33.3 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 3 septembrie 2024
AcasฤƒInvestigaศ›ii Romรขnia LiberฤƒIncognitoCiolacu รฎncearcฤƒ sฤƒ explice rostul vizitei sale รฎn America. Statele Unite nu...

Ciolacu รฎncearcฤƒ sฤƒ explice rostul vizitei sale รฎn America. Statele Unite nu vor mai cere vize romรขnilor, din anul 2025

Premierul Marcel Ciolacu, care se aflฤƒ acum รฎntr-o vizitฤƒ „de lucru” รฎn Statele Unite, a declarat, dupฤƒ o รฎntรขlnire avutฤƒ cu reprezentanศ›ii comunitฤƒศ›ii de romรขni din SUA, cฤƒ Administraศ›ia de la Washington nu va mai cere vize cetฤƒศ›enilor romรขni, รฎncepรขnd cu anul 2025.

Premierul Marcel Ciolacu se aflฤƒ acum รฎn Statele Unite, aceasta fiind, potrivit unui comunicat transmis de Guvernul Romรขniei, o „vizitฤƒ de lucru”. Poate acesta este motivul pentru care, รฎn primele 48 de ore de la sosirea รฎn SUA, premierul Romรขniei n-a avut nicio รฎntรขlnire cu vreun รฎnalt oficial al SUA. Premierul Romรขniei a vizitat รฎnsฤƒ Muzeul Memorial al Holocaustului ศ™i a depus o coroanฤƒ de flori la Cimitirul Arlington din Washington. De asemenea, premierul Ciolacu a avut o รฎntรขlnire cu reprezentanศ›i ai comunitฤƒศ›ii de romรขni din SUA, imediat dupฤƒ care a fฤƒcut o promisiune รฎndrฤƒzneaศ›ฤƒ. „Sunt convins cฤƒ diaspora noastrฤƒ din America ne va ajuta sฤƒ atingem unul dintre marile obiective naศ›ionale: romรขnii sฤƒ poatฤƒ cฤƒlฤƒtori fฤƒrฤƒ vize รฎn SUA, prin programul Visa Waiver, รฎncepรขnd din 2025!”, a scris Ciolacu, รฎntr-un mesaj postat pe internet la mijlocul zilei de 4 decembrie 2023. Este ciudat faptul cฤƒ PSD n-a putut obศ›ine acest obiectiv cรขt a fost la guvernare, nici mฤƒcar cu liderul PSD ca prim-ministru, dar รฎi anunศ›ฤƒ acum pe romรขni cฤƒ vor fi scutiศ›i de vize, din anul 2025. De ce nu din 2024 – poate pentru cฤƒ, รฎn 2024, รฎn Romรขnia sunt alegeri, iar PSD sperฤƒ cฤƒ aceastฤƒ promisiune รฎi va aduce voturi รฎn plus.

Pe de altฤƒ parte, liderul Guvernului ศ™i al PSD a recunoscut cฤƒ Parteneriatul Strategic cu SUA este una dintre cele mai mari realizฤƒri ale Romรขniei. „Marile realizฤƒri ale noastre dupฤƒ Revoluศ›ie: apartenenศ›a la Uniunea Europeanฤƒ, la NATO ศ™i Parteneriatul Strategic cu Statele Unite. Astฤƒzi n-am fi vorbit de o democraศ›ie consolidatฤƒ รฎn Romรขnia, n-am fi vorbit de o stabilitate ศ™i n-am fi dormit liniศ™tiศ›i รฎn Romรขnia, dacฤƒ n-ar fi existat acest Parteneriat”, a subliniat premierul Romรขniei.

Pe de altฤƒ parte, รฎn discursul rostit รฎn faศ›a romรขnilor din SUA, Ciolacu a lฤƒsat sฤƒ se รฎnศ›eleagฤƒ cฤƒ ศ™tie cum รฎl privesc aceศ™tia: „Sunt ferm convins cฤƒ vi s-au promis multe ศ™i s-au fฤƒcut zeci ศ™i sute de proiecte mฤƒreศ›e. Marea majoritate, normal cฤƒ nu s-au realizat. Nu am venit nici sฤƒ insist sฤƒ reveniศ›i รฎn Romรขnia, fiindcฤƒ nu o veศ›i face”.

Pentru a-ศ™i efectua vizita รฎn SUA, premierul Ciolacu, deศ™i este ศ™i deputat, ศ™i preศ™edinte al partidului cu cei mai mulศ›i parlamentari, a lipsit de la ศ™edinศ›a Parlamentului Romรขniei consacratฤƒ Zilei Naศ›ionale a Romรขniei. ศ˜edinศ›a รฎn plen a Parlamentului s-a desfฤƒศ™urat la 4 decembrie iar mesajul premierului Ciolacu a fost citit de vicepremierul Marian Neacศ™u.

Ziua de 3 decembrie 2023 a oferit ศ™i un moment penibil, รฎntre ศ™eful Guvernului Romรขniei ศ™i ambasadorul Romรขniei la Washington, Andrei Muraru. Ambasadorul a spus cฤƒ el nu este cooptat pentru a-l รฎnsoศ›i pe premier la principalele รฎntรขlniri din SUA. Ciolacu ศ™i-a pregฤƒtit รฎntrevederi cu ศ™eful Departamentului de Stat, cu ศ™eful Pentagonului ศ™i cu secretarul general al ONU.

„Domnul prim-ministru a considerat cฤƒ nu este necesarฤƒ participarea reprezentanลฃilor Ambasadei Romรขniei la Washington la รฎntรขlnirile politice din urmฤƒtoarele zile. Acestea fiind spuse, domnule prim-ministru, nu รฎmi rฤƒmรขne decรขt sฤƒ vฤƒ doresc foarte mult succes”

Andrei Muraru,

Ambasadorul Romรขniei รฎn SUA

Premierul Ciolacu s-a simศ›it dator sฤƒ-i dea o replicฤƒ ambasadorului Muraru, amintindu-i cฤƒ e mai tรขnฤƒr ศ™i sfฤƒtuindu-l sฤƒ aibฤƒ rฤƒbdare, cum ศ™i el, Ciolacu, a avut, „รฎn contexte mai dificile”. Atitudinea distantฤƒ a lui Ciolacu faศ›ฤƒ de Muraru s-ar explica prin faptul cฤƒ Muraru a fost consilier al preศ™edintelui Iohannis, care l-a numit ambasador. Iohannis รฎศ™i terminฤƒ mandatul รฎn anul 2024.

„Sunt ferm convins cฤƒ domnul ambasador nu ลŸi-a pierdut รฎncฤƒ rฤƒbdarea, cum nici eu n-am fฤƒcut-o de multe ori ลŸi รฎn contexte mai dificile. Important este sฤƒ ne vedem misiunea pe care o avem fiecare รฎntr-un moment important pentru Romรขnia ลŸi mai puลฃin pentru interesele noastre”

Marcel Ciolacu,

Premierul Romรขniei

Deศ™i nu acceptฤƒ prezenศ›a ambasadorului Andrei Muraru, premierul Ciolacu este รฎnsoศ›it, รฎn SUA, de Luminiศ›a Odobescu, ministrul Afacerilor Externe.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe ย X,ย Facebookย ศ™iย Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experienศ›ฤƒ ca jurnalist de peste 20 de ani, atรขt รฎn presa scrisฤƒ cรขt ศ™i online. A รฎnceput sฤƒ lucreze รฎn presฤƒ la ziarul Azi, รฎn anul 1993, รฎn perioada รฎn care era รฎncฤƒ student. Ulterior a lucrat la Adevฤƒrul, Gรขndul ศ™i Green Report. La โ€œRomรขnia liberฤƒโ€, Mihai Diac lucreazฤƒ din anul 2015. รŽn paralel cu activitatea jurnalisticฤƒ, Mihai Diac ศ™i-a completat ศ™i pregฤƒtirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Naศ›ional de Apฤƒrare ศ™i cursul de pregฤƒtire a jurnaliศ™tilor pentru zone de rฤƒzboi. Printre acศ›iunile sale de documentare jurnalisticฤƒ s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman ศ™i al fregatei romรขneศ™ti Regina Maria, precum ศ™i cele din Afganistan, Irak, Transnistria ศ™i Georgia.
Cele mai citite

Fondurile de pensii private Pilon II au vรขndut รฎntr-o lunฤƒ 80% din acศ›iuni ale Fondului Proprietatea

Cumpฤƒrฤƒtorii au fost investitori din retail care au ajuns รฎntr-o lunฤƒ, de la 24,2% la 25,5% din capitalul social al Fondului Proprietatea Aripi, BCR Pensii,...

Din ciclul: โ€žDezlegare la meduzeโ€

Rareศ™ Bogdan: Da, am fost nevoiศ›i sฤƒ รฎnghiศ›im o meduzฤƒ. Source link

Modificฤƒri รฎn circulaศ›ia trenurilor CFR Cฤƒlฤƒtori din cauza lucrฤƒrilor de infrastructurฤƒ

CFR Cฤƒlฤƒtori a anunศ›at modificฤƒri รฎn circulaศ›ia trenurilor din cauza unor lucrฤƒri de infrastructurฤƒ feroviarฤƒ ce se vor desfฤƒศ™ura รฎntre staศ›iile Tecuci, Tecuci Nord...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ