4.8 C
București
sâmbătă, 30 noiembrie 2024
AcasăSpecialConsiliul Judetean a pierdut batalia pentru Electrocentrale

Consiliul Judetean a pierdut batalia pentru Electrocentrale

Secretarul de stat la Ministerul Administratiei, Mircea Toader, raspunde in termeni duri acuzatiilor aduse de presedintele CJ Galati Eugen Durbaca, in schimburile de replici prilejuite de trecerea centralei termice de la Galati in administrarea municipalitatii.
Eugen Durbaca sustine ca Electrocentrale ar trebui sa treaca in administrarea Consiliului Judetean, dar Mircea Toader ii raspunde ca simpla dorinta nu este de ajuns, contand decisiv ceea ce spune legea: „Decizia de trecere a Electrocentrale in administrarea municipalitatii din Galati are la baza HG 462, care prevede ca toate centralele care nu apartin inca municipalitatilor, sa treaca la administratiile locale. Pana acum au fost transferate la administratiile locale peste 80 de centrale si mai sunt doar cinci care nu au fost trecute inca, la Galati, Constanta, Bucuresti, Deva si Craiova. La Deva este o situatie de exceptie, pentru ca acolo este marea centrala care furnizeaza 92% energie electrica si 7% energie termica, dar si in cazul de la Deva se discuta pentru a fi trecuta la administratia locala. Inclusiv centrala de la Craiova va trece la consiliul municipal, daca se separa de cea de la Isalnita”.

Oricum, dorinta lui Durbaca n-avea sanse

Unul dintre argumentele secretarului de stat este ca si in cazurile celorlalte peste 80 de centrale din marile orase trecute la consiliile locale, faptul ca, fiind direct interesata, administratia locala trebuie sa administreze productia de energie termica: „In cazul Electrocentrale, pentru ca ea produce tot agentul termic necesar pentru orasul Galati si este normal sa treaca la administratia locala, unde are tot suportul”. Admitand ca totusi si CJ Galati putea emite pretentii, Mircea Toader spune ca sansa a fost ratata, pentru ca Eugen Durbaca nu a inaintat la Ministerul Administratiei o asemenea solicitare: „I-am trimis, asa cum prevede legea, o adresa presedintelui Consiliului Judetean, Eugen Durbaca, sa elaboreze o hotarare de consiliu, pentru ca nu poate sa treaca nimic de la un patrimoniu la altul, fara sa existe acceptul consiliului. Asa prevede legea. Neexistand o asemenea hotarare, nimeni nu poate sa-i dea centrala cu forta, chiar daca vrea presedintele CJ. Avem la momentul acesta o hotarare a Consiliului Municipal Galati, care doreste sa preia Electrocentrale in administrare. Daca aveam si o hotarare a CJ Galati, as fi pregatit doua proiecte de hotarari de guvern, pentru ca noi, Ministerul Administratiei, suntem initiatorii. Cele doua proiecte ar fi fost prezentate in sedinta de guvern si ar fi urmat ca guvernul sa decida”. Oricum, spune Mircea Toader, CJ nu avea nici o sansa sa preia centrala in administrare: „Logic ar fi ca Electrocentrale sa fie trecuta in administrarea consiliului municipal. Deocamdata, CJ Galati nu a transmis si nici nu are de gand sa transmita vreo solicitare. Termenul s-a dus. Mai ales ca se stie foarte bine ca noi, PD si PNL, nu vom vota trecerea centralei in administrarea CJ. Si, din cate stiu eu, nici PSD-ul. O asemenea hotarare nu avea nici o sansa, pentru ca fiind o decizie cu privire la patrimoniu, trebuie sa fie aprobata cu doua treimi din voturile consilierilor judeteni”

Electrocentrale distrusa prin directorii PC

Liderul PD Galati, Mircea Toader il acuza pe liderul conservatorilor Eugen Durbaca de aducerea Electrocentrale intr-o situatie de neinvidiat prin faptul ca a numit, pe criterii politice, directori care nu au nimic de a face cu termoenergetica: „Chestia ca prin aceasta decizie as vrea sa distrug societatea este o aberatie. De distrus, poate distrug cei care i-a pus directori acolo si au adus societatea intr-o situatie de neconceput. Pentru ca nu are nici o legatura profesiunea celui pe care l-a pus director cu specializarea pe care ar trebui sa o aiba un director la Electrocentrale”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă