26.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialBacaul - ocolit de investitorii straini

Bacaul – ocolit de investitorii straini

Investitorii straini anuntati de actuala administratie intarzie sa vina in Bacau. In schimb, ei aleg alte orase: Iasi, Suceava sau Piatra Neamt. Mai mult, chiar si Vasluiul pare a fi mai atragator pentru oamenii de afaceri straini decat Bacaul. Dupa ce in luna iunie a acestui an in judetul Bacau au venit doar trei investitori straini, in luna iulie nu a mai venit nici unul. In acelasi timp, in judetul Iasi au fost inregistrate in luna iunie 10 firme cu capital strain, iar in Suceava 14.
Daca in iunie numarul firmelor cu capital strain inregistrate in Bacau a fost egal cu cel din Vaslui (trei), valoarea capitalului social al celor trei firme din judetul vecin a fost de trei ori mai mare decat cel al societatilor inmatriculate in Bacau. Ca sa nu mai vorbim ca in luna iunie, din cele 46 de firme cu capital strain inmatriculate in Regiunea Nord-Est, 14 au fost in judetul Suceava, 10 in Iasi, cate 8 in Neamt si Botosani.
In luna iulie, investitorii straini par a fi intrat in concediu, deoarece pe toata Regiunea Nord-Est s-au inmatriculat numai 9 firme cu capital strain: una in Iasi, doua la Botosani si cate trei la Neamt si Suceava. Vasluiul si Bacaul sunt din nou la egalitate: zero investitori straini.

Mai rau ca Vasluiul

Aceasta nu este o tendinta sezoniera; de exemplu, in luna ianuarie 2005, in judetul Bacau nu a venit nici un investitor strain, in timp ce la Iasi au fost 9, la Neamt – 11 si la Vaslui – 1. In luna februarie 2005, in judetul Bacau a fost inmatriculata o singura firma cu capital strain, valoarea investitiei fiind derizorie: 30 de dolari. In aceeasi luna, in Vaslui a fost infiintata tot o singura firma, dar cu un capital strain de aproape 35.000 de dolari, iar in judetul Iasi au fost inregistrate 20 de firme cu participare straina de capital.
In martie, in judetul Bacau a fost infiintata tot o singura firma cu participare straina, care a adus o contributie de 60 de dolari la capitalul social, adica 0,1 la suta din totalul sumelor investite in acea luna in Regiunea Nord-Est. In martie, la Iasi, s-au infiintat 16 firme cu participare straina, la Neamt si Vaslui – cate sase.

Bacaul rateaza anul investitiilor straine

Conform cifrelor oferite de Directia Judeteana de Statistica (DJS) Bacau, anul 2005 se anunta unul din cei mai importanti ani ai investitiilor straine. Practic, in primele sapte luni ale acestui an s-a subscris 11 la suta din capitalul social in valuta al firmelor din Romania. Spre comparatie, anul trecut acest procent a fost de 22 la suta, in 2003 – 10,5 la suta, iar in 2002 – 6,4 la suta. Cu alte cuvinte, in anul in care se anunta o explozie a investitiilor straine (ca valoare a capitalului), Bacaul se situeaza mai prost ca Vasluiul la acest capitol.

Cele mai citite

Economia României în declin: Încrederea s-a deteriorat în trimestrul al treilea

Încrederea în economia României a continuat să se deterioreze în septembrie și pe parcursul trimestrului al treilea, ceea ce indică o posibilă încetinire a...

Donald Trump amenință să acționeze Google în instanță, acuzând favorizarea candidatei democrate Kamala Harris

Fostul președinte american Donald Trump a avertizat că, dacă va ajunge din nou la Casa Albă, va da în judecată Google, acuzând gigantul tehnologic...

Categoria Păi să nu spun vorba aia?!

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, despre acuzațiile liberalilor aduse lui Ciolacu: „Sunt foarte departe de adevăr, ca să nu le zic...
Ultima oră
Pe aceeași temă