Israelul a anunțat că nu încearcă să distrugă poporul palestinian din Gaza, apărându-se împotriva acuzaţiei de genocid, pe care o consideră „total distorsionată” şi „rău intenţionată”, adusă împotriva sa la cea mai înaltă instanţă a ONU, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Africa de Sud a depus în decembrie o plângere urgentă la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga, acuzând Israelul de încălcarea Convenţiei Naţiunilor Unite privind genocidul, semnată în 1948 în urma Holocaustului.
Pretoria vrea ca judecătorii să ordone Israelului să oprească „imediat” campania militară lansată în Gaza după atacul fără precedent al Hamas asupra teritoriului israelian din 7 octombrie, care a ucis aproximativ 1.140 de persoane, conform unei numărători a AFP bazată pe bilanţul oferit de Israel.
Ca represalii, Israelul a promis să „anihileze” Hamas şi a lansat o ofensivă pe teritoriul palestinian care a ucis cel puţin 23.469 de persoane, majoritatea femei, adolescenţi şi copii, conform ultimului bilanţ al Ministerului Sănătăţii al Hamas.
Dar, potrivit lui Tal Becker, unul dintre avocaţii Israelului, Africa de Sud „a prezentat, din păcate, instanţei o imagine factuală şi juridică total distorsionată” a conflictului din Gaza.
Folosindu-se de înregistrări video şi fotografii, Becker a prezentat în faţa magistraţilor un tablou al ororilor despre care a spus că au fost comise în timpul atacului Hamas.
Membrii Hamas „au torturat copii în faţa părinţilor, părinţi în faţa copiilor, au ars oameni” şi au comis violuri şi acte de mutilare, a spus el.
Avocatul a subliniat că răspunsul Israelului a fost un act de autoapărare şi nu i-a vizat pe civili. „Israelul este angajat într-un război de apărare împotriva Hamas, nu împotriva poporului palestinian”, a spus Becker.
În aceste condiţii, „nu poate exista o acuzaţie mai falsă sau mai rău intenţionată decât acuzaţia de genocid împotriva Israelului”, a subliniat el.
Israelul şi SUA, aliatul său, au respins cazul de la CIJ ca fiind nefondat.
Israelul „este acuzat de genocid într-un moment în care luptă împotriva genocidului”, a declarat joi premierul israelian Benjamin Netanyahu.
„O organizaţie teroristă a comis cea mai gravă crimă împotriva poporului evreu de la Holocaust încoace şi acum vine cineva să o apere în numele Holocaustului. Ce tupeu!”, a adăugat el.
Deoarece este vorba de o procedură urgentă, CIJ s-ar putea pronunţa în câteva săptămâni. Deciziile sale sunt definitive şi obligatorii din punct de vedere juridic, dar instanţa nu are competenţa de a impune aplicarea lor. De exemplu, a ordonat Rusiei să-şi suspende invazia din Ucraina.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!