14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăMediuRisc de viituri pe râuri din 10 bazine hidrografice. HARTA

Risc de viituri pe râuri din 10 bazine hidrografice. HARTA

Specialiştii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) au instituit codul galben şi codul portocaliu de viituri pe râuri din 10 bazine hidrografice din țară, pentru următoarele 48 de ore.

Astfel, începând de astăzi, de la ora 21:00, va intra în vigoare Codul Portocaliu pe râul Bistra (afluent al râului Timiş), în judeţul Caraş Severin, cu valabilitate până mâine, 18 noiembrie, la ora 9:00.

Acesta este valabil și în intervalul 18.11.2023 ora 20:00 – 19.11.2023 ora 09:00 pe râurile din Dobrogea, în judeţele Constanța şi Tulcea.

De asemenea, începând din această după-amiază, de la ora 16:00, până mâine, 18 noiembrie la aceeași oră, va fi valabil Codul galben, pe anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Tur (judeţul Satu Mare), Bega (judeţul Timiş), Timiş, Bârzava, Moraviţa (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Caraş şi Nera (judeţul Caraş Severin).

Același cod intră în vigoare în intervalul 18.11.2023 ora 06:00 – 19.11.2023 ora 18:00 pe râuri din bazinele hidrografice: Bârlad (judeţele: Iaşi, Vaslui, Bacău, Vrancea şi Galaţi), Prut (judeţele: Vaslui şi Galaţi), Siret (judeţul Galaţi) şi râurile din Dobrogea (judeţele: Constanţa şi Tulcea).

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţul Tulcea. În acest context, se pot depăşi cotele de apărare, ca urmare a scurgerilor importante pe versanţi, torenţi şi pâraie.

Totodată, există riscul generării viiturilor rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Direcția Tehnică a TAROM, ruptă de compania de stat. Ce înseamnă pentru transportatorul aerian

Astăzi s-a aprobat și semnat în Consiliul de Administrație ca Direcția Tehnică din cadrul TAROM să devină entitate juridică independentă, a precizat, pentru ROMÂNIA...

Statele Unite au în România 1800 de militari

Statele Unite au în România circa 1800 de militari, a declarat președintele Biden în fața președintelui Iohannis, mulțumindu-i șefului statului român pentru bunele condiții...

Nou record pentru Maratonul Internaţional de la Sibiu

Maratonul Internațional Sibiu (MIS) se pregătește să își scrie o nouă pagină de istorie, adunând la start aproape 9.000 de participanți înscriși, marcând astfel...
Ultima oră
Pe aceeași temă