14.3 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăInternaționalȘeful diplomației franceze a salutat luni "întoarcerea Poloniei în Europa"

LIVE UPDATE Șeful diplomației franceze a salutat luni „întoarcerea Poloniei în Europa”

Şeful diplomaţiei franceze, Stéphane Séjourné, aflat în vizită la Varşovia, a salutat luni „întoarcerea Poloniei în Europa” şi relansarea cooperării tripartite cu Germania asupra marilor probleme europene, scrie AFP, conform agerpres.ro.

„Polonia este din nou în Europa şi, odată cu aceasta, există şi speranţa de a avansa rapid în reformele europene esenţiale pentru concetăţenii noştri”, a declarat noul ministru francez de externe.

Polonia este condusă, de la victoria electorală din octombrie, de o coaliţie pro-europeană al cărei premier este fostul şef al Consiliului European Donald Tusk.

„Triunghiul Weimar (Paris, Berlin, Varşovia) revine la viaţă şi cred că este un lucru bun”, a continuat el în cursul unui briefing de presă comun cu omologul său polonez, Radoslaw Sikorski.

Demnitarul polonez a subliniat că această cooperare tripartită este o „platformă foarte importantă” pentru „viitorul continentului nostru”.

Şeful diplomaţiei franceze a insistat asupra importanţei cooperării în probleme de apărare, protecţia statului de drept, tranziţia energetică, cooperarea nucleară şi problemele migraţiei.

Cei doi miniştri şi-au reiterat sprijinul pentru Ucraina. „Ucrainenii au dreptul să fie obosiţi, dar noi nu”, a ţinut să adauge Radoslaw Sikorski.

Polonia este unul dintre principalii susţinători militari şi politici ai Kievului care luptă împotriva invaziei ruse.

În acest sens, şeful diplomaţiei de la Varşovia a salutat prezenţa militară franceză pe flancul estic al NATO, în special a celor 250 de instructori francezi care antrenează soldaţi ucraineni în Polonia.

În timpul acestei prime vizite în străinătate, Stéphane Séjourné a mers şi la Kiev şi Berlin, reaminteşte AFP.

Parada de la Varșovia arată că Polonia se vrea cea mai mare putere militară din Europa

Parada de la Varşovia arată că Polonia ţinteşte să devină cea mai mare putere militară din Europa, aceasta fiind opinia unui reprezentant al unei țări NATO.

Parada de la Varşovia este o demonstraţie a puterii militare a Poloniei, susţine un general portughez, Jose Arnaut Moreira.

Într-un interviu acordat către CNN, generalul portughez Moreira a remarcat că Polonia se simte ameninţată de agresivitatea rusă şi de grupul de mercenari Wagner transferat recent în Belarus, conform epicnews.ro.

Polonia se pregăteşte pentru un ,,război hibrid” cu Belarus, anticipând valuri de imigranţi ce s-ar putea năpusti peste graniţa sa, iar printre aceştia s-ar putea infiltra mercenarii Wagner.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

O sumă de peste de 20.000 de lei a fost furată dintr-o mașină implicată într-un accident mortal

O sumă de peste de 20.000 de lei a fost furată dintr-o mașină implicată în teribilul accident rutier din localitatea Bumbești Pițic, din județul...

Trump în siguranță, după o „aparentă” tentativă de asasinat

Suspectul și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina în lupta împotriva Rusiei Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, este în afara oricărui pericol, după ce Serviciul...

Doi bărbați au murit după ce mașina în care se aflau a intrat într-un copac

Doi bărbați au decedat în noaptea de duminică spre luni, după ce autoturismul în care se aflau a lovit un copac. În urma impactului,...
Ultima oră
Pe aceeași temă