Casa Unirea a fost înființată să cumpere cu banii jos produse de la fermieri români, pe care să le valorifice pe piața internă și cea externă. Numai că anul trecut, potrivit unor surse autorizate, responsabilii au cumpărat energizante și sucuri carbogazoase produse de mari companii internaționale.
„Situația nu este una bună. În momentul de față am Corpul de control trimis la Casa Unirea, da, informațiile pe care le aveți dvs. sunt corecte, aștept raportul Corpului de control, pentru că lucrurile sunt așa cum le aveți dvs.”, a declarat ministrul agriculturii.
Printre producătorii care au stat în aceste zile la masa negocierilor, la Ministerul Agriculturii, se numără și câțiva dintre cei care au încercat să încheie un contract cu Casa Unirea. De exemplu, crescătorii ardeleni de bivoli, care au în stoc multă marfă.
În timp ce fermierii se zbat singuri să supraviețuiască în piață, inspectorii Corpului de control au găsit contracte păguboase încheiate de Casa Unirea. Ar avea de recuperat zeci de milioane de lei de la diverse firme care au luat produse și nu au plătit. Doar 11 din aproape 40 de societăți cu care ar fi lucrat Casa Unirea puteau garanta plățile, susțin aceleași surse autorizate, potrivit Tvrinfo.ro.
„Cine n-a înțeles, conducerea Casei Unirea, că integrarea trebuie a fermierilor și nu se fac intermedieri cu Casa Unirea, lucrul acesta va ieși raportul Corpului de Control.”, mai spune Florin Barbu.
Inspectorii au descoperit și colaborări ce ridică semne de întrebare între anumite firme și Casa Unirea, pe care le vor dezvălui în curând.