Armenia și Azerbaidjan au făcut schimb de prizonieri de război, la granița lor, miercuri, într-un pas către normalizarea relațiilor lor, după ce Azerbaidjanul a realizat o lovitură decisivă în conflictul lor vechi de decenii, potrivit Reuters.
Azerbaidjanul a eliberat 32 de armeni, în timp ce Armenia i-a predat înapoi doi soldați pe care i-a reținut din aprilie.
De asemenea, agenția de presă rusă TASS a raportat miercuri că țările discutau despre retragerea trupelor de la granița lor comună, deși nu a fost luată nicio decizie.
Vecinii din Caucazul de Sud au purtat două războaie în ultimii 30 de ani pentru Nagorno-Karabah, o zonă muntoasă care face parte din Azerbaidjan, dar unde etnicii armeni și-au stabilit independența de facto în anii 1990.
Azerbaidjanul a recucerit Karabakh într-o ofensivă fulger în septembrie, ceea ce a determinat majoritatea celor 120.000 de etnici armeni să fugă în Armenia.
După ce au anunțat eliberarea prizonierilor săptămâna trecută, cele două părți au declarat că „și-au reconfirmat intenția de a normaliza relațiile” și de a ajunge la un tratat de pace. Este o veste binevenită pentru Statele Unite și Uniunea Europeană.
Ambele au încercat să convingă Azerbaidjanul și Armenia să rezolve problemele restante, inclusiv demarcarea granițelor lor.
Armenia și Azerbaidjanul făceau ambele parte din Uniunea Sovietică, care s-a prăbușit în 1991.
Rusia se consideră garantul securității în regiune, dar influența sa a scăzut în ultimii ani din cauza războiului din Ucraina.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!