7.5 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIncognito"Comandantul acțiunii" dă vina pe pompieri pentru zecile de răniți de la...

„Comandantul acțiunii” dă vina pe pompieri pentru zecile de răniți de la Crevedia. Arafat susține că nu el, ci șefii ISU au condus acțiunea de stingere a incendiului

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne, a susținut, la prezentarea datelor preliminare ale anchetei de la Crevedia, că nu el, ci comandanții pompierilor au coordonat acțiunea de stingere a incendiului, acțiune în care au fost răniți 43 de angajați ai MAI, dintre care 39 de pompieri.

Secretarul de stat Raed Arafat este șeful Departamentului pentru Situații de Urgență și, în această calitate, coodonează și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) din MAI. De pe această poziție, Arafat a prezentat, în ziua de 3 septembrie 2023, principalele elemente, cu caracter preliminar, rezultate din ancheta asupra catastrofei de la Crevedia (județul Dâmbovița). Un element interesant este că, la 3 septembrie, Arafat a susținut că nu „doctorul Arafat care e civil”, ci ofițerii din cadrul IGSU au coordonat acțiunile de stingere a incendiului. După cum se știe, incendiul s-a declanșat în urma primei explozii de la Crevedia, care a fost urmată de a doua explozie, mai mare decât prima. În momentul în care s-a produs a doua explozie, Arafat spune că ajunsese deja la locul evenimentului și era chiar „comandantul acțiunii”. Dacă prima explozie și începutul de incendiu au produs doar victime civile, cea de-a doua explozie s-a soldat cu răniți în rândul pompierilor, plus doi polițiști răniți și doi jandarmi răniți. Altfel spus, toți angajații MAI răniți au ajuns în această situație după ce Arafat a devenit comandantul acțiunii. Iar existența a 39 de pompieri răniți la o singură intervenție ridică un grav semn de întrebare asupra managementului acestei intervenții.

„Comandantul acţiunii, din momentul în care am ajuns eu, am fost eu, dar acolo existau inspectori şefi de pompieri pe Bucureşti – Ilfov. A mai venit şi inspectorul şef pe Dâmboviţa şi pe partea de incendii expertiza este la dânşii. Organizarea dispozitivului de incendii o fac pompierii”, declara secretarul de stat Arafat, la data de 27 august 2023, potrivit TVR. „Explozia majoră, care a fost, am fost aici. Unul dintre lucrurile pe care le-am făcut a fost să cer tuturor persoanelor să se îndepărteze, inclusiv jurnaliștii”, susținea Arafat la data de 27 august.

Dar la 3 septembrie, secretarul de stat Arafat și-a reformulat declarația cu privire la activitatea lui de pe timpul intervenției la Crevedia. „N-aveam decât să validez măsurile luate de dânșii și să suplimentez anumite aspecte. Conducerea intervenției, partea tehnică, este executată de pompieri cu expertiză în domeniu. Cum pe partea medicală e condusă de medici, că au expertiză. Nu a venit doctorul Arafat, care e civil, și a dat dispoziții cum să stingă incendiul. Asta nu se face”, susține, acum, Raed Arafat. Este de subliniat, în plus, că el este coordonator al IGSU în calitate nu de doctor, ci de secretar de stat. De pe această poziție, secretarul de stat Arafat răspunde și de eventualele erori care ar fi fost comise de ofițeri ai IGSU în gestionarea intervenției de la Crevedia.

Un element suspect este și decesul – fără legătură cu intervenția din 26 august 2023 – al unui fost ofițer al ISU Dâmbovița, Bogdan Georgian Pușcoi. Acesta fusese şeful Serviciului Prevenire din cadrul ISU Dâmboviţa şi a ieşit la pensie în februarie 2021. Înainte să iasă la pensie, în anul 2020, Pușcoi a fost cel care a anulat autorizația de securitate la incendiu a stației GPL de la Crevedia. Mărturia lui Pușcoi putea fi importantă în ancheta privind catastrofa de la Crevedia. Dar la o săptămână de la această catastrofă, mai exact la 2 septembrie, Pușcoi a murit într-un bizar accident de motocicletă, în poligon. Pușcoi, în vârstă de 50 de ani, a intrat cu motocicleta într-un zid. „Domnul colonel era la prima lecție pe motocicleta, era cu instructorul pe motocicletă, fără cască, din ce am înțeles, nu știu dacă e adevărat. A accelerat și a intrat într-un perete”, a declarat, la data de 3 septembrie, secretarul de stat Arafat.

Pe măsură ce avansează anchetele pe care le derulează, în paralel, conducerea IGSU și Parchetul General, secretarul de stat Arafat tinde să-și minimalizeze rolul pe care l-a avut în coordonarea intervenției de la Crevedia. Inițial el spunea că a fost comandantul acțiunii. Acum, Arafat spune că el n-a făcut decât să „valideze” măsurile decise de ofițerii de pompieri.

„N-aveam decât să validez măsurile luate de dânșii și să suplimentez anumite aspecte. Conducerea intervenției, partea tehnică, este executată de pompieri cu expertiză în domeniu. Cum pe partea medicală e condusă de medici, că au expertiză. Nu a venit doctorul Arafat, care e civil, și a dat dispoziții cum să stingă incendiul”

Raed Arafat,

Secretar de stat

În timp ce secretarul de stat Arafat și ofițerii din conducerea IGSU anunțau că intervenția pompierilor la Crevedia a respectat toate procedurile, președintele Iohannis îi vizita pe răniții internați la Spitalul Floreasca. Șeful statului atrăgea atenția că, dacă procedurile nu sunt bune, ele trebuie modificate – atât în ceea ce privește prevenirea cât și intervenția.

„Nu vreau să acuz pe nimeni, dar aștept ca instituțiile abilitate să-și facă datoria, să vină cu explicații, cei vinovați să primească pedepse exemplare și acolo unde sistemul nu funcționează, unde procedurile nu sunt bune, acestea să fie lămurite, clarificate, pentru a preveni astfel de evenimente”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Exploziile și incendiul de la Crevedia au produs trei morți și 55 de răniți, iar dintre răniți, 39 de persoane sunt pompieri din cadrul ISU București – Ilfov și ISU Dâmbovița.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Madison Keys elimină campioana de la Wimbledon 2022 și avansează în sferturile Australian Open!

Madison Keys a produs surpriza zilei la Australian Open 2025, eliminând-o pe Elena Rybakina, campioana de la Wimbledon 2022 și finalista de la Melbourne...

Donald Trump va declara „urgență națională energetică”

Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, va semna un decret executiv prin care va declara o „urgență națională energetică”, notează Reuters. Această măsură are...

Sectorul construcțiilor în declin: Primele 11 luni din 2024 marchează o scădere de 5% față de anul precedent

Piața construcțiilor din România reflectă un an marcat de provocări economice și schimbări în dinamica cererii Volumul lucrărilor de construcții din România a scăzut cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă