20 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăInternaționalUnsprezece persoane au fost arestate pentru trafic de migranți. Rețeaua infracțională le...

Unsprezece persoane au fost arestate pentru trafic de migranți. Rețeaua infracțională le procura și documente de călătorie false românești sau bulgărești

O investigație greco-belgiană susținută de Europol și Eurojust a condus la dezmembrarea unei rețele infracționale care trafica migranți pe calea aerului de la Atena către Europa de Nord. Operațiunea, în care au fost implicate Poliția Federală Belgiană (Federale Politie/Police Fédérale) și Parchetul din Halle-Vilvoorde, precum și Poliția Elenă (Ελληνική Αστυνομία) și Tribunalul din Atena, a fost sprijinită și de autoritățile norvegiene și suedeze, transmite Europol, într-un comunicat de presă.

Ziua de acțiune de la 13 noiembrie 2023 a condus la:

  • 11 arestări (8 în Belgia, 2 în Grecia și 1 în Suedia)
  • 16 percheziții la diverse locații (12 în Belgia și 4 în Grecia)
  • 2 agenții de turism percheziționate în Atena (incluse în totalul de mai sus)
  • Confiscarea telefoanelor, altor dispozitive electronice și a probelor digitale, a două cutii cu pașapoarte falsificate și a aproximativ 200.000 de euro în numerar.

Migranții au plătit de la 5.000 de euro în sus pentru a ajunge în Norvegia din Grecia

Rețeaua infracțională, compusă în principal din cetățeni egipteni și sirieni, a fost activă începând din ianuarie 2022, facilitând mișcările secundare ilegale ale migranților din Grecia către Europa de Nord, în special Norvegia, prin intermediul Belgiei.

Suspecții au facilitat transportul migranților prin agenții de călătorie legale, având totodată legături cu falsificatori pentru a furniza migranților documente de identificare de călătorie false.

Contrabandiștii au organizat călătoriile migranților de la Atena la Aeroportul Zaventem din Bruxelles și la Brussels South Gosselies. Migranții au utilizat pașapoarte autentice, prezentându-se ca adevărații proprietari ai documentelor – ceea ce se numește fraudă documentară de tip „look-alike”.

După ce migranții au ajuns în Bruxelles, membrii rețelei infracționale le-au furnizat migranților documente de călătorie false românești sau bulgărești și uneori o scurtă ședere în zona Bruxellesului.

Ulterior, migranții și-au continuat călătoria direct sau prin Suedia către Norvegia. Un membru al rețelei infracționale îi însoțea pe grupul de migranți până la Bruxelles și apoi se întorcea la Atena. Migranții au plătit cel puțin 5.000 – 6.000 de euro per persoană prin sistemul bancar subteran Hawala, în funcție de calitatea documentelor false și de serviciile suplimentare de contrabandă.

În mai 2023, Eurojust a înființat o echipă comună de anchetă între Belgia, Grecia și Europol pentru a facilita cooperarea judiciară.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Cătălin Drulă, atac dur la adresa unor politicieni: “Au dat drumul la hoție”

Cătălin Drulă și-a exprimat nemulțumirea sa față de faptul că președintele Klaus Iohannis și liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, ar...

Marcel Ciolacu se declară mândru: “Chiar e o premieră pentru România”

Premierul Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat (PSD), a făcut declarații vineri, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Brăila, abordând o întrebare...

Atalanta – Leverkusen, în finala Europa League! Nemții continuă seria meciurilor fără înfrângere, după un gol în prelungiri

Finala din acest an a Europa League le va pune față în față pe Atalanta Bergamo şi Bayer Leverkusen, după rezultatele înregistrate joi seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă