4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăOp & EdCele cinci scenarii ale uciderii lui Prigojin

Cele cinci scenarii ale uciderii lui Prigojin

Un avion cu nouă persoane la bord a căzut, miercuri seara, nu departe de Moscova, la puțin timp după decolare, au relatat principalele posturi de știri. La bordul acestuia se aflau Evgheni Prigojin și Dimitri Utkin, generalul cu mare experiență. Informațiile au fost confirmate oficial de autoritățile de la Moscova.

Sursele susțin că aeronava privată ar fi fost lovită de o rachetă de la sol.

Propaganda euroatlantică l-a luat în cătare pe Vladimir Putin, liderul de la Kremlin. El e suspectat ca principal vinovat al uciderii fostului său bucătar, strigă în cor trâmbițele NATO. „Ce noroc putred,” titrează Daily Star, citat de BBC.  Publicația afirmă că nimeni nu este șocat de moartea lui Prigojin, el alăturându-se zecilor de inamici ai lui Putin „dispăruți în accidente.”

citește și: România – putere pivotală în Europa de est?

În plin proces de aglutinare a BRICS, Putin a trimis liderilor celor douăzeci de state, adunați la Johannesburg, în Africa de sud, că Occidentul e de vină în cazul războiului din Ucraina. Seara a participat la un concert simfonic. Gurile rele se întreabă dacă i s-au pus și partiturile Wagner.

O crimă ritualică

Avalanșa de acuzații formulate împotriva liderului de la Kremlin, mesajul sentențios al Casei Albe, moartea ritualică a celor doi lideri ai mercenarilor, de 23 august, ziua semnării Tratatului Ribbentrop – Molotov, cu efecte și astăzi,  ridică mai multe semne de întrebare asupra ucigașului real.

În urmă cu șase săptămâni, Prigojin avea să conducă “marșul libertății,” o tentativă de lovitură de stat. Putin i-a îngăduit să plece în Belarus.

Înainte de a prezenta mai multe scenarii ale crimei din 23 august, nu trebuie ocolită criza din Niger, unde Diviziile Wagner sunt în legătură cu insurgenții, autorii loviturii de stat.

De ce și-ar fi ucis Vladimir Putin un fost colaborator pe teritoriul Federației Ruse? Să-și vulnabirizeze spațiul aerian? Să provoace o breșă de securitate? Pista cu “Putin e de vină” are dublă explicație: fie că țarul e interesat să dea un mesaj dur de tipul „cine face ca el, ca el să pățească,” fie că țările occidentale au vrut să-i vulnerabilizeze spațiul aerian.

Presa rusă susține că anchetatorii caută și factori externi, potrivit unor surse din instituțiile de control al traficului aerian.

„Putin e răzbunător”

Analistul Tatiana Stanovaya a spus reporterilor britanici că aflarea cauzei prăbușirii avionului nu este importantă – mai semnificativ este mesajul pe care îl transmite oricăror altor potențiali rebeli: „Putin e răzbunător. Moartea lui Prigojin este o avertizare dată generalilor.”

La ora prăbușirii avionului, Putin se afla la un concert de muzică simfonică, „exact ca Nașul,” din celebrul film regizat de Francis Ford Coppola, în anii ’70, când îi mureau toți dușmanii. Coppola, după cum se știe, n-avea cetățenie sovietică.

Moartea lui Prigojin este clar o crimă ritualică. Dar cine este autorul? Poate că nu vom afla nici după jumătate de secol.

Dacă Putin ar fi dispus uciderea lui Prigojin, de ce l-a lichidat, o dată cu el, și pe Dimitri Utkin, un general cu state vechi? O victimă colaterală? Nu putea FSB să-i trimită lui Utkin, în buza avionului, vreo măicuță, care să-i destăinuie că a visat cum  va fi ucis?
Din viața de zi cu zi a personajelor controversate, se știe că acestea nu prea folosesc la deplasări scurte avioane. De ce nu l-a lovit Putin în vreo gară din Africa, de ce n-a trimis vreun leopard să-l sfârtece departe de spațiul vital sau prin vreo cârciumă din Belarus?

Tușa finală aș pune-o exact pe aliații francezi și americani din zona sahariană a Africii. Ei sunt principalii învinși ai diviziilor Wagner. Prin decapitarea comandantului, să fi încercat să dea o lovitură armatei de mercenari?

Nu e importantă moartea lui Prigojin, ci consecințele morții sale

Evgheni Prigojin era un fel de fundraiser al armatei private, un purtător de cuvânt și mai mult un strateg de Relații Publice al Armatei private Wagner, decât unul militar. Toată bucătăria internă a frontului, pe care se desfășurau trupele bine antrenate, era gândită de Dimitri Utkin.

Wagner face legea în cinci state africane, limitrofe Nigerului. Și-ar fi distrus Putin – cu bună știință – falanga dominantă în spațiul cu cel mai mult uraniu din lume? Ne îndoim. Sau are “altul mai gras, că ăsta s-a ras?”

În concluzie, există cinci scenarii ale crimei: Putin ar fi vrut să dea o lecție mahărilor din sistemul de comandă al armatei, generalii i-au tras o pleaznă liderului de la Kremlin, ca să-i vulnerabilizeze tronul, Occidentul dorește din tot sufletul să se scape de Wagner din Africa și/sau Prigojin nu e mort, e doar scos din scenă.

Interesant e că entitățile afiliate lui Wagner de pe rețelele de socializare au reacționat imediat, după doborârea avionului, susținând că Prigojin a fost ucis de către „trădătorii Rusiei,” vizați fiind generalii Armatei Federației Ruse.

Momentan sunt doar ipoteze de lucru. Oricum, oficial nu se va afla niciodată cine l-a lichidat pe Prigojin. E fie în Vacanța mare, fie în vacanța mică, depinde din ce unghi privim subiectul.  

Frontul ucrainean se internaționalizează, se deschid tot mai mult porțile spre infernul unui posibil War World III.

VOCILE LUMII

Cozmin Gușă

“Probabil că Putin să fi fost incomodat de posibilitățile de șantaj ale lui Prigojin asupra sa și să fi hotărât eliminarea acestuia. În acest caz însă nu se justifică și moartea celorlalți lideri ai Wagner, mai ales a lui Dmitri Utkin, pe care Putin s-a bazat mereu și își baza și noua ofensivă din Africa, unde Rusia nu poate deplasa trupe regulate, ci folosește această armată plătită. De ce ar fi lăsat-o fără lideri, în condițiile în care – dacă vroia să-l elimine doar pe Prigojin – putea s-o facă individualizat, simplu și operativ, în Africa sau oriunde în lume, dar nu în Rusia,” scrie Cozmin Gușă pe Solid News.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!
Editorialele mele și pe Telegram!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Efectele poluării: Fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână de microplastic

Ana Maria Răducanu, fondatoarea unui magazin zero waste, a subliniat într-o intervenție la Pro Verde impactul grav al poluării cu microplastice asupra sănătății noastre. Ea...

Mark Rutte, secretarul general al NATO, l-a vizitat pe Donald Trump în Florida

Mark Rutte, secretarul general al NATO, a efectuat o vizită la președintele ales al SUA, Donald Trump, la reședința acestuia din Florida, potrivit surselor...
Ultima oră
Pe aceeași temă