19.7 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialInstanta a decis intreruperea grevei la caile ferate

Instanta a decis intreruperea grevei la caile ferate

– Mersul trenurilor va reveni la normal

Curtea de Apel Bucuresti a hotarat, ieri, ca greva generala declansata de mecanicii de locomotiva si lucratorii din depourile de la caile ferate este ilegala. Protestul salariatilor de la caile ferate a fost declansat in data de 8 iunie a.c. Sentinta instantei judecatoresti este irevocabila si sindicalistii au fost atentionati sa reia imediat lucrul.

„Vom respecta decizia Curtii de Apel Bucuresti si vom relua lucrul, asa cum s-a stabilit. Vom continua insa sa ne cerem drepturile legale pe diferite cai. Urmeaza ca in perioada urmatoare sa stabilim cum vom actiona. Vom adresa plangeri la institutiile internationale, la Organizatia Internationala a Muncii si la organizatiile la care suntem afiliati”, a afirmat Iulian Mantescu, vicepresedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva. Revenirea traficului la normal s-ar putea concretiza intr-un interval de pana la 24 de ore.
Reprezentantii administratiilor de la CFR Marfa si CFR Calatori au cerut judecatorilor sa stabileasca faptul ca, prin continuarea grevei de catre mecanicii de locomotiva si angajatii din depouri, se pune in pericol siguranta feroviara si ca nu s-ar fi respectat conditia mentinerii unei treimi din activitate. Daca la termenele anterioare instantele judecatoresti le-au dat castig de cauza sindicalistilor, ieri s-a decis declararea grevei ca nerespectand conditiile legii. Administratiile de la caile ferate au reclamat in repetate randuri pierderi zilnice de 10-30 miliarde lei.
Mecanicii de locomotiva si angajatii din depourile de la caile ferate au fost in greva timp de 23 de zile, solicitand marirea salariilor cu o medie de 10,7%, acordarea a 20 de tichete de masa lunar si imbunatatirea conditiilor de munca. Administratia a oferit jumatate din tichetele de masa si promisiuni ferme pentru conditii mai bune de munca, dar nici o majorare salariala, argumentand monitorizarea impusa de Fondul Monetar International.



Prejudicii de peste 500 miliarde lei

Prejudiciile cuantificabile inregistrate de calea ferata in urma grevei ceferistilor se ridica la peste 500 miliarde lei, a afirmat Gheorghe Dobre, ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Ieri, dupa ce justitia a decis ca ilegala greva feroviarilor, garniturile de tren au fost reintroduse in parcurs. Conform estimarilor ministrului, in maximum 10 ore circulatia va intra in normal. „Este greu acum sa spunem cu cati calatori va ramane CFR Calatori si cu cati clienti va ramane CFR Marfa, dar, asa cum am mai spus, pregatim o reorganizare a caii ferate, care sper sa o putem finaliza pana la sfarsitul lunii. Aceasta va include si un nou mers al trenurilor, cel mai probabil mai redus, care va intra in vigoare in luna decembrie, a afirmat Gheorghe Dobre. Pentru recuperarea prejudiciilor vom actiona sindicatele in instanta. O informatie interesanta a fost si aceea ca vechiul contract de munca de la calea ferata a expirat, feroviarii fiind pusi acum sa negocieze unul nou.
De subliniat este si faptul ca in vechiul contract liderii de sindicat aveau alocate de la administratie masini, cote de benzina, telefoane mobile cu abonament etc. Noua administratie a decis ca aceste facilitati nu mai sunt necesare, obligand liderii de sindicat sa le returneze.

Carmen Andrei

Cele mai citite

Suceava: O femeie a fost strivită de un copac tăiat de angajații Primăriei

Incident şocant la Suceava: o angajată DGASPC a ajuns la spital cu fracturi la picioare şi lovituri la cap, după ce un copac tăiat...

ANAF va publica trimestrial lista contribuabililor fără restanțe fiscale

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va publica, trimestrial, lista contribuabililor persoane juridice care și-au declarat și achitat la timp obligațiile fiscale și nu...

Israelul se apără de tirurile de rachete inamice cu un sistem antiaerian multi-stratificat

„Domul de fier", deşi este cel mai cunoscut, este doar unul dintre cele trei sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă folosite de Israel pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă