25.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialTIFF, un maraton cinematografic cu 150 de filme din 25 de tari

TIFF, un maraton cinematografic cu 150 de filme din 25 de tari

Filmul „A fost sau nu a fost” al regizorului roman Corneliu Porumboiu, distins recent cu premiul „Camera d'Or” al Festivalului de la Cannes, la sectiunea debut, si „Europa Label Cinema”, va deschide maine, la Cluj-Napoca, cea de a V-a editie a Festivalului International de Film „Transilvania” (TIFF). Un maraton cu 150 de filme din peste 25 de tari, alaturi de concerte, expozitii, ateliere de arta si filmare, conferinte, spectacole de teatru in aer liber, party-uri cu VIP-uri, transforma Clujul intr-un veritabil templu dedicat celei de-a saptea arte. Printre invitatii spectacolului de gala, ce va avea loc la cinematograful „Republica”, va fi prezent si regizorul Corneliu Porumboiu. Prezentata in sectiunea „Quinzaine de Realisateurs” de la Cannes, productia „A fost sau nu a fost” este inclusa si in cadrul competitiei oficiale de la TIFF, alaturi de celalalt film romanesc premiat la Cannes, „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii”, al lui Catalin Mitulescu, unde actrita Dorotheea Petre a primit premiul de interpretare in cadrul sectiunii „Un certain regard”.
Povestea cinematografica a cineastului Tony Gatlif („cel mai bun regizor”, Cannes, 2004), turnata in Romania si intitulata „Transylvanie”, proiectata la finalul Festivalului de la Cannes, este filmul care va inchide TIFF-ul, pe 11 iunie.

Stefan Iordache, premiu de excelenta

Anul acesta, premiul de excelenta este oferit actorului Stefan Iordache, care va fi in aceste zile la Cluj, alaturi de publicul cinefil, cu ocazia revederii unuia din filmele reprezentative ale carierei sale artistice, „Cel mai iubit dintre pamanteni”. Proiectia speciala va avea loc pe 7 iunie, de la ora 20.30, in sala aceluiasi cinematograf, unde cei prezenti vor participa, alaturi de actorul bucurestean, la o sesiune de intrebari si raspunsuri.
Iordache ii urmeaza lui Gheorghe Dinica, laureatul de anul trecut al „excelentei artistice” de la TIFF, care va fi prezent si el la Cluj-Napoca. Unul dintre cele mai recente filme ale lui va fi prezentat in cadrul „Zilei Filmului Maghiar”, fiind protagonistul peliculei „White Palms”, regizat de Szabolcs Hajdu, un alt invitat de onoare al acestei editii a TIFF. Proiectia va avea loc in aer liber, in curtea interioara a cladirii „Echinox”, pe 7 iunie.

Vanessa Redgrave, la TIFF

Daca anul trecut invitata de onoare a fost o doamna a ecranului francez, actrita Annie Girardot, iar acum doi ani actrita Julie Delpy, la actuala editie va veni o remarcabila doamna a scenei si filmului britanic: Vanessa Redgrave. Si nu singura, ci impreuna cu fiul ei, regizorul Carlo Gabriel Nero. Acesta a reusit sa-si convinga mama sa joace in propriul sau film, „Fever” (Febra), pelicula ce va fi prezentata in premiera absoluta in Romania in cadrul TIFF, proiectia fiind programata pentru 9 iunie, la cinema „Republica”.
Printre spectatori vor fi prezenti si cei doi mai sus amintiti, adica regizorul si protagonista, publicul avand chiar posibilitatea ca in conferinta de dupa vizionare sa-si spuna opiniile si intrebarile de fata cu invitatii speciali.

Cele mai citite

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat: idei și sugestii

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat este o strategie esențială pentru orice magazin, deoarece acest spațiu poate transforma clienții indeciși în cumpărători. Plasarea inteligentă...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...
Ultima oră
Pe aceeași temă