„Nu ne vom opri” până când Johan Floderus nu va fi eliberat, a declarat marți Josep Borell, confirmând identitatea cetățeanului suedez deținut în Iran, notează Euronews.
Cetățeanul suedez, în vârstă de 33 de ani, este un angajat al instituțiilor Uniunii Europene, a precizat șeful politicii externe a blocului comunitar.
Johan Floderus a fost reținut în aprilie 2022 de autoritățile iraniene și a fost deținut timp de peste 500 de zile în închisoarea Evin, din Teheran.
Detaliile acestui caz au fost dezvăluite pentru prima dată luni dimineață de New York Times, care a relatat că Floderus a fost membru al Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), serviciul diplomatic al UE.
În reacția sa inițială, Comisia Europeană a refuzat să identifice persoana în cauză, indicând doar că este vorba despre un cetățean suedez care a fost folosit ca „pion din motive politice” de către guvernul iranian.
Dar marți, Josep Borrell, care supervizează SEAE, a vorbit oficial și a confirmat informațiile publicate de ziar, afirmând că Floderus a fost „reținut ilegal”.
„Vreau să subliniez că, eu personal, toată echipa mea, la toate nivelurile, instituțiile europene, în strânsă coordonare cu autoritățile suedeze, care au prima responsabilitate de protecție consulară, și cu familia sa, am făcut presiuni asupra autorităților iraniene pentru a-l elibera”, a declarat Borell jurnaliștilor, în timp ce participa la o reuniune ministerială la Cadiz, în Spania.
„De fiecare dată când am avut o reuniune diplomatică, la toate nivelurile, am pus problema pe masă. Neîncetat, am lucrat pentru libertatea domnului Floderus. Și vom continua să facem acest lucru în strânsă legătură cu familia, respectând voința acesteia și, cu siguranță, cu guvernul suedez.”
„Acest lucru este în agenda noastră, în inima noastră, și ne vom opri când Floderus va fi eliberat”, a adăugat el.
Potrivit New York Times, Floderus vizitase anterior Iranul în calitatea sa de oficial UE, dar în ziua în care a fost reținut se afla într-o excursie turistică privată cu prietenii.
Floderus a fost apoi acuzat de „spionaj”, o acuzație pe care toată lumea a negat-o cu tărie.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!