2.3 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăLifestyleSoluții pentru a reduce facturile la încălzire în sezonul rece

Soluții pentru a reduce facturile la încălzire în sezonul rece

Facturile românilor au crescut pe fondul majorării preţurilor la energie, iar cei mai mulți dintre aceștia sunt îngrijorați că nu își pot asigura din propriul buget acoperirea integrală a facturilor de încălzire în sezonul rece.

Din fericire, consumatorii de energie pot economisi foarte uşor prin aplicarea unor metode utile, care au scop creşterea eficienţei termice.

Dacă ești curios să afli cum poți să plătești mai puțin pentru încălzire în sezonul rece și să elimini pierderile de căldură din propria locuință, articolul acesta este pentru tine.

Iată, așadar, cele mai eficiente soluții pentru reducerea facturilor la încălzire în sezonul rece.

De ce e important să ai o locuință eficientă energetic?

O locuință eficientă energetic îți va oferi un plus de confort termic pentru orice sezon, va reduce costurile lunare și te va ajuta să contribui la protecția mediului înconjurător. Cu alte cuvinte, locuințele eficiente energetic sunt cele care gestionează cu grijă consumul de energie pentru iluminarea, încălzirea și răcirea lor. Cel mai important rol în obținerea unei astfel de case îl reprezintă tâmplăria montată, și anume ferestrele și ușile.

Izolează-ți locuința

Una din cele mai eficiente măsuri pentru a reduce pierderile de căldură este izolarea corespunzătoare a locuinței. Pereții transferă căldura din interior către exterior și sunt responsabili pentru o treime din pierderile de căldură din casă. De aceea, izolarea lor este o investiție pe termen lung care contribuie la economisirea cheltuielilor cu facturile la încălzire și asigură un nivel ridicat de confort pentru locatari.

Fie că vorbim de casă sau bloc, izolația pereților minimizează pierderile de căldură și contribuie la crearea unei case eficiente din punct de vedere energetic.

De ce e important să ai o locuință eficientă energetic?

O locuință eficientă energetic îți va oferi un plus de confort termic pentru orice sezon, va reduce costurile lunare și te va ajuta să contribui la protecția mediului înconjurător. Cu alte cuvinte, locuințele eficiente energetic sunt cele care gestionează cu grijă consumul de energie pentru iluminarea, încălzirea și răcirea lor. Cel mai important rol în obținerea unei astfel de case îl reprezintă tâmplăria montată, și anume ferestrele și ușile.

Verifică ferestrele și ușile locuinței tale și înlocuiește-le dacă e cazul

Ferestrele și ușile sunt elementele de compartimentare prin care se poate pierde mai mult de 30% din căldura aflată în interiorul casei. De asemenea, acestea determină și cele mai mari pierderi de căldură în sezonul rece, iar acest lucru se întâmplă din cauza proprietăților de izolare ale acestora.

Cum verifici dacă ușile și ferestrele tale izolează eficient? Poți să vezi dacă există vreun curent de aer care să pătrundă sub sau în lateralul lor.

Sigur, există tot soiul de trucuri casnice care pot împiedica transferul de căldură. Printre acestea am putea enumera: pernele care blochează curentul, foliile de geam pentru izolare termică, respectiv acoperirea găurii de cheie de la ușă. Acestea însă îți pot oferi confort pe o perioadă foarte scurtă de timp.

Ținând cont că ferestrele sunt elementele care au cea mai mare responsabilitate când vine vorba de transferul de căldură între interior și exterior, este recomandat să le acorzi o atenție deosebită și să ții cont de toate aceste aspecte atunci când vine vorba de alegerea unui producător tâmplărie PVC.

Când e nevoie de înlocuirea ferestrelor de termopan

Așadar, ferestrele de termopan reprezintă o componentă esențială a locuinței tale, iar eficiența lor termică poate influența semnificativ confortul și consumul energetic.

Semnele care atrag atenția asupra faptului că ar trebui să te gândești serios la înlocuirea ferestrelor sunt infiltrarea apei între sticlele de termopan și, bineînțeles, prezența curenților de aer care indică faptul că etanșeitatea ferestrelor a fost compromisă.

Alege tipuri de sticlă cu coeficient de transfer termic scăzut

În cazul ferestrelor, sticla poate facilita transferul de căldură în zilele răcoroase. Din acest motiv, cel mai potrivit mod de a reduce costurile la energie este prin montarea sticlei cu izolare termică la toate ferestrele locuinței. Dacă alegi sticlă termorezistentă, gazul inert dintre foile geamului va asigura etanșeitate și păstrarea căldurii la interiorul casei.

În plus, sticla termoizolantă oferă siguranță împotriva efracției, dar și rezistență la uzură. De asemenea, profilul PVC format din 3 foi de sticlă conferă rezistență la condiții meteorologice neprielnice. Datorită proprietăților sale, sticla termoizolantă este recomandată pentru diverse tipuri de construcții, inclusiv spații de birouri, locuințe, case de vacanță sau hale industriale. Aceasta poate fi aplicată cu succes atât pe ferestre de dimensiuni generoase, cât și pe uși destinate deschiderilor mari.

Când vine vorba despre cele mai eficiente tipuri de ferestre din PVC care conțin sticlă termoizolantă, cei mai mulți proprietari caută să se informeze despre Barrier, unul din cei mai populari producători de tâmplărie PVC.

Îndepărtează obiectele ce obstrucționează caloriferele

Asigură-te că obiectele din jurul caloriferelor permit răspândirea căldurii în mod eficient în încăpere. Acest gest simplu poate face o diferență semnificativă în menținerea temperaturii optime în sezonul rece.

Înlocuiește mobilierul sau orice alt obiect care acoperă parțial sau total caloriferele sau plasează-le în locuri care nu blochează căldura emisă. Asigură-te că aerul cald poate circula liber în încăpere, pentru a beneficia la maxim de confortul termic oferit de sistemul de încălzire.

Acoperă podelele sau gresia cu covoare

Un aspect adesea neglijat care poate contribui semnificativ la pierderile de căldură în sezonul rece este podeaua. Astfel, o soluție simplă și eficientă constă în acoperirea podelelor cu covoare.

Dacă vrei să duci confortul termic la un nivel superior, poți lua în considerare instalarea unui sistem de încălzire în pardoseală. Această opțiune reprezintă o investiție durabilă, cu beneficii pe termen lung.

Aerisește locuința

Aerisirea casei este foarte importantă pentru calitatea aerului interior chiar și în sezonul rece.
Creează-ți o rutină zilnică de a deschide complet ferestrele sau ușile pentru aproximativ 10-15 minute în fiecare dimineață. Această practică nu doar ventilează încăperile, ci minimizează și pierderile de căldură, menținând totuși un mediu confortabil.

În timpul aerisirii, amintește-ți să oprești centrala termică pentru a optimiza eficiența energetică în acel moment.

Sperăm că articolul nostru te-a ajutat să descoperi toate soluții pentru pentru a reduce facturile la încălzire în sezonul rece.

Cele mai citite

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...
Ultima oră
Pe aceeași temă