15 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoPrimarii care îi țin în depozit pe Mihai Viteazu și împăratul Traian....

Primarii care îi țin în depozit pe Mihai Viteazu și împăratul Traian. În timp ce regele Ladislau al Ungariei se înalță în Oradea

Statuia regelui Ladislau I al Ungariei se înalță în centrul Oradei, cu sprijinul Budapestei, în timp ce statuile lui Mihai Viteazu, din același oraș, și cea a împăratului Traian, din Capitală, par uitate în depozite de administrațiile publice locale.

Autoritățile române în continuare nu învață nimic de la vecinii maghiari, în ceea ce privește protejarea și promovarea istoriei și a identității naționale.

În timp ce o statuie impunătoare a regelui Ladislau I al Ungariei este înălțată rapid, cu sprijinul autorităților de la Budapesta, în centrul municipiului Oradea, statuia părintelui primei uniri a principatelor române, Mihai Viteazu, este ținută de primărie într-un depozit, de aproape patru ani.

Așteptări pentru la anul

Viceprimarul municipiului Oradea, Florin Birta, prezintă parcarea subterană din strada Independenţei, miercuri, 17 iunie 2020. Inquam Photos / Silviu Filip

“Statuia a fost dată jos în urmă cu trei ani, când în Piața Unirii a fost amplasată statuia regelui Ferdinand, statuie care era inițial montată în Piața Unirii și dată jos de către comuniști. Ea (n.r. – statuia lui Mihai Viteazu) este, în acest moment, într-un stadiu de refacere, urmând ca în luna mai a anului viitor să fie montată în fața Catedralei Ortodoxe din centrul civic, unde, în acest moment, sunt niște lucrări de realizare a unor pasaje. Inclusiv piața va primi denumirea de Piața Mihai Viteazu. Statuia nu necesită reparații capitale, doar o curățare. Soclul statuii va trebui făcut”, a declarat, pentru “România liberă”, primarul Oradei, Florin Birta.

Un al monument al unei personalități istorice determinante pentru poporul român, statuia împăratului roman Traian, din Capitală, este ținută, potrivit informațiilor noastre, într-un depozit al Primăriei Municipiului București (PMB).

Am întrebat administrația condusă de Nicușor Dan de soarta acestui monument, însă nu am primit niciun răspuns.

Conferinţa de presă organizată de Federaţia Română de Gimnastică legată de desfăşurarea ”Regalului de Gimnastică’, la Centrul cultural Arcub din Bucuresti, 29 august 2023. Inquam Photos / George Calin

Nicușor Dan îl ține la beci pe Traian

Statuia împăratului Traian a fost dată jos de pe treptele Muzeului Național de Istorie a României (MNIR) – instituție ce are expusă și o replică în dimensiuni reale a Columnei lui Traian – în anul 2017, după ce ar fi fost vandalizată, după cum susținea administrația publică locală de atunci, fiind ruptă coada lupoaicei.

Administrația Monumentelor a depus și o plângere penală împotriva sculptorului care a turnat opera, Ioan Bolborea, invocând că statuia era prevăzută în contract ca fiind realizată din bronz, dar în coada lupoaicei a fost găsită alamă.

Surse din domeniu ne-au precizat că este o procedură normală ca astfel de monumente să fie realizate din compozit, nu strict din bronz, denumirea fiind doar generică în documente.

Ar fi fost o strategie a Gabrielei Firea pentru a nu-i mai plăti lui Bolborea suma stabilită pentru realizarea monumentului din Piața Alba Iulia.

Totuși, în ciuda acestui impediment, administrația Gabriela Firea anunța, în luna martie a anului 2019, că statuia a fost reparată și că va fi expusă în Parcul Floreasca din sectorul 1.

Urma să se amenajeze un soclu și un fundal mineral.

Peste 96.000 de lei erau stabiliți pentru acest proiect.

Demersul a fost însă stopat, după ce Nicușor Dan a devenit primar general.

Statuia lui Traian este operă a sculptorului Vasile Gorduz, care a realizat matrița, Ioan Bolborea turnând lucrarea, după decesul primului artist.

Pentru monumentul cu înălțime de 2,15 metri și greutate de 500 kilograme, Primăria Capitalei a plătit 200.000 de lei, inclusiv TVA.

Inaugurarea monumentului a avut loc la data de 27.04.2012, statuia având aviz de amplasare pe treptele MNIR de la Ministerul Culturii.

Parte dintr-un demers diplomatic al României, alte două statui identice au fost donate Spaniei (monument expus în Sevilla, zonă de origine a împăratului Traian) și Italiei (monument expus la Academia din Roma).

Statuile din Sevilla și Roma sunt în continuare expuse, în timp ce monumentul de la București este ținut ascuns.

România a mai fost sancționată de-a lungul timpului pentru dispariția unor monumente.

În perioada comunistă, statuia regelui Carol, din fața Bibliotecii Centrale Universitare din Capitală a fost dată jos și topită.

Sculptorul care a realizat-o în perioada interbelică, iugoslavul/croatul Ivan Meštrović, a dat în judecată statul român la instanțele internaționale, iar România a fost nevoită să plătească, fiindu-i confiscată o navă.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă