14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăLifestyleFoodRomânii, iubitori de pâine. Consumăm în medie peste 7 kilograme lunar

Românii, iubitori de pâine. Consumăm în medie peste 7 kilograme lunar

Românii consumă din ce în ce mai multă pâine, asta după ce mai mulți la rând consumul a scăzut constant.

Consumăm în medie peste 7 kilograme lunar de pâine, în principiu franzela albă, un sortiment care este și foarte ieftin, notează știrileprotv.ro.

Franzelele și covrigii sunt printre cele mai căutate produse și dispar rapid de pe rafturile magazinelor. De asemenea, sunt și printre cele mai accesibile produse de panificație și, când sunt combinate cu alte alimente, pot oferi o senzație de sațietate mai rapidă.

Potrivit unui studiu recent, pâinea neagră este mai sănătoasă, dar mai scumpă, așa că este preferată doar de 17% dintre cei chestionati, în timp ce în jur de 40% aleg mai degrabă pâinea albă feliată și franzela, mai notează sursa citată.

Pe lângă toate acestea, franzela se numără printre alimentele cu prețuri reglementate, ceea ce atrage atenția multor clienți.

De asemenea, peste 90% dintre produsele de panificație comercializate într-o brutărie din Afumați, județul Ilfov, sunt fabricate din făină albă. Dat fiind cererea mare, administratorii intenționează să introducă în ofertă și covrigi.

După mai mulți ani în care consumul de pâine a înregistrat o scădere constantă, începutul lui 2023 a adus cu sine o ușoară creștere. Conform datelor Institutului Național de Statistică, în primele trei luni ale anului, un cetățean român a consumat, în medie, lunar, 7,2 kilograme de pâine și produse de panificație. Comparativ, în 2020, consumul era de 7,5 kilograme per persoană, dar atunci s-au înregistrat variații datorate impactului pandemiei care a influențat comportamentul alimentar.

Pâinea este un aliment fundamental în istoria umanității, având o tradiție de mii de ani. Originile sale pot fi urmărite în timpul civilizațiilor antice din Egipt și Mesopotamia, unde procesul de fabricare a pâinii a fost dezvoltat și rafinat.

În antichitate, producția de pâine era manuală și laborioasă. Cerealele, cum ar fi grâul și orzul, erau macinate și amestecate cu apă pentru a crea aluatul. Apoi, aluatul era lăsat să fermenteze, iar pâinea era coaptă pe plăci de piatră sau în cuptoare rudimentare. Această metodă de fabricare a pâinii a evoluat în timp, iar în perioada medievală, morile de vânt și morile de apă au adus îmbunătățiri semnificative în procesul de măcinare a cerealelor.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Ucrainenii au dejucat un plan de asasinare a lui Zelenski chiar în ziua învestirii lui Putin la Moscova

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță destructurarea unei rețele organizate de FSB care a recrutat doi colonei ai serviciilor ucrainene, pentru a-l asasina...

Premierul Netanyahu și șeful CIA, William Burns, au discutat despre o „pauză” în operațiunile militare din sudul Fâșiei Gaza

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi şeful CIA, William Burns, au discutat miercuri la Ierusalim despre o posibilă 'pauză' în operaţiunile militare în sudul Fâşiei...

Ucrainenii au dejucat un plan de asasinare a lui Zelenski chiar în ziua învestirii lui Putin la Moscova

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță destructurarea unei rețele organizate de FSB care a recrutat doi colonei ai serviciilor ucrainene, pentru a-l asasina...
Ultima oră
Pe aceeași temă