Edilii orasului-statiune situat pe Valea Cernei, Baile Herculane (judetul Caras-Severin), se confrunta cu o problema ce pare fara rezolvare pe moment. Este vorba de lipsa locuintelor sociale, criza generata de retrocedarea imobilelor confiscate de regimul comunist. In timp ce fostii proprietari au castigat in instanta, in baza Legii 247/2004, chiriasii sunt somati sa evacueze locuintele in care au locuit zeci de ani.
Un caz recent este cel al chiriasilor Pavilionului 6, situat in Piata Hercules. Pana in 1990, imobilul a fost administrat de Intreprinderea Balneara si de Tratament din oras, iar mai apoi de „Hercules” SA, firma controlata de deputatul PSD Iosif Armas. In 1996, Pavilionul a fost revendicat in instanta de conducerea UM 02157 Craiova si, dupa ani de procese, a revenit Armatei.
Desi oamenii care locuiesc in cladire sustin ca in tot acest timp au platit in mod regulat chiria, noul proprietar a refuzat din start sa le reinnoiasca contractele de inchiriere. Mai mult, acesta a debransat imobilul de la reteaua de apa si de termoficare, iar de cateva zile "Electrica” i-a lasat pe locatari si fara curent electric.
Pentru ca persista pericolul evacuarii silite, o femeie care locuieste in imobil, Ecaterina Stan, de 70 de ani, a anuntat ca va intra in greva foamei incepand cu data de 8 septembrie.
O alta constructie care are o situatie ciudata este si Vila Navrom. Pentru ca mult timp nu a fost revendicata, Primaria a permis celor doi chiriasi care locuiesc in imobil sa cumpere apartamentele in care locuiau de peste 35 de ani. Iuliana Stepa a reusit sa isi achizitionneze locuinta, nu insa si vecina acesteia, Maria Libus, care a avut ghinionul ca sa apara un urmas al fostului proprietar, tocmai cand ea intocmea actele de vanzare-cumparare. Femeia a fost executata silit si aruncata in strada. Chiar daca are act de proprietate pe apartament, Iuliana Stepa a fost si ea somata sa paraseasca spatiul pe care il ocupa in cladire.
Nu peste mult timp, aceeasi soarta o vor avea si cei 20 de chiriasi ai Vilei Fenesan, imobil revendicat si castigat in instanta de fostii proprietari.
La Primarie sunt depuse in prezent peste 60 de cereri pentru obtinerea unei locuinte sociale, insa primarul Ioan Oprescu sustine ca nu exista posibilitati nici macar pentru una singura. „In statiune exista un bloc de nefamilisti, abandonat dupa 1990, si pe care acum il repara proprietarul, firma resiteana "Recons" SA. Locuintele reconditionate vor putea fi cumparate, iar in cazul celor fara posibilitati financiare administratia locala va cauta o modalitate de a-i ajuta”, a mai spus edilul.