3.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoOlanda trimite drone militare și avioane de luptă în România

Olanda trimite drone militare și avioane de luptă în România

Armata Olandei va trimite în România trei drone militare de tip MQ-9 Reaper, care vor utiliza pentru decolare și aterizare Baza Aeriană 71 de la Câmpia Turzii (județul Cluj), aceasta fiind una dintre cele mai moderne baze ale Forțelor Aeriene Române.

Decizia Olandei de a trimite drone în România a fost confirmată printr-un comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN) al României.

„Ministerul Apărării Naționale salută decizia Guvernului Olandez de a disloca, pe parcursul anului 2024, trei avioane de recunoaștere fără pilot de tip MQ-9 Reaper din dotarea Forțelor Armate Regale ale Țărilor de Jos. Aeronavele vor acționa, pe o perioadă cuprinsă între șase și 12 luni, din Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii și vor fi deservite la Cîmpia Turzii de circa 40 de specialiști olandezi.

Această decizie, luată în premieră de Țările de Jos, are ca scop consolidarea apărării flancului estic al NATO, iar aeronavele vor avea misiunea de a colecta, în scop preventiv, date și informații pentru monitorizarea situației de-a lungul frontierei de est a teritoriului Alianței.

Dislocarea celor trei aeronave face parte din eforturile întreprinse pe palier politic și militar la nivel aliat și național în sprijinul consolidării posturii colective de apărare din regiunea Mării Negre, concretizate printr-o creștere substanțială a prezenței aliate pe flancul estic, inclusiv în România.

Contribuțiile substanțiale cu trupe aliate pe teritoriul național demonstrează, încă o dată, unitatea și coeziunea aliată și dovedesc credibilitatea posturii de descurajare și apărare”, afirmă comunicatul MApN.

Potrivit presei occidentale, dronele olandeze din România, chiar dacă vor decola de la Câmpia Turzii, vor fi dirijate direct din Olanda, de la baza aeriană Leeuwarden. Ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a anunțat că aeronavele din România „vor culege informații de-a lungul Flancului Estic al NATO”.

Olanda va trimite în România nu doar drone ci și avioane de luptă F-16. Anunțul în acest sens l-a făcut ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren. La 29 august 2023, Kajsa Ollongren se întâlnise cu ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr și cu un înalt oficial al companiei americane Lockheed Martin, Filippo Marchetti. La acea reuniune s-a stabilit că Olanda va oferi avioane F-16 pentru centrul de instruire de la Fetești. Apoi, la reuniunea NATO din octombrie 2023, ministrul Kajsa Ollongren a precizat că va fi vorba de 12 până la 18 asemenea avioane F-16.

La Baza Aeriană 71 de la Câmpia Turzii au sosit, începând din anul 2019, și drone Reaper ale Statelor Unite. Trimiterea acestor aeronave în România s-a făcut după ce Rusia a ocupat, în anul 2014, peninsula Crimeea, dar rolul lor a devenit și mai important pentru NATO după ce a început actualul război din Ucraina, în februarie 2022.

În iulie 2022, o dronă Reaper a SUA s-a prăbușit în apropiere de Câmpia Turzii. O anchetă realizată de Forțele Aeriene ale SUA a stabilit că motivul prăbușirii a fost o eroare de pilotaj. Apoi, în martie 2023, o altă dronă de același model, aparținând SUA, care decolase de la Câmpia Turzii, a fost doborâtă de avioane ale Rusiei în apele internaționale ale Mării Negre.

Aeronavele fără pilot Reaper pot executa atât misiuni de supraveghere cât și de atac, putând avea la bord rachete Hellfire. În cazul dronei pe care au doborât-o rușii, ea nu avea rachete la bord ci ar fi executat o misiune de supraveghere în apropiere de peninsula Crimeea.

În paralel cu trimiterea de drone Reaper la Câmpia Turzii, Olanda va trimite în România, la aerodromul Fetești, și avioane de luptă F-16. Aceste avioane vor fi folosite pentru antrenarea piloților, inclusiv ucraineni, care vor urma cursuri la centrul de instruire de la Fetești. Centrul de instruire de la Fetești ar începe să funcționeze înainte de finalul anului 2023.

„Sperăm să transferăm 12 până la 18 avioane de luptă F-16 în România în câteva săptămâni, ceea ce înseamnă că centrul de instruire poate începe să funcționeze”

Kajsa Ollongren,

Ministrul olandez al Apărării

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Consultări politice în curs: Premierul viitorului Guvern rămâne o necunoscută

Reprezentantul PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat că numele premierului care va conduce următorul Guvern nu a fost încă stabilit de liderii partidelor proeuropene. Potrivit ZF,...

Modificări fiscale pregătite: Guvernul analizează măsuri care ar putea reduce venitul net al salariaților

În contextul unui deficit bugetar crescut și al presiunilor pentru reforme fiscale, guvernul și partidele politice dezbat propuneri care ar putea schimba semnificativ sistemul...

Bitcoin suferă o scădere de 5% pe fondul volatilității pieței

Bitcoin a înregistrat o scădere semnificativă de 5%, ajungând la aproximativ 96.000 de dolari pe unitate, în timpul unei sesiuni de tranzacționare marcate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă