmesti, peste solariile in care traiesc sinistrati a cazut deja prima zapada. Oamenii indura gerul si, mai nou, foamea, in timp ce alimentele alterate din depozitul primariei au fost aruncate la gunoi. Iar daca asta nu era de ajuns, noaptea sunt atacati de sobolani.
Cei mai napastuiti, batranii
La Cosmesti Vale, l-am gasit pe batranul Marin Bostan in curtea casei sale, langa peretii ridicati pana la nivelul acoperisului, acum acoperiti de gheata si zapada. Batranul locuieste intr-o baraca de lemn pentru a-si pazi restul de materiale de constructii. Nevasta doarme pe unde apuca, pe la rude: azi la unii, maine la altii. „Nu am cu ce sa inaintez. Am materiale, dar nu mai am bani. Am primit ajutorul de 8 milioane, dar am dat 7 milioane la fundatie ca am platit zidarii cu 350.000 pe zi. La ridicarea peretilor m-au ajutat baietii mei, dar acum a trebuit sa mearga si ei la munca. Am o pensie de 3 milioane, cu ce bani sa fac acoperisul si restul?”, intreaba batranul. Alta familie de batrani nu are nici macar peretii ridicati. Constantin Mitrofan are 64 de ani si impreuna cu sotia sa traieste dintr-o pensie de 3 milioane. Zilele trecute barbatul a suferit un accident vascular, a fost internat la Spitalul din Tecuci, iar acum trebuie sa mearga pentru analize la spitalul din Galati. Cei doi traiesc in ruina vechii case, cu unii pereti aproape daramati, cu alti pereti gauriti si crapati. Boltarii pentru noua constructie i-au pus provizoriu unul peste altul, acoperind gaurile facute de apele Siretului in peretii casei, ca sa nu intre zapada pe acolo: „Am primit materiale de constructii, dar nici un ban. Din pensie nu avem cum sa ridicam casa. Traim si noi asa, nu avem ce face. Cum o vrea Dumnezeu!”.
Iarna in „solariu”: ger si sobolani
In curtile mai multor gospodarii am vazut cum este sa traiesti iarna in „solariu”. In iulie, dupa retragerea apelor, sinistratii din Cosmesti s-au mutat in „solarii” improvizate din leturi de la casele daramate si folie de plastic. Acum locuiesc in aceleasi „solarii” pe care le-au captusit cu paturi. Cate un godin vechi fumega fara oprire, dar la gerul de afara nu se mai pune problema sa incalzeasca adapostul. In „solariul” lui Gabriel Ilie, fiica de 10 ani incerca sa isi faca temele pentru scoala, iar sora ei de 2 ani se juca cu o papusa. „Locuim aici, pe 6 metri patrati, 4 persoane. Noaptea ne ataca sobolanii, care au aparut din cauza ca nu am avut unde sa tinem ce ne-au mai dat la ajutoare”, ne spune barbatul, iar sotia sa se plange ca nu are nici la ce sa faca mancarea: „Macar un aragaz sa ne fi dat! Pana acum, am gatit la pirostrii. Acum, daca gatesc inauntru la soba si se face abur, ni se umezesc si hainele care ne-au ramas. Nici mancare nu mai avem!”. Peste ulita, familia lui Mihaita Campeanu locuieste in aceleasi conditii. Noua casa are peretii ridicati si acoperis, dar nu are cu ce sa termine constructia. In curte, sub un sopron din folie, se afla toate hainele si lucrurile mai de pret, „puse la uscat” pe o vreme geroasa, acoperite acum si de zapada cazuta peste Cosmesti.
Sinistratii fac foamea, iar alimentele se strica la primarie
Sinistratii din Cosmesti Vale se confrunta acum cu o noua problema: foamea! Ei se plang ca nu li s-au mai dat alimente, in timp ce in depozitele Primariei sunt cartofi inghetati, ceapa care incolteste, porumb si orez stricate care putrezesc. „A incoltit ceapa. Cartofii au inghetat in pungi. S-a stricat orezul si noi murim de foame. Tin din vara acolo alimentele venite de la ajutoare si nu le-au impartit. Iar noi murim de foame, cu copii cu tot. Ca de ei ni se rupe inima, de copii. De ce nu impart la lume mancarea, ca doar stiti ca Siretul ne-a distrus in vara cam tot ce aveam prin gradina”, se plangea Ionica Gogota. Recent, Inspectia Sanitara de Stat Galati a dispus distrugerea a 80 kg de orez si biscuiti care erau alterate si atacate de rozatoare in depozitul primariei. Ioan Tuchilus, devenit primar al Cosmestiului in urma cu 2 saptamani, sustine ca acum in depozite nu mai sunt alimente: „S-a aruncat tot ce era de aruncat. Acum nu mai e nimic de mancare in depozite”.
Unii nu au primit nici ajutorul de 8 milioane
Primarul Ioan Tuchilus ne confirma ceea ce ne-au spus sinistratii, ca o parte din ei nu au primit nici macar ajutoarele de urgenta de 8 milioane: „S-au dat numai la vreo 60%”. Viceprimarul Ion Haican sustine ca din cei 332 de sinistrati care ar fi trebuit sa primeasca ajutorul de 8 milioane numai 164 l-au primit: „Din statisticile lor spun ca ar fi dat la 264, dar in realitate au primit numai 164 de sinistrati. Nu stiu de ce, dar s-a sistat”, ne spune viceprimarul.
104 case pana pe 10 decembrie
O parte din sinistratii din Cosmesti au avut noroc, pentru ca noile case le-au fost ridicate de firme private. La Cosmesti, Episcopia Dunarii de Jos construieste 13 case, companiile de telefonie mobila Orange si Connex 9 case, firma Hyundai 2 case, Romstal 4 case, iar „Martorii lui Iehova” construiesc 4 case. Primarul Tuchilus ne-a declarat ca termenul de predare a acestor case este 30 noiembrie. La Ivesti, sinistratii din comunitatea rromilor ursari au inceput sa isi reconstruiasca singuri casele, dar in urma cu o luna casele erau ridicate pana la acoperis. Ministrul Laszlo Borbely a mai acordat 5,7 miliarde pentru ca autoritatile sa contracteze finalizarea constructiilor cu firme specializate. Conform primarului Ion Corpaci, firma Comtiem SRL va finaliza 37 de case, Termosin SA 21 de case, iar Casico SRL 15 case, termenul de predare fiind stabilit pentru 10 decembrie.
40 de familii sinistrate au primit case
In Lunca Siretului, o situatie ceva mai buna este numai pentru cele 40 de familii sinistrate din comuna Piscu, care s-au mutat in noile case, construite de grupul american de investitii New Century Holdings. Constructia celor 40 de case a inceput pe data de 17 septembrie si, asa cum a fost promisiunea coordonatoarei proiectului, reprezentanta NCH, Angelica Iva, constructiile au fost predate inainte de data de 17 noiembrie. Casele au fost mobilate de o firma de constructii din Galati, care a alocat peste o jumatate de miliard pentru mobilierul executat de o firma din Campina, fiecare casa fiind dotata cu un pat, un sifonier, o masuta si o comoda tv. Toate cele 40 de case vor fi dotate cu sobe si aparatura electrocasnica. Am vizitat casa in care Vasile Milea, sotia sa si cei doi copii s-au mutat deja. Omului ii era chiar greu sa isi exprime recunostinta pentru ajutorul nesperat dat de cei de la NCH: „Cum sa nu fiu multumit? Cand vedem la televizor prin ce trec altii…”. Pe 1 decembrie, cand va avea loc inaugurarea oficiala a „cartierului NCH” de la Piscu, sinistratii vor primi si actele de proprietate asupra noilor gospodarii.
Spatii modulare
Din cele 899 de case distruse de inundatii, 593 sunt in diferite faze de constructie, 347 fiind in faza turnarii fundatiei, iar 246 in faza construirii suprastructurii. Prea putini dintre sinistrati au reusit sa isi ridice singuri casele ori au avut norocul de a primi locuinte construite de Episcopia Dunarii de Jos sau de sponsori. Alti sinistrati, cum sunt cele 30 de familii din Cosmesti si alte 27 de familii din Umbraresti, ramasi sub cerul liber la caderea primei zapezi, au o singura sansa: sa fie gazduiti in cele 100 de locuinte modulare alocate in judetul Galati de Crucea Rosie si de la Rezerva de Stat. Cei pentru care nu vor ajunge locuintele modulare vor fi cazati in spatiile a doua foste unitati militare din Tecuci sau ale unui fost centru de plasament din Nicoresti. Casele modulare ar fi trebuit sa ajunga la Galati pe 2 noiembrie. Nu au ajuns si nici nu se stie cat va mai dura. Ca si in saptamanile trecute, subprefectul Vasile Curduman spune ca „vor veni saptamana viitoare”. De venit a venit doar zapada.