În calitate de reporter al “României libere,” am fost prezent în iadul de la Crevedia, unde exploziile puternice ale cisternelor unei staţii ilegale de GPL au zguduit localitatea sâmbătă seară. Relatam postului de televiziune Realitatea Plus, în momentul celei de-a patra explozii.
O limbă de foc, ca de iad, s-a întins printre salvatori. Eram alături de Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, de prefectul Claudia Gilea și de primarul comunei, Florin Petre. În spatele nostru se aflau echipele de televiziune ajunse la fața locului. În față, Raed Arafat, echipat ca un extraterestru, conducea operațiune.
La a patra explozie, limbile flăcărilor s-au întins pe carosabilul plin de autospeciale, de salvări SMURD, de echipaje ale Poliției și Jandarmeriei.
Greșit se spune că nu au adus destule autospeciale. Drumul Național București – Târgoviște se blocase încă de la ora 19:30.
A patra explozie, cea mai puternică sau despre cum poți scăpa de limba de foc a iadului
A patra explozie la stația de alimentare GPL din Crevedia a fost surprinsă și filmată de martorii care erau în zonă.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, ajuns cam la o oră de la prima explozie, a preluat conducerea operațiunilor speciale. Dacă în urma primelor bubuituri de foc erau zece victime, cea de-a patra a fost cea mai dură: peste patruzeci și șase de răniți, majoritate aparținând pompierilor.
Dacă aveam să reproșăm ceva, era că nu știam la momentul relatării de la fața locului că mai există o cisternă neexplodată.
Salvatorii erau în zona de protecție. O autospecială, dotată cu roboți, a intrat în mijlocul focului.
Dintre cele cinci zeci și șase de victime, două au murit. Un localnic din Crevedia, făcând infarct, după ce a văzut-o pe soția sa arsă în procent de 95%. Conform surselor din sat, fiul acestora i-ar fi sunat când urca dâra de fum către cer, rugându-i să părăsească domiciliul. N-au dat curs invitației și au murit. una a murit, suferind un atac de cord.
Trei sute de locuitori au fost evacuați rapid, nu trei mii cum se spunea prin media.
Pompierii au reușit să stingă pajiștile din zonă, dar focarul era încins precum un vulcan. Întors din mijlocul dezastrului, am remarcat un lucru: sondele de pe câmpuri, care exploatează gaz natural, nu se pot stinge cu nimic. Uneori ard ani de zile.
Panica a fost controlată bine de autorități. La fața locului, am fost lăsați doar jurnaliștii. Populația de gură cască a fost evacuată, imediat după prima explozie.
citește și: România – putere pivotală în Europa de est?
Ciuperca de foc tip Hiroșima
Cea de-a patra explozie semăna cu Hiroșima. Limba de foc s-a ridicat -spre norocul nostru – ca o ciupercă. Am fost salvat de un pompier, care m-a trântit în spatele autospecialei. Limba de foc s-a întins peste tot. Tabla mașinii ne-a protejat. Slavă lui Dumnezeu limba de foc a durat doar două secunde, apoi s-a urcat spre cer.
Zecile de reporteri, neinstruiți în asemenea situații, au luat-o la goană, iar limba de foc era mai rapidă decât ei. S-au aruncat pe jos! – la recomandările pompierilor. Un vânt de 15 km/oră a evitat un carnagiu ce putea fi de rezonanță planetară.
citește și: Cele cinci scenarii ale uciderii lui Prigojin
Cele patru rezervoare de GPL aparțineau unei firme a băiatului primarului din Caracal, care funcționau fără autorizație. Deși posesor de butelie, n-am încărcat niciodată de la această stație clandestină, cu toate că există voci care spuneau că seara se mai umpleau pe șest o serie de butelii, la jumătate de preț, fără bon.
Eram preocupat de ce nu m-a sunat și pe mine Ciolacu
Dacă Arafat era sigur pe poziție, nu același lucru se întâmpla cu noi, neexperimentații. Am admirat calmul și curajul prefectului Claudia Gilea. Președintele Consiliului Județean, Corneliu Ștefan, tot își plimba mâna prin păr, având senzația că e o parte ars. Primarul Florin Petre era disperat.
Marcel Ciolacu a sunat pe toți oficialii. Făceam haz de necaz: “doar pe mine nu mă sună.”
Reluând filmul supraviețuirii, în cele două secunde, de foc împrejmuitor, nu mi-a apărut filmul vieții, așa cum se spune. Ci am avut tăria să urmăresc pe cei care fugeau ca besmeticii. Unii urlau, deși n-au fost decât ciupiți de limba de foc.
Pompierii răniți erau aduși pe rând în zona noastră, unde se grupaseră peste douăzeci de salvări. Paramedicii i-au dezbrăcat și au turnat apă peste corpurile lor goale, pentru a diminua șocul termic, mi-a explicat unul dintre salvatori.
“O persoană a murit și alte 54 sunt spitalizate, 10 fiind intubate. Dintre răniți, 43 sunt pompieri, polițiști și jandarmi, unii în stare gravă. România a activat Mecanismul european de protecție civilă pentru transferul victimelor,” aveau să transmită autoritățile române, în plină noapte.
Câinele meu, Maki, a tremurat de frică până dimineață.
Speculațiile că un angajat cu țigara în mână a produs incendiul nu au putut fi verificate din nicio sursă. Până la ora redactării materialului, procurorii de caz nu au dat lămuriri. Zona este închisă.
Am parcurs cei doi kilometri pe jos, până în fața unei crâșme, unde îmi parcasem mașina. Interesant e că un nuntaș a vrut să mă cinstească cu un pahar de țuică. În interiorul restaurantului, tinerii dansau de mama focului, fără să le pese că la doar doi-trei kilometri zeci de salvatori ardeau în flăcări.
Civilii au fost evacuați din zonă.
Ultima cisternă s-a stins târziu în noapte, după ora 1.
Mi-am luat acasă ca amintire câteva folii de aluminiu, neutilizate. Spre veșnică memorie.
Firma de GPL, aveam să aflu târziu în noapte, aparținea lui Ionuț Daniel Doldurea, fiul primarului social-democrat din Caracal.
Televiziunile ne-au înnebunit de dimineață cu relatări despre accident. “Corupția ucide,” strigau cei din studiouri. E foarte ușor să relatezi din avion. Mai greu e să fii în mijlocul frontului de luptă, aveam să spun pe un post național de televiziune.
„Noi știm că firma cel puțin nu mai funcționa, clar că nu mai avea avize sau autorizație. Ancheta e realizată de Parchetul General. Din punctul nostru de avere firma nu avea documente să funcționeze, firma nu avea activitate mai exact”,
Raed Arafat, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă