Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta a organizat, ieri, cea de-a V-a editie a Bursei de contacte – oferte de finantare. Presedintele CCINA, Mihai Daraban, le-a multumit participantilor, dar a declarat „oarecum trist” ca multe dintre bancile noi care si-au deschis filiale in Constanta nu sunt mai receptive la astfel de evenimente.
Scopul principal al evenimentului a fost sa puna in contact direct titularii de proiecte de investitii si potentialii finantatori. Bursa de contacte a oferit oportunitatea investigarii, intr-o singura zi, a celor mai noi produse/servicii oferite de banci, societati de leasing, fonduri de garantare. La eveniment au participat Banca Comerciala Romana, Banca Romana pentru Dezvoltare – Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, CEC, Eximbank, Emporiki Bank, Finansbank, OTP Bank, Raiffeisen Leasing, Fondul de Garantare a Creditului Rural, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. De asemenea, au mai participat Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie din cadrul ANIMMC si Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca. Daraban a precizat ca a trimis 500 de invitati prin email, 200 prin fax si, in plus, a mediatizat in presa actiunea, si a adaugat ca doreste ca noile filiale bancare de pe piata constanteana sa fie mai active. Vicepresedintele CCINA, Ion Danut Juganaru, a adaugat ca astfel de evenimente sunt importante, din prisma aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Firmele constantene trebuie sa fie pregatite pentru a atrage fondurile postintegrare. De altfel, cu ocazia bursei, Dumitru Nancu, presedintele OTIMCC Constanta, a sustinut o prezentare deosebit de interesanta, intitulata „Asistenta din Fonduri Structurale ale Uniunii Europene, pentru perioada 2007-2013, adresata IMM-urilor din Romania”.
Bancile se intrec in oferte promotionale
Bursa de contacte organizata de CCINA a dat prilejul bancilor participante sa prezinte cele mai noi produse financiare oferite. Eximbank Romania le-a prezentat participantilor trei noi produse, lansate inca din aceasta vara. Este vorba despre garantiile de export pentru marfurile generale, compensatia de dobanda si microgarantia. Garantia de export reprezinta o contragarantie, in numele si contul statului, la scrisorile de garantie bancara. Se acorda la solicitarea exportatorului, in vederea realizarii contractelor de export, inclusiv pentru garantarea importului temporar. Sunt eligibile cu prioritate activitatile desfasurate in sectoarele si domeniile cuprinse in Strategia Nationala de Export si care nu sunt obiective complexe sau produse cu ciclu lung de fabricatie. Eximbank ofera maxim 80% din scrisoarea de garantie bancara, pe o perioada de maximum doi ani, nefiind necesare garantii materiale.
Compensatia de dobanda si microgarantia
Compensatia de dobanda este o masura de sprijin de natura ajutorului de stat care se incadreaza in pragul minim. Suma acordata este de maximum 50% din dobanda platita, dar nu mai mult de 400.000 de RON, intr-o perioada de pana la trei ani. Sunt eligibili IMM-urile si agentii economici care desfasoara activitati pentru finantarea activitatilor de dezvoltare regionala, activitatea de cercetare-dezvoltare, protectia mediului inconjurator, ocuparea si formarea personalului.
Microgarantia este, de asemenea, o masura de sprijin de natura ajutorului de stat care se incadreaza in pragul minim. Suma maxima acordata este de 400.000 RON intr-o perioada de pana la trei ani. Sunt eligibili IMM-urile si agentii economici care desfasoara activitati din domeniile: infrastructura, dezvoltare regionala, utilitati publice, activitate de cercetare-dezvoltare, protectia mediului inconjurator, ocuparea si formarea personalului. Valoarea garantiei este de maximum 80% din valoarea creditului, dar nu mai mult de 400.000 RON. Termenul de valabilitate este de sapte ani, in functie de termenul de acordare a creditului.
Raspuns in numai 15 minute
La aceasta bursa de finantari, Banca Romana pentru Dezvoltare – Groupe Societe Generale a venit cu oferta unui credit pentru IMM-uri la care raspunsul se da in numai 15 minute. Pachetul Go implica un credit de investitii cu valoarea maxima de 75.000 RON, pe o durata de maximum 60 de luni, sau un credit pentru finantarea activitatii curente, cu valoare de maximum 35.000 RON, cu o durata de 12 luni, cu posibilitate de prelungire la scadenta. Garantiile cerute sunt gaj sau ipoteca, sau chiar alte garantii stabilite de comun acord. Pachetul Master este compus dintr-o linie de credit, un credit pe card business, un credit pentru dezvoltare si un credit pentru investitii. Valoarea lor variaza intre 5.000 de euro si 75.000 RON, perioada maxima de rambursare fiind de 60 de luni.
„Batalia” pentru piata auto
Din ce in ce mai multe banci comerciale vin cu oferte de creditare special pentru cei care doresc sa achizitioneze un autoturism nou sau chiar second-hand. Una dintre societatile bancare care au intrat pe aceasta piata este Casa de Economii si Consemnatiuni, care lanseaza, incepand chiar de astazi, o oferta promotionala, prin care banca plateste o parte dintre comisioanele percepute in mod normal. Perioada de creditare ajunge pana la sapte ani, iar aprobarea de principiu se primeste daca solicitantul are peste 18 ani si realizeaza venituri certe. In plus, nu este nevoie sa aveti niciun ban in buzunar, pentru ca CEC ofera toata suma necesara. Pentru un astfel de credit, in valoare de 23.000 de lei, pe o perioada de sapte ani, rata lunara (egala pe toata perioada de derulare a creditului) va fi 378,86 de lei, la o DAE de 11,24%. Directorul CEC Constanta, Iulian Stoian, a declarat ca institutia pe care o conduce va oferi alte surprize clientilor, incepand cu data de 15 noiembrie.
Dobanda de 8%
Targul de contacte organizat de CCINA a fost un bun prilej si pentru persoanele fizice care vor sa puna deoparte o parte din economii. Astfel, Banca Transilvania ofera Depozitul 210. Este vorba despre un depozit pe 210 zile, la care dobanda oferita este de 8%. Oferta se adreseaza atat persoanelor fizice, cat si companiilor, cu conditia ca depozitul sa fie constituit in lei. Pentru constituirea sa nu se percepe niciun comision, iar depozitul poate fi prelungit automat, cu sau fara capitalizarea dobanzii. In cazul lichidarii inainte de termen, banca acorda dobanda la vedere pe perioada mentinerii banilor. In plus, nu se percepe taxa de penalizare pentru desfiintarea depozitului inainte de scadenta. Pentru depozitele pe 24 de luni, BT ofera o dobanda de 8,25%.
Leasing pentru constructii
La aceasta editie a Bursei de contacte – oferte de finantare, Raiffeisen Leasing a venit cu o promotie destinata echipamentelor de constructii. Reprezentantii societatii au declarat ca, in afara de acest domeniu, fac obiectul finantarii prin leasing autoturismele, vehiculele comerciale, utilajele de constructii, echipamentele medicale, proiectele industriale si imobiliare. Raiffeisen Leasing ofera si leasing financiar intern, la care valoarea finantata incepe de la 5.000 de euro – pentru autoturisme, de la 20.000 de euro – pentru echipamente si de la 500.000 de euro – pentru proiecte imobiliare. Avansul minim este de 10%, in functie de situatia economico-financiara a solicitantului, iar durata contractului variaza intre 12 si 60 de luni.