16.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRomânia cumpără din SUA tancuri Abrams de un miliard de euro

România cumpără din SUA tancuri Abrams de un miliard de euro

Statele Unite vor vinde României un număr de 54 de tancuri Abrams în valoare totală de circa un miliard de euro (1,07 miliarde de dolari), a anunțat Ambasada SUA la București.

“Ambasada Statelor Unite în România anunță vânzarea a 54 de tancuri de luptă M1A2SEPv3 din Statele Unite pentru România, ca parte a unui pachet important de echipamente militare și servicii. Modelul M1A2 SEPv3 este cea mai recentă versiune, îmbunătățită, a tancului de luptă principal Abrams, care oferă protecție, supraviețuire, letalitate și capacitate a rețelei de comunicații sporite”, a anunțat Ambasada SUA.

Potrivit acestei surse, tancurile livrate României sunt aceeași variantă cu cele folosite în prezent de Statele Unite și vor crește interoperabilitatea României cu SUA și aliații din NATO, în special pe Flancul Estic.

În conformitate cu legislația Statelor Unite, vânzarea tancurilor Abrams a fost notificată Congresului SUA cu un cost total estimat al programului de 2,53 miliarde de dolari, dar valoarea reală a acordului este semnificativ mai mică. Acordul inițial este evaluat la aproximativ 1 miliard de euro (1,07 miliarde de dolari), precizează Ambasada SUA.

“Vânzarea este supusă aprobării de către Congresul SUA, precum și finalizării negocierilor contractuale. Ne exprimăm încrederea că ambele părți vor lucra cu perseverență pentru a finaliza înțelegerea cât mai curând posibil”, a transmis Ambasada SUA.

Încă de la începutul anului 2023, Ministerul Apărării Naționale (MApN) al României anunța că are în vedere cumpărarea de tancuri noi. Anunțul era făcut, la acel moment, de șeful Direcției Generale pentru Armamente din MApN, generalul – locotenent inginer Teodor Incicaș.

În acest moment, tancurile aflate în dotarea Armatei Române sunt model TR85M1. Acest model, construit în România, reprezintă versiunea modernizată a tancului TR85, care a fost conceput în ultimii ani ai comunismului.

Încă nu există informații dacă programul de cumpărare de tancuri din SUA va fi însoțit de offset în favoarea României. De asemenea, nu se știe dacă industria românească de apărare va avea o implicare în acest program (de exemplu, în ceea ce privește asigurarea mentenanței tancurilor Abrams). Producătorul tradițional de tancuri al României este Uzina Mecanică București.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Google Maps face viața șoferilor mai ușoară. Ce funcții noi a introdus

Google Maps vine cu noi update-uri. Șoferii sunt principalii beneficiari, mai ales conducătorii de mașini electrice. Modificări aduse aplicației Google Maps Noua actualizare introduce suport îmbunătățit...

Bayer Leverkusen continuă seria invincibilității! „Farmaciștii” au ajuns la 50 de meciuri fără eșec

Bayer Leverkusen, noua campioană a Germaniei, a ajuns la 50 de meciuri consecutive fără înfrângere în toate competiţiile, după ce s-a impus cu un...

Mii de americani au vizitat Ambasada României din Washington, la Ziua Porților Deschise

Peste 3.000 de persoane au vizitat Ambasada României de la Washington, în ziua de sâmbătă, 11 mai 2024, a anunțat Ambasada României. Vizitele au...
Ultima oră
Pe aceeași temă