Printre cei presupuși morți alături de liderul grupării paramilitare, Evgheni Prigojin, într-un accident de avion în apropiere de Moscova, se numără și Dmitri Utkin, care a fost adesea descris drept fondatorul sau co-fondatorul grupului de mercenari, deși rolul său exact a fost contestat, potrivit adevarul.ro.
Propriul său indicativ era „Wagner”, după compozitorul preferat al lui Hitler. Site-ul web de investigație Bellingcat a scris în 2020 că Utkin a avut „o fascinație obsesivă pentru istoria celui de-al Treilea Reich”, în timp ce un alt raport recent îl descria ca fiind „împânzit cu numeroase tatuaje naziste, inclusiv o svastică, un vultur nazist și un fulger SS”. Grupul Wagner a fost, aparent, denumit după el.
Cu toate acestea, potrivit unui raport din 2020 al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, un thinktank american, „nu poate fi verificat dacă Utkin a inițiat înființarea grupului Wagner sau a fost doar un pion băgat în față de altcineva”.
De ce era atât de important Dmitri Utkin, numărul doi în gruparea mercenară Wagner, are un trecut încărcat de obligații militare
Bellingcat susține că deține date open source care sugerează că a fost „angajat ca o momeală convenabilă și de netăgăduit pentru a ascunde originile statale ale grupării”.
Prigojin însuș a recunoscut abia în septembrie 2022 că a fondat grupul, după ce a dat în judecată anterior instituțiile de știri care l-au legat de acesta. Atât SUA, cât și UE au impus sancțuni lui Prigojin și Utkin din cauza rolului jucat de Wagner în Ucraina.
Născut în 1970, Utkin a fost un fost ofițer în serviciul rus de informații militare GRU și a servit în ambele războaie cecene, precum și în Siria. El s-a numărat și printre membrii Wagner care au luat parte la operațiunile rusești în estul Ucrainei , din 2014, și a primit premii pentru serviciul său de la Kremlin.
La începutul anilor 2000, a servit timp de 10 ani ca comandant al Brigăzii a II-a Spețnaz a GRU la granița cu Estonia, înainte de a se retrage din armată. Cu toate acestea, conform fostei sale soții, îi era dor de viața pe câmpul de luptă.
Rareori observat în public, el a fost văzut ultima dată într-un videoclip postat de Prigojin în iulie, în care șeful Wagner s-a adresat luptătorilor din Belarus, unde au fost trimiși după revolta lor cu o lună mai devreme.
În videoclip, Prigojin prezintă un bărbat despre care spune că este Utkin; era prima dată când comandantul era filmat vorbind cu trupele sale.
„Acesta nu este sfârșitul, acesta este doar începutul celei mai mari lucrări din lume, care va continua foarte curând”, spune Utkin în videoclip. „Și bine ai venit în iad ”, adaugă el, ultimele cuvinte în engleză.
Rapoartele de pe canalele de socializare ruse asociate cu Wagner sugerează că alți membri ai conducerii lui Wagner ar fi putut fi și ei la bord.
Potrivit Fontanka, o sursă media din Sankt Petersburg care a acoperit pe larg operațiunile lui Prigojin, ceilalți pasageri de la bord erau un cameraman, managerul de logistică al Wagner și unagent de securitate al lui Prigojin.
Ei au fost numiți ca Serghei Propustin, Evghenii Makarian, Aleksandr Totmin, Valerii Cekalov și Nikolai Matuseev. Cekalov a fost sancționat luna trecută de SUA pentru legăturile sale cu Prigojin și pentru facilitarea transporturilor de muniții către Rusia.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!