15 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăȘtirile zileiUngaria investește în România

Ungaria investește în România

De la momentul în care a subordonat serviciile secrete externe ministrului său de încredere al afacerilor externe, Peter Szijjarto, liniile de dezvoltare au devenit cele financiare.

Această subordonare a determinat ca țintele principale de “comerț exterior” să se axeze și să se subordoneze intereselor financiare. Guvernul de la Budapesta finanțează cu peste 6 milioane de euro două echipe care participă în competiții organizate de Federația Română de Fotbal și de Liga Profesionistă de Fotbal.

Deoarece maghiarii au văzut un potențial uriaș pentru fotbaliștii din zonă, pe care vor să-i ajute, echipele Sepsi Sf. Gheorghe și Csikszereda au primit câte 3,2 milioane de euro din partea forului condus de Viktor Orban.

Ungaria a investit în fotbalul din zonele locuite de maghiari în România aproximativ 20 de milioane de euro în ultimii 6 ani.De asemenea, investițiile ungurilor continuă și în zona startup-urilor. Un grup de antreprenori unguri a lansat Oktogon Ventures, un fond de 20 de milioane de euro care vrea să acorde investiții startup-urilor din 8 țări est-europene, printre care și România.

Finanțare de peste 100 de milioane de euro a fost acordată pentru organizații maghiare din România – Eparhia Reformată din Ardeal (care a primit aproximativ 90 de milioane de euro), fonduri ce vor finanța diferite programe, achiziții mobiliare și imobiliare, precum și cheltuielile curente de funcționare.
Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia va primi 1,5 miliarde de forinți (aproximativ 4,7 milioane de euro). Au mai primit finanțare o serie de organizații civice. O sumă considerabilă, 810 milioane de forinți (2,5 milioane de euro) a primit Fundația Mans Sana, finanțatorul Academiei de Hochei pe Gheață din Carta (localitatea de naștere a președintelui UDMR, Kelemen Hunor).

Wizzair continuă să se dezvolte și să deschidă, de la lună la lună, noi linii de transport aerian, acoperind din plin lipsa de inițiativă și managementul defectuos al Tarom. În directă legătură cu această ofensivă, OTP Bank este un important “aliat” pe piața investițională în România, cu rezultate în planul politicilor de piață monetară, dar și al unor trenduri de sprijinire a diverșilor “jucători” locali cu influență maghiară.

Un exemplu de luat în seamă în perioada următoare este prezența ATEV în România. “Brațul armat” al investițiilor ce țin direct de cancelaria lui Viktor Orban, acționar în Protan S.A., vecinii de la vest au analizat și evaluat cu atenție situația explozivă din zona deșeurilor animale. Vorbim aici atât de deșeurile din zona fermelor din sectorul zootehnic (aflate în dezvoltare), cât și a mărfurilor din carne expirate ale marilor lanțuri de magazine. Statul maghiar a văzut oportunitatea din piață și, potrivit unor noi evoluții, a început, în mod direct, o investiție de amploare în noi companii (pe lângă vechea și falimentara Protan S.A.) prin noi tehnologii de colectare și exploatare a deșeurilor animale în zona strategică Brașov – Buzău, chiar în centrul României. Ocuparea acestei zone centrale ar asigura un acces direct către combinatele de prelucrare din Transilvania, Muntenia și Moldova.

Surse credibile din piață vorbesc de o investiție majoră de tehnologie de top în valoare de aproximativ 25 de milioane de euro. În ultimele luni, trei delegații de specialiști maghiari au stabilit contactele necesare pentru a dezvolta viitoarea investiție în cooperare cu parteneri locali (lanțuri de magazine și combinate de prelucrare a cărnii din țara noastră), focusul fiind orientat spre piața cărnii de pui care a cunoscut creșteri semnificative în ultimii ani.

Toate aceste evoluții indică un interes major investițional ungar în România. Și arată o politică pragmatică a guvernului de la Budapesta.
Atunci când politica se îmbină cu pragmatismul economic, banii nu întârzie să apară.

Cele mai citite

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...
Ultima oră
Pe aceeași temă