31.8 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒLifestyleTravelUn castel-muzeu privat dedicat lui Dracula s-a deschis รฎn Argeศ™

Un castel-muzeu privat dedicat lui Dracula s-a deschis รฎn Argeศ™

  • O familie cu tradiศ›ie รฎn turism a construit cu fonduri proprii un muzeu dedicat lui Dracula. Muzeul se aflฤƒ pe Transfฤƒgฤƒrฤƒศ™an, รฎn satul Cฤƒpฤƒศ›รขneni-Ungureni din comuna Arefu, judeศ›ul Argeศ™. Castelul Dracula este deschis din 1 decembrie.
  • Proprietarii au realizat investiศ›ia รฎntr-o zonฤƒ deosebit de ofertantฤƒ din punct de vedere al peisajelor, dar fฤƒrฤƒ atracศ›ii turistice. Cetatea Poenari, aflatฤƒ รฎn apropiere, este รฎnchisฤƒ pe termen รฎndelungat, din cauza lucrฤƒrilor de refacere.

Ajutat de poziศ›ionare, la poalele Cetฤƒศ›ii Poenari – a doua reศ™edinศ›ฤƒ a lui Vlad ศšepeศ™ -, castelul se doreศ™te o modalitate de petrecere a timpului liber รฎn zonฤƒ ศ™i pentru copii, ศ™i pentru adulศ›i, ศ™i romรขni, ศ™i strฤƒini.

โ€œUn Castel Dracula รฎn zonฤƒ, pentru cฤƒ Vlad ศšepeศ™ a avut o ศ™edere รฎndelungatฤƒ aici, pentru cฤƒ ne aflฤƒm รฎn apropierea Cetฤƒศ›ii Poenari, despre care se spune cฤƒ a fost construitฤƒ la ordinul lui de boierii care au fost luaศ›i รฎn zilele Paศ™telui. E de-al locului numele ศ™i รฎl folosim plฤƒtind licenศ›ฤƒ, conform legii. Ducem legenda mai departe denumind castelul Dracula, dar folosim numele de mai mulศ›i ani, de cรขnd am extins complexul turistic din zonฤƒ. Numele Dracula atrage. Nouฤƒ ne trec pragul ศ™i turiศ™ti romรขni, dar mai ales strฤƒini, care vor sฤƒ descopere ce รฎnseamnฤƒ Dracula pentru romรขniโ€, declarฤƒ Cristina Stanciu, proprietarul complexului turistic ศ™i al castelului โ€“ muzeu.

Turiศ™tii sunt introduศ™i รฎntr-o atmosferฤƒ veritabilฤƒ din vremea domniei lui Vlad ศšepeศ™ prin decoraศ›iunile castelului, pereศ›i din piatrฤƒ ศ™i cฤƒrฤƒmidฤƒ pictaศ›i realizaศ›i de meศ™teri populari din zonฤƒ, dar ศ™i din Bihor ศ™i Harghita, obiecte care reproduc viaศ›a din acele vremuri, expuse รฎn muzeu, Sala Tronului รฎn care pot fi admiraศ›i Vlad ศšepeศ™ ศ™i boierii sฤƒi รฎn mฤƒrime naturalฤƒ. Douฤƒ proiecศ›ii, dintre care una de animaศ›ie conceputฤƒ special pentru copii, le vor dezvฤƒlui aspecte din viaศ›a domnitorului.  

Temporar muzeul gฤƒzduieศ™te expoziศ›ia de picturฤƒ a maestrului Valentin Tฤƒnase ศ™i va gฤƒzdui expoziศ›ii itinerante ale unor artiศ™ti romรขni.

Pe Metereze, vizitatorii pot vedea printr-un telescop Cetatea Poenari ศ™i รฎmprejurimile muntoase ale zonei, un tun cu bile, oศ™teni รฎn mฤƒrime naturalฤƒ.

โ€œNe strฤƒduim sฤƒ oferim vizitatorilor o experienศ›ฤƒ unicฤƒ รฎn muzeu, vizita aici sฤƒ fie ca o lecศ›ie de istorie despre domnitorul romรขn, despre legenda Dracula. A fost o investiศ›ie consistentฤƒ nu numai รฎn bani, ci ศ™i รฎn efort sฤƒ gฤƒsim meศ™teri care sฤƒ reproducฤƒ รฎntocmai un castel, sฤƒ gฤƒsim materiale potrivite, sฤƒ respectฤƒm restricศ›iile pandemiei, pentru cฤƒ ศ™antierul a fost deschis รฎnainte de februarie 2020. Ne-am oprit din a ศ›ine evidenศ›ele pe la 500-600.000 de euro, pentru cฤƒ am realizat cฤƒ nu sumele sunt importante, ci dorinศ›a noastrฤƒ de a oferi turiศ™tilor o modalitate plฤƒcutฤƒ de a petrece timp cรขnd ajung รฎn zonฤƒโ€, precizeazฤƒ Cristina Stanciu.

Screenshot from December 3rd, 2023 at 14:10:49

Intrarea la castel costฤƒ 30 de lei de persoanฤƒ sau 20 de lei pentru grupuri mai mari de 10 copii. Castelul a fost deschis pe 1 decembrie, gazdele dorind sฤƒ ofere oaspeศ›ilor chiar de Ziua Naศ›ionalฤƒ ocazia sฤƒ redescopere unul dintre cei mai cunoscuศ›i domnitori romรขni, Vlad ศšepeศ™, รฎn poveศ™tile spuse de istorici ศ™i mฤƒrturii filmate, รฎn costume ศ™i atmosfera creatฤƒ รฎn castelul dedicat acestuia, รฎn bucate ศ™i bฤƒuturi romรขneศ™ti.

Familia Stanciu deศ›ine complexul turistic Dracula, deschis รฎn urmฤƒ cu 26 de ani, cu o capacitate mare de cazare, teren de sport, un centru Spa cu piscinฤƒ, jacuzzi, salinฤƒ, saunฤƒ, ศ™i oferฤƒ grupurilor organizate de turiศ™ti, รฎn vacanศ›a lor la munte, ศ™i trasee montane cu ghid ori posibilitatea รฎnchirierii de atv-uri.

La circa 6 km de complex se aflฤƒ barajul ลŸi lacul Vidraru, traseul turistic renumit โ€žValea lui Stanโ€ ลŸi statuia lui Prometeu.

Dracula Castle, a picturesque castle in Romania

Castelul Dracula se aflฤƒ pe Transfฤƒgฤƒrฤƒศ™an, รฎn satul Cฤƒpฤƒศ›รขneni-Ungureni din comuna Arefu, judeศ›ul Argeศ™. Complexul este situat la 23 de km de oraลŸul istoric Curtea de ArgeลŸ, la 56 de km de PiteลŸti, respectiv 166 km de capitalฤƒ.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alฤƒturat echipei Romรขnia Liberฤƒ, unde sunt editor ศ™i editorialist economic.
Cele mai citite

Siegfried Mureศ™an, desemnat negociator-ศ™ef al bugetului UE. Este primul europarlamentar romรขn care ocupฤƒ o asemenea funcศ›ie

Europarlamentarul liberal Siegfried MureลŸan, membru al grupului Partidului Popular European (PPE), a fost desemnat de cฤƒtre grupurile politice din Parlamentul European pentru a ocupa...

Mihai Bobonete a devenit viral! Ce comentariu a lฤƒsat la postarea Mฤƒdฤƒlinei Ghenea

Mihai Bobonete, cunoscut pentru umorul sฤƒu savuros, a revenit cu o nouฤƒ replicฤƒ plinฤƒ de ironie ศ™i umor la o postare a Mฤƒdฤƒlinei Ghenea. ...

Michel Bernier este nominalizarea lui Macron pentru funcศ›ia de premier al Franศ›ei

PreลŸedintele francez Emmanuel Macron l-a desemnat joi pe Michel Barnier, fost negociator-ลŸef al UE pentru Brexit, drept prim-ministru al ลฃฤƒrii, cu sarcina de a...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ