7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăPoliticăIohannis anunță că România va avea sisteme de apărare antidronă suplimentare

Iohannis anunță că România va avea sisteme de apărare antidronă suplimentare

În România vor fi aduse sisteme de apărare antidronă suplimentare, în contextul atacurilor asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, a afirmat, joi, preşedintele Klaus Iohannis, conform agerpres.ro.

Şeful statului se află la Summitul Comunităţii Politice Europene.

El s-a referit la convorbirea pe care a avut-o în această săptămână cu lideri ale unor ţări aliate, inclusiv cu preşedintele SUA.

„Am discutat chestiunile legate de dronele care au căzut în România, ca urmare a atacurilor ruseşti asupra porturilor de la Dunăre şi am şi primit nu doar încurajări, am primit răspunsuri foarte concrete, bunăoară Statele Unite au alocat avioane suplimentare de poliţie aeriană. Împreună cu NATO suntem practic în clar cum vom aduce o apărare antidronă suplimentară în zona respectivă, se lucrează la asta”, a spus Iohannis.

El a afirmat că şi armata română a mutat mai multe arme de apărare în zonă.

„Sperăm să nu apară incidente absolut nedorite. Oricum, aceste atacuri asupra porturilor ucrainene sunt crime de război, fiindcă acolo sunt doar infrastructuri civile, nu e absolut nimic militar ce poate fi atacat”, a completat Iohannis.

Garda de Mediu cumpără 16 drone pentru monitorizarea transporturilor de deșeuri

Garda Naţională de Mediu alocă 6,6 milioane lei pentru achiziţionarea unui număr de 16 aeronave fără pilot, pentru îmbunătăţirea guvernanţei gestionării deşeurilor, în vederea accelerării tranziţiei la economia circulară.

Potrivit anunţului de participare postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), aeronavele sunt dotate cu sisteme UAV (fără pilot) cu propulsie electrică, sistem de hardware şi software cu nivel ridicat de integrare.

Achiziţia se face în cadrul Proiectului „Echipamente de monitorizare şi control pentru Garda Naţională de Mediu”, în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă 2020 – 2026.

Potrivit anunţului, se doreşte asigurarea unei vizibilităţi sporite în traseul real al transporturilor de deşeuri şi, implicit, reducerea cantităţilor de deşeuri transportate ilicit şi/sau abandonate în natură, reducându-se astfel în mod direct impactul negativ al deşeurilor asupra mediului şi sănătăţii populaţiei.

Astfel, cu sprijinul comisarilor Gărzii Naţionale de Mediu şi avioanele achiziţionate, se doreşte creşterea gradului de trasabilitate a deşeurilor. „Prin dotarea Gărzii Naţionale de Mediu cu sisteme moderne aeropurtate, activitatea de control şi inspecţie va asigura acoperirea la nivel naţional şi totodată, va fi redus timpul de răspuns şi intervenţie al comisarilor în domeniul controlului şi prevenţiei poluării. În plus, dezvoltarea infrastructurii de inspecţie şi control va avea ca rezultat major identificarea surselor de emisie în cazul unor episoade de poluare”, se menţionează în anunţ.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

România va relua producția internă de uraniu pentru consumul nuclear

Reînceperea activităților de exploatare a uraniului este esențială pentru consolidarea ciclului combustibilului nuclear al României Guvernul a aprobat strategia energetică a României pentru perioada 2025-2035,...

Scutirea de impozit pe câștigurile crypto în România ar putea aduce la lumină sute de milioane de euro

Investitorii în criptomonede din România ar putea declara câștiguri de câteva sute de milioane de euro, grație excepției fiscale adoptate recent, care elimină impozitul...

Creștere semnificativă a înmatriculărilor auto noi în România și UE: Țara noastră avansează pe piața de hibride

În primele zece luni ale anului 2024, România a înregistrat o creștere de 5,4% a înmatriculărilor de autoturisme noi față de aceeași perioadă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă