România se îndreaptă spre momentul în care va avea 86 la sută energie produsă din surse regenerabile iar restul din surse cu emisii reduse de carbon, a anunțat președintele Klaus Iohannis.
Șeful statului român a făcut acest anunț cu prilejul participării sale la Conferința COP28 a ONU, care se desfășoară în Dubai (Emiratele Arabe Unite).
„Am subliniat astăzi, în declarația națională pe care am susținut-o în cadrul COP28, că ne confruntăm zi de zi cu provocări tot mai mari și mai complexe, iar atenția noastră în ceea ce privește mediul trebuie să fie menținută. Este esențial să ne sporim ambiția în materie de climă și să accelerăm implementarea angajamentelor climatice deja asumate. România are unele dintre cele mai scăzute emisii pe cap de locuitor din UE și ne propunem să le reducem până în 2030 cu aproximativ 80% față de nivelurile din 1990 și să ne îndreptăm apoi într-un ritm rapid către neutralitatea climatică. Până în 2050, mixul energetic național al României va fi format în proporție de 86% din energie regenerabilă, completat de energie cu emisii reduse de carbon, cum ar fi energia nucleară. Am evidențiat, totodată, legătura strânsă dintre acțiunea climatică, educație și dezvoltarea competențelor verzi, precum și faptul că marea majoritate a tinerilor români consideră că acumularea de cunoștințe despre schimbările climatice în școală este esențială pentru implicarea lor în acțiuni climatice”, a anunțat președintele Iohannis într-un mesaj postat pe internet.
Președintele României participă la evenimentul COP28 în zilele de 2, 3 și 4 decembrie 2023. În ziua de 3 decembrie, președintele României a avut și o întrevedere cu Reprezentantul special al Președintelui SUA pentru Climă, John Kerry.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!