0.7 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăPoliticăAngel Tîlvăr vede în militarii români din Kosovo „ ambasadori foarte buni...

Angel Tîlvăr vede în militarii români din Kosovo „ ambasadori foarte buni și eficienți” ai României

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat, luni, după ce s-a întâlnit cu militarii români dislocaţi în Kosovo în cadrul operaţiei NATO KFOR, că România ”nu are ambasadori mai buni şi mai eficienţi” decât cei care apără interesele de securitate în teatre de operaţii din lume, potrivit news.ro.

”Din anul 2000, când am început executarea misiunilor în Kosovo, ţara noastră este un contributor constant la eforturile de menţinere a păcii în această zonă. Vom rămâne în continuare angajaţi în acest proces, atât timp cât va fi necesar”, a adăugat el.

Ministrul Tîlvăr a apreciat rezultatele excelente raportate de echipele de comandă ale structurilor care desfăşoară misiuni în teatrul de operaţii Kosovo, dar şi aprecierile transmise de oficiali NATO cu privire la activitatea militarilor dislocaţi de România în misiuni internaţionale.

”Faceţi o treabă excelentă şi, deşi vi s-a mai spus, vreau să întăresc faptul că România nu are ambasadori mai buni şi mai eficienţi decât dumneavoastră, cei care ne apăraţi interesele de securitate în cele mai complexe teatre de operaţii din lume”, le-a spus Angel Tîlvăr militarilor aflaţi în misiune în Kosovo.

El a arătat că regiunea Balcanilor de Vest rămâne de importanţă strategică pentru România şi că ţara noastră va rămâne angajată în procesul de menţinere a păcii în Kosovo.

”Din anul 2000, când am început executarea misiunilor în Kosovo, ţara noastră este un contributor constant la eforturile de menţinere a păcii în această zonă. Vom rămâne în continuare angajaţi în acest proces, atât timp cât va fi necesar, pentru că volatilitatea stării de securitate din Balcanii de Vest generează preocupări legitime şi pentru consolidarea posturii de securitate naţională”, a declarat Tîlvăr.

De asemenea, el a dat asigurări cu privire la sprijinul echipei de conducere a MApN în asigurarea celor mai bune condiţii pentru executarea misiunilor.

La rândul său, şeful SMAp a afirmat că situaţia din Kosovo impunea întărirea posturii KFOR, apreciind capacitatea de răspuns a subunităţii româneşti dislocată în acest teatru de operaţii, generată de Brigada 2 Vânători de Munte, în termenele prevăzute de ordinul de activare.

”Dumneavoastră contribuiţi la asigurarea unui mediu mai sigur într-o regiune-vector în ecuaţia menţinerii stabilităţii regionale. Pentru ca misiunea să-şi atingă obiectivul, dumneavoastră, atât cei din efectivele constante ale prezenţei româneşti în KFOR, cât şi cei din efectivele de rezervă, cum este compania românească de manevră, trebuie să vă menţineţi capacitatea operaţională şi să vă îndepliniţi misiunile alături de colegii din statele contributoare aliate şi partenere”, a declarat generalul Daniel Petrescu.

La finalul întâlnirilor, în semn de apreciere a modului de îndeplinire a misiunilor încredinţate, ministrul Angel Tîlvăr a oferit embleme şi distincţii militarilor cu rezultate foarte bune.

Potrivit MApN, NATO desfăşoară operaţia multinaţională de menţinere a păcii KFOR (Kosovo Force) din anul 1999, ca urmare a intervenţiei aliate prin care s-a pus capăt violenţei în Kosovo. La început, structura de forţe a KFOR era constituită din 50.000 de militari. Operaţia se desfăşoară sub mandatul Consiliului de Securitate al ONU (Rezoluţia nr. 1244/1999) şi garantează siguranţa şi libertatea de mişcare pentru toţi locuitorii din Kosovo. În prezent, KFOR este constituită din aprox. 4.300 de militari din 27 de ţări aliate şi partenere, acţiunile de consolidare a păcii multietnice fiind în deplină coordonare cu cele ale ONU şi UE (European Union Rule of Law Mission in Kosovo – EULEX), precum şi cu ale altor organizaţii internaţionale. Comanda KFOR este asigurată prin rotaţie de către statele aliate participante la operaţie.

În prezent, la KFOR participă peste 200 de militari români, dintre care circa 130 au început misiunea în luna octombrie a acestui an. Decizia de suplimentare a efectivelor româneşti a fost luată ca urmare a autorizării de către Consiliul Nord-Atlantic a suplimentării forţelor pentru gestionarea situaţiei curente din Balcanii de Vest.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Alegerile prezidențiale din România, în presa internațională: Șoc după avansul candidatului de extremă dreapta

Rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din România au atras atenția presei internaționale, care subliniază ascensiunea surprinzătoare a lui Călin Georgescu, un candidat independent asociat...

Politico: Uimitor la alegerile din România: un candidat neașteptat de extremă dreapta crește în votul prezidențial

Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri pentru a conduce în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și liberala Elena Lasconi Ultranaționalistul român Călin...

Un candidat cotat la „și alții”, intră detașat în turul doi al prezidențialelor

Călin Georgescu a avut o carieră profesională prolifică, activând în domenii care au survolat de la agronomie și mediu, până la diplomație internațională Călin Georgescu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă