17.4 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăEconomieFitch a reconfirmat ratingul de țară al României

Fitch a reconfirmat ratingul de țară al României

Decizia Fitch de a reconfirma ratingul suveran al României, aflat acum la BBB-, şi menţinerea perspectivei stabile este un semnal puternic că ţara se află pe drumul cel bun şi că suntem priviţi cu încredere de investitori şi de partenerii internaţionali, a notat, sâmbătă, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, pe pagina sa de Facebook.

„Veste excelentă din partea Fitch Ratings: Ne-au reconfirmat perspectiva stabilă şi ratingul de ţară. Anunţul vine ca o recunoaştere a eforturilor noastre continue pentru a controla deficitul bugetar, pentru a sprijini mediul de afaceri şi pentru a promova o creştere economică sustenabilă. Este un semnal puternic că România este pe drumul cel bun, că suntem priviţi cu încredere de către investitori şi de partenerii internaţionali”, a scris Boloş.

Potrivit acestuia, decizia reconfirmării ratingului suveran şi a menţinerii perspectivei stabile este susţinută de fluxurile de bani europeni care sprijină investiţiile şi stabilitatea macroeconomică a ţării, precum şi de evoluţia pozitivă a PIB-ului pe cap de locuitor şi a indicatorilor de guvernanţă şi dezvoltare umană, care se situează la niveluri superioare ţărilor din aceeaşi grupă de rating (BBB).

„Cu toate acestea, anunţul nu trebuie văzut ca o reuşită în sine, ci mai degrabă ca un angajament continuu faţă de responsabilitate fiscală şi faţă de eforturile pentru a asigura o creştere echitabilă şi durabilă, pentru a investi în educaţie, sănătate şi infrastructură. Suntem hotărâţi să ne menţinem pe calea reformelor şi să continuăm să ne îmbunătăţim ratingul şi perspectiva economică în viitor. Iar Fitch ne spune cât se poate de clar: ‘Unul dintre principalii factori care pot conduce la îmbunătăţirea ratingului de ţară sau a perspectivei sunt continuarea reducerii deficitului bugetar, care ar susţine şi o scădere fermă a datoriei publice exprimată ca procent din produsul intern brut pe termen mediu'”, a adăugat el.

Agenţia de rating Fitch a reconfirmat, vineri, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, precum şi perspectiva stabilă, informează sâmbătă Ministerul Finanţelor.

Decizia reconfirmării ratingului suveran şi a menţinerii perspectivei stabile este susţinută de statutul de membru al Uniunii Europene şi de fluxurile de capital de la UE care sprijină investiţiile şi stabilitatea macroeconomică a ţării, precum şi de evoluţia pozitivă a PIB-ului pe cap de locuitor şi a indicatorilor de guvernanţă şi dezvoltare umană, care se situează la niveluri superioare ţărilor din aceeaşi grupă de rating (BBB), conform evaluării agenţiei.

Potrivit unui comunicat al MF, remis sâmbătă, în evaluarea realizată, Fitch menţionează atât rezilienţa economică de care a dat dovadă România în perioada recentă (2022 şi prima jumătate a anului 2023), cât şi stabilitatea politică de care s-a bucurat ţara noastră începând cu finalul anului 2021. Totodată, agenţia evidenţiază şi datoria publică stabilă a României, precum şi trendul descendent al inflaţiei din ţara noastră.

În opinia agenţiei, economia României va înregistra o creştere de 2,9% în anul 2023, respectiv de 3,2% în anul 2024, în condiţiile în care ţara noastră va beneficia de fonduri europene importante, atât din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, cât şi din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la îmbunătăţirea ratingului de ţară sau a perspectivei sunt continuarea reducerii deficitului bugetar care ar susţine şi o scădere fermă a datoriei publice exprimată ca procent din produsul intern brut pe termen mediu, precum şi îmbunătăţirea structurală a poziţiei contului curent prin reducerea îndatorării externe şi a riscurilor privind finanţarea externă.

Pe de altă parte, persistenţa unor deficite bugetare mari care ar conduce la o traiectorie ascendentă a ponderii datoriei publice în PIB pe termen mediu, cât şi deteriorarea semnificativă a rezervelor de lichiditate externă, urmare a menţinerii unor deficite de cont curent mari şi a reducerii intrărilor de capital extern, sunt citaţi ca factori care ar putea conduce la înrăutăţirea ratingului de ţară, precizează MF. 

Răzvan Zamfir
Răzvan Zamfir
Răzvan este în presă de două decenii, fiind jurnalist atât de presă scrisă cât și de online. Și-a început cariera scriind articolele la mașina de scris, fiind licențiat în filosofie. Și-a perfectat apoi cunoștințele în jurnalismul de business și financiar. Are în portofoliu nume mari de presă precum Bursa, Capital, Business Cover – pe care l-a coordonat, Economica sau Economedia. Este autor România Liberă din iulie 2023.
Cele mai citite

Cea mai mare despăgubire achitată în 2023, în România

O companie membră a Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a achitat, anul trecut, în baza poliţei de asigurare...

COTAR cere eliminarea amendamentelor pentru coplată din Legea RCA

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) cere eliminarea amendamentelor pentru coplată din Legea RCA şi demiterea vicepreşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF),...

Importanța recenziilor online și a prezenței digitale pentru spălătoria ta auto

sursa foto: shutterstock.com În era digitală, succesul unei spălătorii auto poate depinde în mare măsură de recenziile online și de vizibilitatea sa în mediul digital. Află cum...
Ultima oră
Pe aceeași temă