Listarea la bursa a Fondului Proprietatea se va produce, in cel mai bun caz, in al doilea semestru al anului 2006, intrucat nu sunt indeplinite conditiile legale si cele strategice. Pana in momentul tranzactionarii va fi modificata legislatia privitoare la infiintarea fondului si vor fi cautate solutii pentru ca detinatorii de titluri sa le poata preschimba in bani.
Concluzia amanarii listarii la bursa a fost desprinsa in urma intalnirii avute ieri de membrii Comisiei senatoriale de finante cu reprezentantii fondului, ai Bursei de Valori Bucuresti, ai Comisiei Nationale de Valori Mobiliare (CNVM) si cu ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu. „In urma consultarilor pe care le-am avut, concluzia a fost ca nu sunt indeplinite conditiile legale pentru listare”, ne-a declarat senatorul liberal Varujan Vosganian, presedintele comisiei parlamentare. El s-a referit in primul rand la prevederea care cere ca entitatile incluse in fond sa fie la randul lor listate la bursa. Ceea ce nu se intampla: din 114 companii, doar 60 respecta aceasta conditie si ele reprezinta un procent mic din total, intrucat companiile mari nu sunt listate (Loteria Romana, Imprimeria Nationala, utilitatile publice etc.). Vosganian s-a referit insa si la conditiile strategice impuse pentru listare astfel incat, odata introduse pe bursa, actiunile sa aiba o valoare cat mai apropiata de valoarea nominala, pentru ca despagubirile acordate oamenilor sa nu fie iluzorii.
In aceste conditii, comisia a stabilit, de comun acord cu reprezentantul Guvernului, ca prioritate o constituie modificarea prevederilor legale, prin ordonanta de urgenta, astfel incat sa fie readaptate termenele prevazute si sa fie reconfigurate unele proceduri. Totodata, s-a discutat necesitatea gasirii unei solutii prin care detinatorii de titluri sa le poata preschimba in bani, pana in momentul cand aceste actiuni vor fi tranzactionate pe bursa. „Pentru noi conteaza doar trei lucruri: ca legea sa fie aplicata, riscurile sa fie cat mai mici si despagubirile sa fie reale si nu iluzorii”, ne-a mai spus Varujan Vosganian.
Fondul Proprietatea reuneste active ale societatilor comerciale inca neprivatizate, incluse intr-un organism de plasament colectiv. Alaturi de companii profitabile, pe lista fondului se regasesc insa si intreprinderi care nu vor putea niciodata sa obtina profit, cum ar fi societatea de transport cu metroul Metrorex Bucuresti, care primeste subventii pentru pretul calatoriei, sau CFR SA, societatea responsabila cu gestionarea infrastructurii feroviare. In plus, in structura fondului au fost incluse si unele creante istorice ale Romaniei asupra unor tari cum ar fi Sudanul si a caror recuperare pare mai degraba o himera.
Aceste active urmeaza sa fie repartizate, sub forma de actiuni, persoanelor care au detinut bunuri si imobile care au fost confiscate de regimul comunist, dar pentru care nu exista posibilitatea retrocedarii in natura. Activele firmelor respective au fost evaluate pe baze contabile si se considera ca fondul dispune acum de un activ de circa 4 miliarde euro, adica 14 miliarde RON, ceea ce inseamna 14 miliarde de actiuni, fiecare de cate 1 leu nou.
Persoanele indreptatite urmeaza sa-si capete titlurile de proprietate de la autoritatile locale, incluzand si valoarea despagubirii. Pentru titlurile depuse la fond, in contrapartida, se vor primi actiuni proportional cu valoarea despagubirilor ce li se cuvin fiecarui fost proprietar.
Pana in momentul de fata, aceasta procedura a fost incheiata doar pentru o suma echivalenta cu 400 milioane de euro, adica doar 10% din activul total al fondului. Printre motivele intarzierii se numara si procedurile foarte complicate ale administratiilor locale. Reprezentantii Guvernului estimeaza ca pana la sfarsitul anului ar putea fi solutionate aproximativ 50-60% din cereri.