Proiectul Legii privind pensiile facultative se afla, in sfarsit, pe masa Parlamentului, dupa ce Executivul si-a dat avizul acum doua saptamani. Actul normativ va abroga Legea 249 din 2004 privind pensiile ocupationale si va include Directivele Comisiei Europene.
Legea da posibilitate oricarui angajat, functionar sau persoana autorizata sa desfasoare o activitate independenta de a opta sa cotizeze la un fond de pensii facultative stabilite de actul normativ.
Contributiile la un fond de pensii facultative se stabilesc conform regulilor schemei de pensii facultative pentru care s-a optat. Contributiile se retin si se vireaza de catre angajator sau, dupa caz, de catre participant, o data cu contributiile de asigurari sociale. Nivelul contributiei lunare nu poate depasi 15% din venitul salarial brut sau venitul asimilat acestuia. Aceasta contributie poate fi impartita intre angajat si angajator, potrivit prevederilor stabilite prin contractul colectiv de munca sau, in lipsa acestuia, in baza unui protocol incheiat cu reprezentantii angajatilor. Suma reprezentand contributiile la fondurile de pensii facultative este deductibila pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar sau venitul asimilat acestuia, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 200 de euro intr-un an fiscal.
Daca un participant inceteaza plata contributiei, acesta isi pastreaza drepturile conform regulilor schemei de pensii facultative, cu exceptia situatiei in care a solicitat transferul catre alt fond de pensii facultative.
Dreptul la pensia facultativa se deschide, la cererea participantului, cu indeplinirea urmatoarelor conditii cumulative: participantul a implinit varsta de 60 de ani, au fost platite minimum 90 de contributii lunare, activul personal este cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime prevazute de normele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, emise ulterior intrarii in vigoare a legii. Proiectul legislativ precizeaza etapele de autorizare si functionare, precum si mecanismul de administrare a fondurilor de pensii.
Capitalul social minim necesar pentru administrarea de fonduri de pensii este echivalentul in lei al sumei de 1,5 milioane de euro, suma care nu poate proveni din imprumuturi sau credite si nu poate fi grevata de sarcini. Pentru administrarea unui fond de pensii, administratorul percepe participantilor un comision de administrare.
Schema de pensii facultativa este elaborata si propusa de administrator, insa pentru punerea ei in aplicare trebuie sa obtina autorizarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Fondul de pensii facultative va putea primi contributii numai dupa autorizarea si verificarea indeplinirii conditiilor de catre CSSPP. In termen de 3 ani de la intrarea in vigoare a Legii pensiilor facultative se va adopta o lege speciala privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor reglementate si supravegheate de Comisie.