16 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSocialEvenimentCCR: Legea privind cumulul pensiei cu salariul este neconstituțională

CCR: Legea privind cumulul pensiei cu salariul este neconstituțională

Curtea Constitutională a României (CCR) a decis, în ședința din 5 octombrie 2023, că legea care reglementează cumulul pensiei cu salariul este neconstituțională.

Magistrații CCR au luat în discuție această lege în urma unei obiecții de neconstituționalitate pe care Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a formulat-o către CCR. Drept urmare a deciziei din 5 octombrie a CCR, textul legii va fi retrimis Parlamentului României.

Proiectul de lege fusese aprobat de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, la data de 28 iunie 2023. Noua lege permitea pensionarilor să-și continue activitatea profesională, cu condiția să nu cumuleze pensia cu salariul – adică să renunțe ori la pensie, ori la salariu.

Totuși, conform legii din 28 iunie, unele categorii profesionale, prin excepție, puteau cumula în continuare pensia cu salariul. În categoria persoanelor exceptate se află cele al căror mandat are o durată stabilită prin Constituția României. De exemplu, mandatul judecătorilor CCR este de 9 ani, deci aceștia ar fi putut continua să cumuleze pensia cu salariul. În schimb, magistrații ICCJ nu au o durată a mandatului limitată prin Constituție. De aceea, magistrații ICCJ nu puteau cumula pensia cu salariul. ICCJ este chiar instituția care a formulat obiecția de neconstituționalitate.

O altă categorie exceptată, deci care putea continua să cumuleze pensia cu salariul, era cea a parlamentarilor. Pentru parlamentari, durata mandatului, conform Constituției, este de patru ani. Oricum, legea care interzicea cumulul a fost declarată neconstituțională în ansamblu. Astfel că, și înainte de decizia CCR din 5 octombrie, și după această decizie, parlamentarii pot cumula pensia cu salariul.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

3 genți de damă elegante, potrivite pentru ocazii speciale

În lumea modei, alegerea unei genți elegante pentru ocazii speciale poate fi esențială pentru a completa o ținută și a evidenția stilul și rafinamentul...

Ce cred profesorii români că este important pentru elevii lor?

Corectitudinea științifică și actualitatea informațiilor sunt cele mai importante criterii din punctul de vedere al profesorilor atunci când vine vorba despre manualele școlare pentru...

Vopseaua pentru exterior: reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă o mulțime de beneficii. Pentru obținerea rezultatelor dorite, trebuie...
Ultima oră
Pe aceeași temă