14.3 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăInternaționalMai mult de 7000 de civili din 16 localități din Nagorno-Karabah au...

Mai mult de 7000 de civili din 16 localități din Nagorno-Karabah au fost evacuați

Peste 7000 de civili din 16 localităţi au fost evacuaţi marţi în Nagorno-Karabah în urma lansării unei operaţiuni militare de amploare de către Azerbaidjan, au anunţat autorităţile separatiste armene din această enclavă, transmite AFP, preluat de agerpres.ro.

„Peste 7.000 de persoane au fost evacuate din 16 localităţi din regiunile Askeran, Martakert, Martuni (şi) Shushi în Arţah”, nume dat de armeni enclavei Nagorno-Karabah, a informat pe X ( Twitter) Gegham Stepanian, apărător al drepturilor omului din regiunea separatistă.

Stepanian a mai informat despre 27 de decese, dintre care doi civili, conform dpa.

Cifra provine de la morga din Stepanakert, cel mai mare oraş din Nagorno-Karabah, care se află pe teritoriul azer, dar este locuit în principal de armeni şi guvernat de republica nerecunoscută Arţah.

Operaţiunea militară a Azerbaidjanului lansată marţi pentru a captura regiunea disputată Nagorno-Karabah din sudul Caucazului a produs peste 200 de răniţi, a spus administraţia locală.

Dintre persoanele rănite, 29 sunt civili, a scris Stepanian marţi seara pe reţeaua de socializare.

Azerbaidjanul lansează o operațiune împotriva forțelor armenești din Nagorno-Karabah

Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat marți că a început o campanie “antiteroristă” în regiunea disputată Nagorno-Karabah, în timp ce presa armeană și autoritățile locale au raportat bombardamente intense asupra capitalei regionale Stepanakert, notează CNN.

Doi civili, inclusiv un copil, au fost uciși, iar 11 persoane au fost rănite, pe fondul bombardamentelor efectuate de armata azeră, potrivit lui Gegham Stepanyan, Ombudsmanul din Nagorno-Karabah.

Nagorno-Karabah, o enclavă de etnie armeană care este recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, a fost cauza a două războaie între vecini în ultimele trei decenii, cel mai recent în 2020.

Tensiunile din regiune sunt în toi de luni de zile, după ce, în decembrie, trupele azere au blocat coridorul Lachin, blocând singurul drum care leagă Nagorno-Karabah de Armenia și împiedicând importul de alimente pentru cei aproximativ 120.000 de locuitori.

Forțele ruse de menținere a păcii, care s-au desfășurat în Nagorno-Karabah în conformitate cu termenii încetării focului din 2020, au primit sarcina de a preveni izbucnirea unui nou conflict. Dar Moscova a fost acuzată că nu a putut sau nu a vrut să intervină pentru a proteja Armenia, aliatul său pe termen lung, în fața agresiunii continue din partea Azerbaidjanului.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Tinerii din Generația Z se demotivează rapid la locul de muncă dacă nu primesc atenția necesară, avertizează experții HR

Tinerii angajați din prezent își doresc să avanseze rapid și să fie implicați activ la locul de muncă, însă se demotivează ușor dacă angajatorii...

Un ieșean a sunat nejustificat la numărul unic de urgență 112 de 15.000 de ori

Un ieșean deține recordul de apeluri nejustificate la 112. Acesta a sunat de nu mai puţin de 15.000 de ori la numărul unic de...

Importurile de gaze ale României au crescut cu aproape 6%, în primele şapte luni din 2024

Producţia de gaze s-a majorat cu 1,4% anul trecut România a importat, în primele şapte luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă