Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, înainte să intre la lucrările Consiliului European din 26 – 27 octombrie 2023, că, deși România insistă să fie primită în Spațiul Schengen, acest spațiu de liberă circulație „nu mai funcționează”, întrucât o serie de state membre și-au închis granițele dintre ele.
Președintele Klaus Iohannis, care reprezintă România la reuniunea Consiliului European din perioada 26 – 27 octombrie 2023, a avut, în prima zi, înainte să intre la reuniune, o declarație șocantă. Șeful statului român a susținut că, deși România continuă eforturile de a fi primită în Spațiul Schengen, această organizație de liberă circulație „nu mai funcționează”. Practic, prin declarația din 26 octombrie 2023, președintele Iohannis îi dă dreptate cancelarului Nehammer al Austriei, care a declarat de mai multe ori că Spațiul Schengen nu mai funcționează. Șeful guvernului de la Viena făcea însă asemenea declarații pentru a justifica faptul că Austria vrea să reducă migrația ilegală și, în acest scop, refuză să accepte primirea în Schengen a României și a Bulgariei. Cu privire la poziția Austriei de a nu primi România în Schengen, președintele Iohannis a avut însă un comentariu ironic, susținând că de la Viena se aude „ca și cum o placă s-ar fi stricat”.
În anul 2023 mai este planificat un singur Consiliu JAI (Justiție – Afaceri Interne), în luna decembrie. Pentru această reuniune, ordinea de zi preliminară încă nu a fost anunțată. Dacă chestiunea extinderii Schengen ar fi inclusă pe ordinea de zi, probabil că Austria își va folosi din nou dreptul de veto împotriva României și a Bulgariei, întrucât cancelarul Nehammer și-a reafirmat această poziție, acum trei zile. Deci România nu ar obține nimic pozitiv dacă, în decembrie 2023, s-ar vota din nou asupra extinderii Schengen.
Președintele Iohannis a fost întrebat de jurnaliștii români, la reuniunea Consiliului European, dacă, în aceste condiții, România va insista pentru introducerea la Consiliul JAI din decembrie 2023 a unui nou vot pe subiectul Schengen. Șeful statului român a evitat să ofere un răspuns concret dar a subliniat că România continuă eforturile pentru a deveni membru în Schengen.
Consiliul European nu are în atribuții să discute extinderea Schengen, însă analizează, în actuala reuniune, chestiunea migrației ilegale. Președintele României a amintit că, prin atitudinea unui stat membru UE (aluzie la Austria), chestiunea migrației ilegale a fost corelată cu chestiunea extinderii Spațiului Schengen. „Granița exterioară a Uniunii Europene trebuie consolidată, lucru pe care noi în România l-am făcut de mult. Granița noastră este graniță externă a UE și noi o protejăm foarte bine”, a subliniat președintele României.
O altă temă care se discută la actualul Consiliu European este cea a războiului dintre Israel și gruparea teroristă Hamas. Președintele Iohannis a confirmat că există cetățeni români „blocați” în Fâșia Gaza. „Încercăm să rezolvăm situația. Nu doar România are cetățeni acolo. Din păcate, până acum, nimeni n-a reușit să facă acest lucru. Lucrurile devin tot mai complicate acolo”, a recunoscut șeful statului român. Pe acest subiect, al cetățenilor străini care trebuie salvați din Fâșia Gaza, ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, a avut acum două zile o convorbire prin telefon cu ministrul de Externe al Arabiei Saudite.
Președintele Iohannis a declarat că „e puțin deprimant” să auzi mereu de la Viena, ca și cum „o placă s-ar fi stricat”, argumentele cancelarului Nehammer conform cărora România și Bulgaria nu pot intra în Schengen întrucât nu pot stopa trecerea migranților ilegali. „Argumentele sunt cel puțin străvezii”, a susținut președintele României.
„Noi continuăm discuțiile, știm foarte bine că îndeplinim toate condițiile. Realitatea este că Spațiul Schengen nu mai funcționează, foarte multe țări și-au închis granițele. Cineva ar putea să constate că noi încercăm să intrăm într-un spațiu care nu mai funcționează”
Klaus Iohannis,
Președintele României
La 24 octombrie 2023, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, s-a întâlnit la Viena cu premierul Bulgariei, Nikolai Denkov. La conferința de presă comună, cancelarul Nehammer a afirmat că sistemul Schengen „trebuie reparat” și că, înainte ca această reparație să se producă, guvernul de la Viena nu va accepta primirea în Schengen nici a Bulgariei nici a României.
„În momentul de față nu ne putem gândi la extinderea Spațiului Schengen, dar vreau să subliniez în mod explicit că aceasta nu este o atitudine personală față de Bulgaria, ci o expresie a preocupării pentru securitatea în Spațiul Schengen. Doar că sistemul Schengen s-a stricat”
Karl Nehammer,
Cancelarul Austriei
Cancelarul Austriei este cel care reprezintă Austria în Consiliul European dar nu se știe dacă, la actuala reuniune, el va avea și o discuție bilaterală cu președintele României, Klaus Iohannis.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!