Comunitatea Europeana a oferit pe tava Consiliului Judetean Constanta o finantare nerambursabila pentru promovarea vestigiilor istorice ale romanitatii. 127.000 de euro au intrat in conturile institutiei pentru realizarea a noua panouri publicitare care promovau obiective arheologice din judetul Constanta. Banii au fost „imprastiati” cu generozitate atat colaboratorilor interni si internationali, cat si firmei care ar fi trebuit sa execute lucrarea, asa cum fusese stabilit in contractul de prestari servicii. Printre beneficiari, fostul presedinte al CJC, Stelian Dutu, directorul Muzeului de Arta Constanta, Doina Pauleanu, actuali si fosti angajati ai Consiliului Judetean.
Responsabilii Proiectului „Reside”, parte a proiectului PHARE, au transmis, in anul 2000, o invitatie adresata presedintelui Consiliului Judetean Constanta, la acea vreme Stelian Dutu, de a analiza posibilitatea accesarii unor fonduri europene destinate „Retelei de situri pentru dezvoltare – Circuitele romanitatii”. Raspunsul favorabil a fost urmat de incheierea unui contract de imprumut nerambursabil – ajutor extern, incheiat intre Comunitatea Europeana, reprezentata de Comisia Europeana, si Consiliul Judetean Constanta, reprezentat de Doina Pauleanu, directorul Muzeului de Arta. Finantatorul a stabilit si felul in care vor fi cheltuite fondurile: din cele 127.000 de euro, erau destinate resurselor umane – 42.180 euro, diurna – 7.053 euro, studii si rapoarte ale expertilor – 9.120 euro, conferinte si seminarii internationale – 1.400 euro, audit – 4.500 euro. A fost transmisa, de asemenea, si o lista cu propuneri privind componenta echipei care trebuia sa vegheze asupra modului de implementare a proiectului.
Lista lunga, bani multi
In fruntea nominalizatilor a fost trecut Stelian Dutu, in calitate de presedinte al CJC, urmat de directorul proiectului, Doina Pauleanu, consultantul local Florentina Dumitru, de la Oficiul de Promovare a Turismului, arhitectul Claudia Constantinescu, experti din Franta, Spania, si auditorul Elena Antonaru. Pentru fiecare dintre cei mentionati au fost prevazute retributiile pe numarul de zile lucrate, cuprinse intre 300 de euro/zi pentru expertii straini si 50-85 euro/zi pentru romani. Suma maxima prevazuta de finantator, 85 de euro, era destinata presedintelui CJC, Stelian Dutu, care pentru 60 de zile primea 5.100 de euro. Au fost cooptati arhitecti, artisti plastici, tour operatori, juristi, fotografi si alti „reprezentati” care, la randul lor, au primit bani europeni. De la stadiul de propunere s-a trecut la cel de definitivare a grupului care urma sa se ocupe de folosirea banilor comunitari. Indeplinirea conditiilor legate de stabilirea membrilor „echipei” care a coordonat proiectul a fost urmata de invitatia lansata unui executant. Fara licitatie, executia a fost atribuita societatii „COMTEH” SRL Constanta care ar fi trebuit sa realizeze noua panouri publicitare, de diferite dimensiuni, in valoare totala de aproape 60.000 de euro.
Bani dati pe ochi frumosi
Actuala conducere a Consiliului Judetean Constanta a constatat, la inventarierea bunurilor din patrimoniul institutiei, ca obiectul proiectului „Reside” lipseste cu desavarsire. Cele noua panouri ar fi trebuit sa semnalizeze existenta vestigiilor istorice din judet si ar fi trebuit sa fie amplasate pe traseele frecventate, in timpul sezonului estival, de turistii veniti pe litoral. Inventarierea a demonstrat ca pe locurile unde fusese stabilita montarea panourilor (adica Agigea, Basarabi, Mihail Kogalniceanu, Medgidia, Neptun, Navodari, Mamaia, Adamclisi, Tariverde) nu exista nimic. Executantul si-a incasat banii de pomana, adica peste 50.000 euro, pe baza semnaturilor membrilor echipei. Lucrarea ar fi trebuit predata in primavara lui 2004, asa cum prevede contractul dintre parti.
Sesizari la PNA si Curtea de Conturi
Actuala conducere a CJC a urmat firul evenimentelor pentru ca a trebuit sa preia patrimoniul institutiei. Nicusor Constantinescu a declarat ca, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, chiar si fondurile ce provin din surse externe se supun, in Romania, acelorasi reguli financiare. „Saptamana trecuta s-au formulat si au fost depuse plangeri la PNA, Parchetul Constanta si Curtea de Conturi impotriva tuturor celor care au primit bani din proiect. Vom sesiza si forurile europene care au organisme prin care se poate verifica modul in care au fost cheltuiti banii. Ceea ce a facut Stelian Dutu este dovada clara de coruptie”, a declarat Nicusor Constantinescu. Presedintele CJC a sustinut ca factura prin care s-a efectuat plata nu ar fi trebuit emisa decat dupa ce s-ar fi facut receptia lucrarii. Reprezentantii CJC i-au contactat pe cei ai executantului care, in cel mai scurt timp, indiferent de motivele invocate in sprijinul firmei, trebuiau sa faca ceea ce ar fi trebuit realizat inca de anul trecut.
Replica… nevinovata
Directorul Muzeului de Arta Constanta, Doina Pauleanu, cea care a fost directorul proiectului „Reside” la Constanta, respinge acuzatiile formulate de conducerea Consiliului Judetean.
„Panourile s-au facut, dar nu s-au amplasat. Ar fi trebuit obtinute autorizatiile de amplasare, problema de care ar fi trebuit sa se ocupe Directia Tehnica din Consiliul Judetean. Nu era treaba mea… Eu a trebuit sa ma ocup de ceea ce s-a intamplat pana la momentul obtinerii autorizatiilor. Ceea ce mi-a revenit mie in proiect s-a realizat”, a declarat Doina Pauleanu. Deontologia ne obliga sa solicitam puncte de vedere ale celor impotriva carora au fost formulate acuzatii. Stelian Dutu, personajul spre care se indreapta majoritatea invinuirilor formulate de actuala conducere a Consiliului Judetean Constanta, nu a fost de gasit. Deputatul democrat a avut telefonul inchis si pana la finalul editiei nu a putut fi contactat.