3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăOp & EdPericulos acord de garantare a securității Ucrainei de către România

Periculos acord de garantare a securității Ucrainei de către România

Secretarul de stat de la Ministerul de Externe al României, Iulian Fota, a început la Davos negocierea unui periculos acord de securitate dintre România și Ucraina, pentru a oferi, nu doar garanții de integritate teritorială, ci – eventual – și logistică militară.

În cazul în care diplomația română vrea să ia modelul Rishi Sunak, premierul Marii Britanii, care a semnat deja acordul în 12 ianuarie 2024, cu Volodimir Zelenski, atunci vom da și noi bani și vom livra echipamente militare. La capitolul VIII “Cooperare în cazul unui viitor atac armat,” paragraful 3, din acordul ucraineano-britanic se precizează în clar: “Regatul Unit se angajează ca, în aceste circumstanțe, să ofere rapid Ucrainei asistență de securitate, echipamente militare moderne. Și să impună, totodată, Rusiei plata costurilor economice și de altă natură.” Anthony Blinken, Secretarul de stat al SUA, l-a asigurat pe liderul de la Kiev, prezent la Davos, că va primi bani. În ciuda divergențelor din Congres, Administrația Biden îi va oferi în continuare sprijin. Se spune oare cum?

Paragraf din Acordul britanic

Având probleme la ei acasă, americanii au luat aliații la rând și le-au recomandat să semneze acest acord. Decizia a fost luată la reuniunea G7 din vară de la Vilnius. Au găsit americanii șmecheria. Plătesc Ucraina prin intermediari. Uniunea Europeană se screme cu o a doua încercare de a acorda 60 de miliarde Ucrainei. Viktor Orbán s-a opus prima dată. A doua oară, nu se știe. Marea Britanie va da 2,3 miliarde de lire sterline, conform documentului semnat, în fiecare an. Așa cum a făcut-o și în ultimii doi ani. Niciun premier de la București n-a comunicat cuantumul sumei ajutorului acordat de România Ucrainei. Acordul trebuie ratificat de Parlament.

Desen de Ștefan Popa Popa’S

Școala de dans și de oligo-maniere de la Davos și-a deschis larg porțile. Lideri importanți ai lumii s-au încolonat cu jet-urile pe micul aeroport din regiune pentru a participa la șezătoarea pecuniară: „Rebuilding Trust” (Reconstruirea Încrederii), păstorită de gurul Klaus Schwab. Volodimir Zelenski e absent. El era așteptat să deschidă balul.

citește și: Operațiunea “Blocada”

Conform ultimului Eurostat, peste 60 % din generația Z din lume,  cei născuți după anul 2000, cred că la Davos se fac lucruri bune pentru omenire.

Binele, depinde de unde-l privești

Aprecierea binelui depinde din ce unghi privești. Dacă urci muntele pentru a vedea mai bine lumea, ești mai fericit decât cei care coboară și nu mai văd nimic. Plecând de jos, de la pragul nefericirii, românii văd altfel crepusculul lumii. Dar când cazi de la înălțimea prosperității europene la traiul de pe o zi pe alta, calea spre depresie e deschisă. Occidentalii și-au pierdut optimismul. Răsăritenii, mult mai credincioși, își iau avânt. Fericirea românilor dă peste cap paradigma europeană, care corela gradul de satisfacție de câștigurile financiare. Deși mult mai săraci decât vesticii, românii sunt mai mulțumiți de traiul lor.
Se spune că popoarele fericite sunt mai inovative, iar oamenii trăiesc mai mult. Sperăm să atingem rapid speranța de viață din UE. Nu mai avem de recuperat decât un an. De la 79,1, la 80,1.

citește și: Susținem protestul fermierilor și al transportatorilor! Au ajuns la fundul sacului

Ce nu s-a cuantificat de Eurostat, greața de Ucraina, probabil că a fost unul dintre principalele motive ale scăderii fericirii pe continent, dar nu se poate spune direct. Să nu se supere Unchiul Sam, marele organizator de serate cu tancuri și mitraliere!

Operațiunea de smântânit laptele „Marea resetare”

Întorcându-ne spre Davos, în Alpii elvețieni, „Rebuilding Trust” este o acțiune de smântânit laptele “Marii resetări.” Interesantă e poziția jenantă a secretarului de stat american Anthony Blinken, flancat de puțini oameni din Departamentul de stat al SUA, față de imensa delegație chineză, condusă de Xi Jinping, care a venit să ia cu asalt DAVOS-ul cu nici mai mult, nici mai puțin, zece miniștri.

Evident că, la Davos e prezent și Lai, proaspătul ales președinte al Taiwanului, care a trebuit să-și mai îndulcească vorbele, în fața masivei delegații chineze.

Potrivit președintelui Forumului Economic Mondial, Borge Brende, lucrările din această săptămână se vor axa pe mai buna cooperare dintre stakeholderi (părțile interesate), o mai mare transparență decizională și acordarea unei importanțe sporite Inteligenței Artificiale. Aceasta trebuie să devină “forța motrice a dezvoltării societății,” vorba neomarxistului Brende, citat de Euronews.

Nile Rodgers devine globalist cu patalama

Domnia sa își dorește acțiuni permanente, precum stahanoviștii sovietici în epoca de multilateralitate a gulagului și a sărăciei comuniste.

“În acest an, WEF se va concentra mai puțin pe politicile de reglementare și mai mult pe eficientizare tehnologică pentru persoanele fizice și juridice,” se mai spune în depeșa de presă.

Forumul s-a deschis oficial cu un concert al trupei “Sahara,” proiectând pe scenă imagini din pădurea tropicală amazoniană. Mesajul era ecologist pur, dar cu tente legate de noua revoluție tehnologică.

Premiile “Crystal Awards” au fost acordate arhitectului din Burkina Faso, Diebedo Francis Kere, actorului Michelle Yeoh și chitaristului Nile Rodgers, onorând contribuțiile lor pentru o lume mai bună. Chitaristul american, care a colaborat cu mari trupe ca Duran Duran, Bryan Ferry, Duran Duran, și mai recent cu Pharrell Williams, Avicii, Sam Smith, Lady Gaga, Kylie Minogue și Christina Aguilera, e acum star globalist. Dacă el a catapultat-o pe Madonna de la regina muzicii dance la superstar, când a produs piesa principală a albumului ei din 1984, „Like a virgin,” acum bătrânul licurici Schwab îl introduce în elita mondială a bogaților.

Nu se mai pot face prognoze

În ziua deschiderii, au fost publicate, de asemenea, mai multe sondaje privind sentimentele și direcțiile de afaceri pentru anul. Cercetarea sociologică globală a PricewaterhouseCoopers relevă că pentru prima oară, CEO-iștii nu pot face predicții de business, pe perioadă lungă de timp, din cauza evoluției neașteptat de rapide a Inteligenței Artificiale.

Se spune prin păduri că Iulian Fota, prin începerea negocierilor de semnare a acordului de acordare de garanții de securitate Ucrainei, a devenit prima opțiune pentru șefia SRI.

P.S. UM-urile de presă încearcă să schimbe discursul public legat de cererea Kiev-ului, spunând că nu e vorba despre un acord de garantare a securității Ucrainei, ci unul bilateral, un fel de îndulcire a siropului de propagandă.

VOCILE LUMII

George Simion

Lider AUR

“La Davos, reprezentantul României, un anume Iulian Fota, cunoscut în statul subteran românesc, în calitatea lui de secretar de stat la Ministerul de Externe a început negocierea pentru a oferi garanţii de securitate Ucrainei. Repet, la forumul de la Davos România negociază un acord bilateral cu Ucraina cu privire la garanţii de securitate”, a afirmat liderul AUR, potrivit Agerpres.

În context, el a susţinut că oameni precum Iulian Fota, Marcel Ciolacu, Klaus Iohannis, Virgil Popescu şi Sebastian Burduja sunt “pioni ai unor interese străine de interesul naţiunii române”.

“Nu putem să stăm impasibili şi să vedem cum România oferă garanţii de securitate, total netransparent, unui stat care este într-un conflict armat,” a afirmat George Simion.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...

Franța adaugă la rețea, primul reactor nuclear din ultimii 25 de ani

Reactorul sub presiune Flamanville 3 este cel mai mare din Franța, cu 1,6 gigawați și unul dintre cele mai mari din lume Franța a conectat...

Doar 35% dintre americani au încredere în sistemul judiciar al SUA

Noul sondaj Gallup confirmă că americanii înțeleg pe deplin că instanțele antidemocratice au atins în mod inexplicabil această supremație Lipsa de încredere a americanilor în...
Ultima oră
Pe aceeași temă