23.8 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSocialNicușor Dan anunță că a fost creat contul în care dezvoltatorii imobiliari...

Nicușor Dan anunță că a fost creat contul în care dezvoltatorii imobiliari pot plăti taxa pentru locurile de parcare nerealizate

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, joi, că a fost creat contul în care dezvoltatorii imobiliari care nu fac toate locurile de parcare impuse pot plăti o taxă de 10.000 de euro pentru fiecare loc de parcare nerealizat.

În şedinţa Consiliului General al Capitalei de joi, consilierul municipal liberal Adrian Moraru a atras atenţia asupra faptului că Primăria Sectorului 6 nu poate să amendeze un dezvoltator imobiliar care nu a realizat locurile de parcare promise, deoarece PMB nu a creat un cont în care să fie viraţi banii.

„Primarul Sectorului 6 a spus că ar da amendă de vreun milion de euro unui dezvoltator care nu a construit locuri de parcare la imobilele ridicate şi a spus că nu poate să dea acele amenzi, pentru că Primăria Capitalei nu a stabilit un cont în care să se plătească aceste amenzi. Din ce estimez eu, cred că, oricum, am strânge peste o sută de milioane de euro şi de la alţi dezvoltatori imobiliari. Chiar şi de la aceia care sunt cei mai de vârf şi se pretind exclusivişti, dar fac aceleaşi probleme”, a afirmat Moraru.

Nicuşor Dan a replicat că a fost creat contul, dar o astfel de taxă poate fi plătită doar în cazul în care dezvoltatorul imobiliar îşi asumă din start realizarea proiectului fără locurile de parcare necesare. Acest lucru nu este însă valabil şi pentru blocul din Sectorul 6 unde dezvoltatorul nu a realizat locurile de parcare promise, iar Primăria a semnat proces verbal de recepţie, a explicat el.

„Domnul Ciucu e în eroare. Una este ca dezvoltatorul de la început să zică: ‘Eu nu voi face aceste locuri de parcare şi voi plăti într-un cont’. Şi alta este ca el să le asume în autorizaţia pe care primarul i-o dă şi să nu le facă. Asta este situaţia în care noi suntem. Dezvoltatorul şi-a asumat nişte locuri de parcare. Nu le-a făcut şi Primăria i-a semnat proces verbal de recepţie, deşi nu le-a făcut. Nu are treabă cu contul pe care noi îl avem sau nu îl avem. Iar în ceea ce priveşte contul, cu întârziere, pe care o recunosc, acest cont există în acest moment”, a explicat edilul general.

În urmă cu două zile, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, anunţa că a dispus un control, după ce ziarul „Libertatea” a sesizat faptul că la un ansamblu rezidenţial amplasat pe Strada Economu Cezărescu nr. 34-42 lipsesc locuri de parcare.

„În urma controlului, Serviciul Disciplina în Construcţii din cadrul Poliţiei Locale a Sectorului 6 a aplicat o amendă de 50.000 de lei şi a dispus ca în termen de 90 de zile dezvoltatorul să readucă construcţia la prevederile din autorizaţie! În caz contrar, vom merge în instanţă şi nu va mai putea vinde apartamentele”, preciza Ciucu.

El menţiona că timp de 17 ani nu a putut fi aplicată o hotărâre de Consiliu General conform căreia, dacă un dezvoltator nu face toate locurile de parcare, poate plăti o taxă de 10.000 de euro.

„Acest regulament nu s-a aplicat niciodată deoarece nu are nişte norme care să detalieze condiţiile în care se acceptă taxa (plătibilă înainte de emiterea autorizaţiei) în locul construirii parcării. HCGM stipulează că Primarul General ar trebui să vină cu normele pentru ca arhitecţii-şefi ai sectoarelor şi al Bucureştiului să poate aplica taxa în locul construirii parcării. Nu este o amendă. HCGMB 66 este de 17 ani şi nu a fost aplicată niciodată pentru niciun loc de parcare, nici măcar de PMB”, menţiona Ciprian Ciucu. 

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Digitalizarea serviciilor publice: 60 de servicii vor funcționa online până în 2026, anunță ministrul de resort

Până în 2026, România va avea cel puțin 60 de servicii publice disponibile în format digital, conform declarațiilor ministrului Digitalizării, Bogdan Ivan. Acesta a...

Rompetrol atacă la CCR suprataxa de solidaritate

Compania Rompetrol solicitată statului și restituirea sumei de circa 580 de milioane de lei, plătită drept contribuție de solidaritate Rompetrol acuză de neconstituționalitate Ordonanța de...

Lumi paralele: cozi la ghișee cu ANAF digitalizat

Imaginează-ți două lumi care coexistă. Într-o parte, un oraș digital, luminos și modern, unde toate documentele circulă la viteza luminii, click-urile deschid porți către...
Ultima oră
Pe aceeași temă