Ministerul de Externe al Ucrainei susține că o dronă lansată de Rusia împotriva Ucrainei a căzut în România, în imediata apropiere a frontierei dintre România și Ucraina.
Un anunț în acest sens a fost postat, pe facebook, în dimineața zilei de 4 septembrie 2023, de Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev.
„Potrivit informațiilor Serviciului de Frontieră de Stat al Ucrainei, în ultima seară, în timpul unui atac în masă al Rusiei asupra zonei portului Ismail, o dronă Shahed a Rusiei a căzut și a detonat pe teritoriul României. Aceasta este o altă confirmare a faptului că terorismul rusesc cu rachete reprezintă o amenințare uriașă nu doar pentru securitatea Ucrainei, ci și pentru securitatea țărilor vecine, inclusiv a statelor NATO. Îndemnăm partenerii să accelereze furnizarea către Ucraina de sisteme de apărare antirachetă și anti-aeriană moderne, precum și de avioane de luptă, care vor consolida protecția infrastructurii Ucrainei și a țărilor vecine”, a transmis, pe internet, reprezentantul Ministerului de Externe al Ucrainei.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) al României a reacționat, la mijlocul zilei de luni, 4 septembrie, printr-un comunicat care dezminte informația transmisă de oficialul ucrainean.
„Ministerul Apărării Naționale infirmă în mod categoric informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României. Structurile cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale au monitorizat în timp real situația generată de atacurile rusești executate cu drone, atât în cursul nopții trecute, cât și sâmbătă spre duminică, asupra infrastructurii din proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre. În niciun moment, mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României. Ministerul Apărării Naționale a luat măsuri de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian și contribuie la consolidarea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, conform planurilor naționale și aliate. Ministerul Apărării Naționale reiterează faptul că aceste atacuri ale Federației Ruse îndreptate împotriva obiectivelor și infrastructurii civile din Ucraina sunt nejustificate și sunt în profundă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar”, a transmis MApN.
În dreptul orașului Ismail din Ucraina, pe malul românesc al brațului Chilia se află satul Plauru din comuna Ceatalchioi. Dacă, într-adevăr, imaginea postată pe internet a fost fotografiată pe malul românesc, înseamnă că explozia s-ar fi produs pe teritoriul satului Plauru. Și la data de 3 august 2023 au existat zvonuri că în zona satului Plauru ar fi căzut o dronă sau bucăți dintr-o dronă, tot în urma unui atac al Rusiei asupra portului Ismail. Și la acel moment, la București, MApN a negat aceste zvonuri.
Ministerul de Externe al Ucrainei este cel care a anunțat căderea unei drone a Rusiei în România, adăugând chiar o fotografie care ar prezenta un incendiu pe teritoriul României. Guvernul de la Kiev folosește acest prilej pentru a sublinia că Rusia reprezintă un pericol nu doar pentru Ucraina, ci și pentru țările NATO vecine cu Ucraina.
„O dronă Shahed a Rusiei a căzut și a detonat pe teritoriul României. Aceasta este o altă confirmare a faptului că terorismul rusesc cu rachete reprezintă o amenințare uriașă nu doar pentru securitatea Ucrainei, ci și pentru securitatea țărilor vecine, inclusiv a statelor NATO”
Oleg Nikolenko,
Purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei
La București, Ministerul Apărării Naționale respinge informația provenită de la Kiev. MApN susține că atacurile executate de Rusia „nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României”. Cu toate acestea, „Ministerul Apărării Naționale a luat măsuri de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian”.
„Ministerul Apărării Naționale infirmă în mod categoric informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României”
Ministerul Apărării Naționale al României
Dacă o dronă a Rusiei ar lovi teritoriul României, acest incident ar reprezenta un atac împotriva NATO, iar Alianța Atlantică ar fi obligată să riposteze.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!