Protestatarii au organizat un miting în centrul Seulului marți (22 august) pentru a demonstra împotriva planului Japoniei de a elibera în ocean apă radioactivă tratată, din centrala nucleară de la Fukushima, distrusă de tsunami, potrivit Reuters.
Japonia a anunțat marți că va începe să elibereze în mare peste 1 milion de tone metrice de apă radioactivă tratată, de la epava centralei nucleare Fukushima, pe 24 august, continuând cu un plan puternic criticat de China.
Coreea de Sud a informat, într-o declarație publicată marți, că nu vede nicio problemă cu aspectele științifice sau tehnice ale planului, dar nu este neapărat de acord cu acesta sau îl susține.
Problema l-a adus pe președintele Yoon Suk Yeol să atingă un echilibru, în timp ce caută relații mai bune cu Japonia, riscând în același timp să se confrunte cu dezamăgirea și reacțiile consumatorilor acasă.
„ Sud-coreenii sunt îngrijorați pentru că nu știm ce impact va avea apa contaminată nuclear asupra ființelor umane. De aceea suntem astăzi aici pentru a îndemna Japonia să-și retragă planul de evacuare în următoarele două zile (înainte de 24 august)” a spus liderul protestului Joo Je-Jun.
VIDEO: Japonia – Peste un milion de tone de apă radioactivă ajung în oceanul planetar
Japonia va începe joi (24 august) să elibereze peste 1 milion de tone de apă radioactivă tratată de la centrala nucleară distrusă de la Fukushima, a anunțat marți (22 august) premierul Fumio Kishida, punând în aplicare un plan care a atras critici puternice din partea Chinei și a grupurilor locale de pescari.
Kishida, vorbind după o ședință de guvern, a declarat că a cerut companiei Tokyo Electric Power Company (Tepco), operatorul centralei, să se pregătească rapid pentru a începe eliberarea apei pe 24 august, dacă condițiile meteorologice și oceanice vor permite acest lucru.
El a spus că guvernul său a confirmat că este pregătit să ia măsuri pentru a asigura siguranța și pentru a oferi sprijin întreprinderilor afectate de daunele aduse, rezultate în urma eliberării apei.
Apa a fost folosită în cea mai mare parte pentru a răci reactoarele nucleare avariate în 2011, când valurile tsunami s-au izbit de centrala de pe coasta de la nord de Tokyo, după un cutremur. Ea a fost tratată pentru a elimina majoritatea elementelor radioactive, cu excepția tritiului, un izotop al hidrogenului care trebuie diluat, deoarece este dificil de filtrat.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!