Numarul persoanelor muscate de caini a adus la exasperare medicii de la Centrul Antirabic din Bucuresti. Dr. Mariana Mardarescu, seful centrului, a declarat ca in luna ianuarie 2006 s-au prezentat un numar de 744 de pacienti, dintre care 525 au fost vaccinati antirabic si alti 27 au fost internati.
„Din cele 744 de cazuri, 643 au fost adulti de peste 15 ani si 101 copii cu varste mai mici de 15 ani”, a spus dr. Mariana Mardarescu. Medicii spun ca sterilizarea cainilor vagabonzi este o solutie in acest caz. Ridicarea cainilor de pe strazi cu latul sau omorarea lor in public este un lucru traumatizant pentru oameni care vad scene de violenta asupra animalelor. Statisticile arata ca jumatate sunt muscati de cainii de rasa ori de cei cu stapani. Iata ce spun cei care s-au prezentat la unitatea medicala pentru vaccinari.
– Alexandra Fieraru, 46 de ani: „Am fost muscata de un caine de rasa, talie mare, pierdut sau abandonat de stapani. Cand am vazut cainele langa mine, m-am speriat si am ridicat mana intr-un gest de autoaparare”.
– Mircea Babe, 36 de ani: „Din greseala am lovit cainele cu piciorul. Nu am observat ca animalul avea o bucata de paine langa el. Nu m-a muscat prea tare. Mai mult m-am speriat”.
Din cauza nepasarii autoritatilor locale, care au lasat cainii vagabonzi sa devina un pericol pentru cetateni, se pune in pericol siguranta contribuabilului, dar se folosesc si bani pentru tratamentul medical al oamenilor muscati de caini. Profilaxia consta in administrarea de la unul pana la sapte vaccinuri antirabice si aplicarea unui pansament. Costurile unui astfel de tratament, considerat o urgenta, sunt cuprinse intre doua si 15 milioane de lei. In cazul ranilor extrem de grave, costurile sunt mult mai mari, ajungand chiar la 300 de euro pentru o fiola. Fondurile sunt acoperite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.